Friday, December 31, 2010

::SELAMAT TAHUN BARU::

cepatnyer masa berlalu..
tidur bangun .. tidur bangun..
dah berganjak hari kini.. dah berganjak tahun... iman dan taqwa dalam diri.. ada berganjak x?? kalau semakin bertambah .. alhamdulillah.. yang risau sekarang.. biler berlakunya kekurangan... biler nak pertingkatkan iman dan takwa dalam diri.. cz diri nie dah semakin tua... x lama agi berganjak agi satu angka.. sungguh cepat..
subahanallah..

tahun nie.. macam tahun lepas2 gak.. aku bukannyer letakkan azam pada tahun sebenarnya.. tapi letakkan azam pada tiap2 hari.. namun begi permulaan.. aku akan letak lebih sikit supaya.. semuanya boleh konsisten dan maintain.. macam tiap2 kali mula sem atau kuliah.. aku akan doakan supaya CGPA aku pada tahap dekan.. iaitu 3.75.. itu matlamat aku.. dan aku berjanji juga pada diri aku supaya sentiasa menjadikan diri yang terbaik.. berubah kepada lebih baik.. dan jadi anak yang soleh.. itu.. matlamat aku sentiasa.. dan untuk tahun nie pun.. sentiasa tingkatkan azam tue.. supaya dapat lakukan lebih baik dari tahun lepas.. insyaaallah..

p/s:: selamat tahun baru semua... mudah2 tahun hadapan membawa lebih banyak keberkatan dan kebaikan berbanding tahun nie...

::pendiam::

pendiam..
kalau dilihat kembali pada kamus dewan edisi keempat.. bermaksud, tidak suka bercakap2.. kurang ramah.. banyak berfikir dan banyak pengalaman.. ada juga yang mengatakan.. orang yang senyap .. banyak ilmu  dan dapat melakukan pekerjaan yang besar2..

pada masa yang sama.. orang selalu mengatakan aku nie pendiam.. senyap.. dan tidak banyak bersuara... dan zodiak aku sendiri pun menyatakan perkara yang sama.. begitu juga dengan bulan kelahiran aku.. aku pendiam.. (kecuali dirangsang).. agak betul disitu.. kalau aku dapat geng yang sekepala dengan aku.. aku agak kecoh.. sehinggakan kawan2 aku tak percaya dengan situasi tersebut.. dan mengatakan.. adakah itu aku???

semua tue x menjadi masalah.. tapi adakah situasi di perenggan pertama itu.. mempunyai sifat aku.. bukti dan kesahihannya.. aku sendiri x pasti.. sebab aku x pandai nak menilai diri sendiri... tapi apa yang pasti.. aku sememangnya suka memerhati.. x kisah lah tingkah laku atau perwatakan seseorang.. aku suka melihat dan menilai..

kata orang lagi.. orang yang senyap nie.. sangat bahaya.. kerana sekali dier dah bersuara.. kata2nya sangat bermakna.. disebabkan dier pemerhati yang kuat.. tue  pun aku x pasti.. mungkin juga benar penilaian  oarang mengenai benda tue.. tapi aku bukan diketagori oarang yang senyap seperti itu..  sebab aku jenis suka mendengar penilaian orang.. dan suka mendengar oarang berterus terang.. x kisah la baik atau buruk.. aku dengar.. dan aku terima.. walaupun aku marah macam mana pun...

lagi satu tabiat aku.. aku memang suka memerhati.. dan melihat gelagat oarang nie.. dari situ.. banyak yang boleh aku pelajari.. dan kedang2 mungkin susah aku nak menyatakan.. sebab aku tidak pandai bermadah.. dan menutur ayat yang baik untuk sedap didengari orang.. jadi setiap ilmu yang aku dapat.. kebanyakkan aku belajar  dan juga untuk diri sendiri... bukan bermaksud untuk kedekut ilmu... tapi biarlah orang dapat pelajarinya dari tingkah laku aku.. 

bagi aku.. lidah satu benda yang tajam.. dan aku x pandai melembutkannya.. dan bagi aku juga.. setiap kata2 aku sering menguris perasaan manusia.. dan bagi aku juga.. maaf satu benda yang mudah ditutur.. dan sukar untuk diubati.. jadi bila kita dah tahu sedemikian.. kenapa kita nak lebih banyak yang terluka dengan kata2 kitakan.. adakah itu satu kepuasan atau sebagainya.. jadi sebelum banyak yang terluka.. fikirkan yang terbaik.. jangan buat orang terluka tanpa sebab.. lebih baik diam..  dan jadikan sesuatu tue sebagai pengajaran dalam diri sendiri.. supaya kita lebih mempelajri sesuatu yang baru untuk masa akan datang..

Wednesday, December 29, 2010

:: bermulanyer d cnie::

aku sedar permulaan ini.. tapi aku tidak tahu kesudahannya.. dan aku takut dengan apa yang telah aku lalui.. namun aku x mampu mengubah.. satu bentuk kehidupan.. berorganisasi dan berkumpulan.. yang mempunyai banyak hati dan perasaan yang perlu dibentuk untuk menjadi satu.. dengan pelbagai ragam.. dan pemikiran sendiri.. persepsi dan kehidupan.. menyebabkan aku takut.. untuk memulakan semula..

sebabnya.. sebelum nie pun aku ad organisasi tersebut.. UNITE.. satu perkataan yang sering dipegang utuh.. yang menjadi sindiran dalam diri masing2.. kini.. semua tue.. bagai bayangan.. satu perkataan yang dijaja.. dilepaskan.. tiada agi kata2 semangat bersama.. semuanya bagai bersepah.. hancur berderai.. tiada lagi pegangan tersebut dalanm diri masing2.. sekarang pilihan sendiri adalah haluan masing2..

senior juga memainkan peranan.. tapi semuanya bagai satu tolahan.. yang membuakkan kehinaan.. satu benda yang diibaratkan asuh dengan paksaan.. hasilnya.. pemberontakkan.. tak wujudnya seperti didikan.. sebabnya tidak sesempurna tujuan.. aku rindukan 23 itu.. tapi masih wujudkah seperti dulu..

kini aku juga membawa haluan sendiri.. memang tidak wujud agi..
tidak seperti asuhan yang diharapkan..harap yang tinggi juga turut dimusnahkan..
maaf semua pengajar.. benda yang diharapakan .. tidak berlaku seperti yang dijangkakan...

bermulanya aku disini.. dengan organisasi dan wajah yang baru.. tapi aku tidak berani untuk menyatakan apa2.. sebabnya aku takut dengan kemusnahan yang berlaku pada tahap dahulu.. kekuatan dan kekutuhan itu penting .. untuk memupuk kesepakatan..  namun dalam hati masing2 aku nampak.. cahaya yang cuba untuk mengeratkan ukhuwah ini.. walaupun masih kelam.. disebabkan beberapa yang cuba memudarkannya.. sukar untuk diterangi.. tapi.. cahaya tersebut tetap utuh.. untuk menerangi.. 

aku percaya disini.. berlakunya disebabkan keiklasan.. bukan kepura2an yang cuba dibuktikan.. tapi kejujuran yang dipamerkan.. walaupun duri dalam daging.. memang tidak dapat untuk dielakkan.. yang mampu menyusuk kalbu.. tapi keiklasan tulus penting dalam pendidikan.. asuhan sememangnya membentuk peribadi.. subby yang kekadang tegas.. x pernah merosakkan perasaan dan hati untuk mendidik.. tazkirah dan kata2 semangat .. sentiasa dipegang dalam pendidikan..  yang cuba membentuk satu ukhuwah yang sempurna.. perasaan benci dan dendam.. tiada dalam pendidikan.. tegas bertempat.. sesuai dengan pendidikan.. menyebabkan kmi terima dengan rela..

aku harap sangat yang 7 nie.. mampu memberi ikatan yang kuat.. dan dapat melakukan yang terbaek.. bukan kepura2an yang ditanam dalam hati.. hapuskan smua ego dalam diri.. dan luputkan semua sifat2 negetif yang terdapat dalam diri.. disebabkan 3 orang yang ketara.. semuanya.. hancur satu intake.. mudah2an tuhan ubahlah hati mereka.. dan mampu memberi dorongan yang padu dalam intake..aku berharap sangat.. benda yang sama tidak berulang agi.. aku x nak smua tue berlaku agi..TILL DEATH DO US APART.. harap sangat dipegang dengan betul2.. aku sayang intake aku.. begitu juga rimbawan...


p/s:: sesuatu benda .. baik dier baru atau lama.. aku tetap akan kenang dier sampai biler2.. walaupun benda tue banyak mencalarkan aku.. aku tetap sayang..

::nak cerita apa yerk??::

alhamdulillah..
selamat juga aku sertai semunya dengan sempurna.. (urmm.. sempurna kew.. ntah la.. tapi dah selesai pun..) walaupun banyak sangat halangan kesihatan aku kat sana.. namun semua aktiviti.. aku tetap join dengan baik.. uhhu.. first masalah kesihatan yang aku alami adalah demam selesema.. nie bawaan dari hari pertama aku melapor diri kat KDSK.. dah start suh.. sreh.. suh.. sreh.. (selsema) dan hingga hari nie.. aku dah x de suara langsung.. nak cakap dengan orang pun macam itik nila.. agi dah.. tapi smua tue bukan halangan untuk aku x join aktiviti.. cz nak seribu daya.. x mahu seribu dalih.. 


masalah yang kedua aku alami adalah.. masalah kulit.. menyampah betul.. aku x tau apa pasal dengan diri aku.. stay kat sana.. tiap2 malam badan aku akan naik macam kelopak garam.. penuh badan.. n dalam seminggu aku stay kat sana gak.. dua kali mulut aku bengkak..  kalahkan artis barat yang mulut besar tue..  tapi nasib baik la aku ad prepare garam... boleh la sapu mana2 yang gatal.. penyakit tue x pernah hilang langsung sepanjang seminggu aku tinggal di sana..

dan masalah ketiga aku.. iaitu satu hari tue.. kebanyakkan orang kena sakit perut.. aku pun x terkecuali.. untuk berebut head sekali dengan diorang.. then akhirnya subby belikan pil sakit perut.. yang mampu mengurangkan semua tue..uhuh.. macam2 kan.. tue cerita mengenai penyakit..

klu nk cerita mengenai lain-lain..aku x tau nak cerita ap.. cz x banyak sangat aktiviti yang dilakukan..sebabnya kebanyakkan perkara.. sama jew dengan pengalaman yang aku lalui semasa pra-act.. tapi di KD.. kami lebih menfokuskan diri dengan pembelajaran dan pengetahuan  mengenai navy.. mengenai kawad.. kod2 keselamatan perkapalan.. sperti  bendera dan sebagainya.. dan kehidupan sebagai navy... lihat sendiri life  navy di sana.. terutama bila ditugaskan ke bahagian galley.. banyak la pengalaman yang diceritakan kepada kami yang bertugas.. mengenai hidup sebagai anggota navy nie.. seteruk mana pun.. orang bawah mesti kena terima gak.. biasa la hidup tentera.. macam nie la..

apa pun kat cnie aku dapat belajar la.. sesuatu yang baru.. dan info yang boleh aku tambah dalam diri aku sendiri.. bila kita hidup dan jadi seorang pegawai.. tengok la.. kalau dalam bidang aku pun.. terus jadi pegawai.. n masuk nie pun pegawai gak.. walaupun simpanan.. jadi.. life sebagai pegawai nie.. sebenarnya x mudah.. walaupun dier agak berkuasa.. kalau nak jadi pegawai yang diktator.. mungkin mudah... tapi untuk jadi pegawai.. yang betul2 amanah.. banyak perkara yang perlu diambil kira.. bukan dari segi tugas sahaja.. tapi dari segi komunikasi.. kebajikan.. dan sebagainya perlu dititik beratkan.. dan aku rasa.. selama aku pegang jawatan untuk kelab aku sendiri pun.. aku banyak terlepas pandang mengenai kebajikan anak2 buah aku nie... dan aku berharap lepas nie.. klu aku dapat apa2 pun.. aku perlu pandang banyak perkara.. dan belajar lebih banyak agi.. insyaallah..

p/s:: kawan2.. kalau aku ada tersalah dengan korang selama aku pegang jawatan.. aku minta maaf.. n aku harap sangat korang tegur la aku.. dan sedarkan aku ketika aku melakukan kesalahan.. sebab biler fikiran dan serabut semuanya aku x sedar benda tue berlaku... aku minta maaf..

Monday, December 13, 2010

::sangat2 R.I.N.D.U::

alhamdulillah bersyukur sangat2..
selepas satu minggu lebih aku x online.. kini aku dapat online cam biasa..(x sepenuhnya.. cz hati nie jew kot..) sekarang nie aku dalam keadaan mood the deer without the eyes... (betul kew naval term yg aku bagi nie.. ahh.. bantai jew..) cz sebelum nie aku cakap aku akan offlie selama 3 minggu kan.. tai hakikatnya x.. cz sememangnyer aku berpisah sementara waktu dengan buah hati aku (lappy kesayangan.. cz nak g training kan).. tapi lepas jew abis terining pra-act khamis ari tue.. ktorg dapat tahu bahawa act yang sebenar di tunda kepada 20hb.. (satu waktu yang lama bagi aku)..

first memang aku ingat nak balik.. tapi biler di fikir2kan kembali.. dengan duit training n aku asyik berahat jew kat rumah .. x buat kerja apa.. better aku melepak jew kat kolej.. sambil buat la excersis ap yang patut.. bagi kuat sikit stamina tue.. cz conform kalau duduk dirumah jew.. ak mesti makan , tidur jew... cz malas nak bergerak sangat.. then sekarang ak stay kat kolej dengan keadaan yang teramat boring sangat2.. (dah la tinggal sowng2 jew kat cnie.. nasib baek la berteman dgn beberapa org intake aku.. yg jdi geng joging aku tiap2 petang)

sebut mengenai training.. yang ktorg dah buat.. boleh tahan juga la.. bab fizikal dan mental nyer.. cz kekadang tue fizikal cam x boleh tahan sangat.. tapak tangan.. lutut dan siku.. x yah nak cerita la.. emang dah luka2 n lebam dah.. cz asyik berguling2 atas tar.. tapi tahan jew la..dan paling aku x tahan adalah latihan cangkung lejang.. tue macam nak pevah urat paha aku.. biler asyik duduk bangun sebanyak 30 kali..mmang sakit.. tapi biler hari2 dah buat.. sakit tue dah kurang sikit.. nie smua aktiviti ang x boleh aku tahan..

tapi x smua yer teruk.. cz kekadang ad gak tyme yang ktorg rasa enjoy.. terutama tyme mess etiq.. atau dalam kata laen makan beradap la.. yang nie pun satu gak.. awal2 tue memang stress la nak makan pun.. apa x nyer.. makan kena duduk tegak.. sudu dan garpu x boleh bunyi langsung.. nak pula biler makan ayam atau buah .. memang susah giler.. pastue.. nak suap kena dalam mulut kena bentuk square.. kalau berbunyi kena cakap ''excuse me'' kuat2.. pasti sebelum makan n selepas makan ad request2 dier.. memang bantut selera la tyme tue.. tapi biler dah lama2 memang enjoy.. n x kisah agi dah.. yang penting elakkan bunyi jew.. n special untuk ladies.. ad guys tolong tarikan kerusi agi sebelum makan.. uhuhu~~ special tue..

tue tyme makan.. tyme round malam lak.. agak nerves.. cz x nak satu habuk pun ad dalam bilik.. baju laen kena secure.. x boleh ad kecuali layout malam tue jew.. bilik kena wangi.. bersih.. tersusun.. dan kemas.. hurmm.. tyem nie aku suka.. cz semuanyer kelihatan rapi dan bersih.. perfect.. tapi betul2 proper kew.. tue aku x pasti..

tap nie semua cerita aku, melalui pengalaman selama 5 hari aku lalui pra-act yang di aturkan oleh subby.. bukan yang betul2 agi..  tue pun dah banyak sakit nyer.. aku x pasti cam mana keadaan pula biler aktiviti ayng diaturkan oleh pegawai NAVY sendiri.. 20hb nie.. sangat takut..   ak pula yang join skali dengan ktorg nnti adalah budak2 ALAM.. Akedemik Laut tue.. lagi la taf diorang nyer stamina kan.. uhuh.. menakutkan.. apa2 pun.. aku berdoakan sangat dan berharap.. agar dipermudahkan urusan aku disana.. dpat lalui semua dengan kuat dan baik.. dan dapat menjawap peperiksaan tersebut juga dengan terbaik.. dan dapat dinaikkan pangkat.. INSYA-ALLAH..
P/S:: kawan2 doakan aku yerk.. supaya semuanya aku dapat lalui dengan sabar dan terbaek... AMIN..

Friday, December 3, 2010

  hari nie entry aku x bertajuk..
cz aku nak cepat.. nak buat persiapan terakhir.. 
malam nie dah nak kena balik.. dan diri cam x rela pula.. 
tapi disebabkan nak berbakti..
terpaksalah merelakan diri juga..
ok chaiyuk2.. buat diri sendiri.. 
buat yang terbaik..
gambate..

pegawai kadet kena melapor diri..
oleh tue..
aku istiharkan.. 
aku offline.. dari semua benda
selama 
3 minggu..
daa~~ smua.. 
jumpa agi nanti..
saya nak berkhidmat sikit.. 
hoohohoo~~~


Wednesday, December 1, 2010

:: minat.... hobi.. n suka2.. ::

hello kengkawan.. assalamualaikum..
hai.. hari nie aku nak bercerita sikit.. mengenai minat.. hobi.. dan suka2.. mesti korang nak tau dengan jelas agi kan.. apa la yang aku mengarut nie.. susah nak faham.. urmm.. ok.. ok.. biar aku terangkan dengan jelas agi.. korang semua mesti ada minat sendiri kan..  hobi kew.. sebagai contoh  sperti membaca kew.. kumpul setem.. atau bela binatang peliharaan.. cam Trisha dalam cerita Putera Katak tue.. uhuh.. tue pun dikira hobi dan minat gak kan.. kalau x.. takkan boleh sanggup bela smua haiwan tue dalam bilik... sampai kakak dan mak dier terpekik melolong bila haiwan peliharaan dier terlepas.. uhuh..  (haha.. aku memang suka layan cerita tue.. terutama biler nora danish berlakon.. cz dier sangat comel).. uhuh..

gambar hiasan jew nie..

kalau kita tengok dalam cerita tue trisha ada satu hobi yang pelik.. iaitu suka bela haiwan.. yang kekadang agak exotik.. tapi kat cnie.. aku nak kongsikan hobi aku pula.. (bukan bela haiwan k.. dan bukan juga pelik.. jz simple2 jew).. cz aku nie memang suka mengumpul.. dan jadikan koleksi.. x kisah la apa pun.. sebagai contoh.. kerongsang.. keychain.. ear phone.. dan beberapa gadget... jadi aku ad tunjuk sikit kat bawah nie.. cz x semua koleksi aku ad kat rumah.. sesetangah nyer.. ada kat kolej..


tue la antaranya barang2 secara kebetulan aku suka jadikan koleksi.. tapi ada kengkawan aku nie.. lagi best minat diorang iaitu bergambar... hah.. sehingga sanggup menghabiskan beribu2 ringgit untuk minat tersebut.. tapi memang sangat berbaloi.. cz menghasilkan  banyak gambar yang menarik... dan diorg pun memang suka berjalan.. jadi x kisah la berbelanja dengan hasil yang berbaloi..  nak tengok gambar tersebut.. ada di bawah nie..




cantikkan.. hasilnyer..  urm.. terang2 ada nama pemilik yang sebenar gambar nie.. gambar pun menenagkan.. biasa la nama pun budak hutan.. mesti la lebih mengutamankan kehijauan dan alam semulajadi.. kebanyakkan gambar2 yang diambil nie.. adalah sebahagian daripada minat dier... dan sebahagian agi adalah daripada tugasan amali intepratasi.. mungkin.. tapi apa yang pasti.. gambar burung tue.. dier tangkap tyme ktorng buat kerja projek di Hutan Nirwana.. ada dalam entry nie..  ok.. tue saja untuk entry kali nie.. jumpa agi d laen entry..

p/s:: sebenarnya hobi dan minat nie.. buatkan kita x akan bosan dan boring dengan hidup.. betul x??

:: dah masuk 1 Disember.. oh, tidakk!!! ::

hai.. dan assalamualikum kengkawan...
tau x korang.. hari nie kita dah masuk bulan DISEMBER... iaitu bulan terakhir untuk tahun 2010.. bagi korang yang tak ingat.. sekarang aku dah ingatkan..(cz aku nie selalunya... kalau tyme2 cuti macam nie.. conform akan lupa tarikh dan hari.. n aku rasa separah dari korang yang baca entry nie pun macam tue juga kan.. betul x??) lepas nie tahun 2010.. bakal melabuhkan tirainya.. dan tahun 2011 akan mengantikab tahta.. betul x?? urmm..

tapi bukan itu yang aku nak maksudkan dalam entry aku kali nie.. semuanya disebabkan benda laen.. yang menyebabkan aku rasa gugup sikit.. dan menampakkan bulan disember nie sebagai satu bulan PENYEKSAAN.. yang bakal aku terima.. sepanjang bulan nie.. Oh.. TIDAAAKKkk!!!!!

korang nak tahu.. apa penyeksaan yang bakal aku terima..?? tue.. nanti lepas habis disember aku cerita.. 
tapi apa yang pasti.. 3hb aku dah kena balik upm.. 4hb sampai .. dan 5hb start pra act... act ap tue?? urmm.. biar aku terang secara jelas.. 

sebenarnya 12hb nanti.. aku ad kem yang dipanggil ACT.. atau annual continuous training kat  kd (kapal diraja) sri klang... nie semua aktiviti bagi budak2 palapes laut atau nama laen nyer.. orang panggil NAVY.. tapi sebelum ktorang  pergi training yang sebenar tue.. kat kd sri klang.. ktorg kena lalui dulu peringkat pengenalan yang pertama.. dari para subby(leftenan muda) ktorg nie.. di peringkat upm.. dimana ktorg panggil pra-act.. khas untuk budak kadet maybe..(tp nie aku x pasti)..  tyme tue la diorang cakap"welcome to the hell''.. (dah nama hell tue.. faham2 sendiri jew la..) ketahan mental n fizikal tyme tue.. memang kena kuat.. n tyme tue juga la.. banyak orang yang keluar baris (lari keluar) dari unit nie..

tapi tue semua baru permulaan... yang sebenarnya.. aku x pasti agi.. n sebelum nie juga aku dengar2 gak.. tahap training.. yang PT( physical training) dier.. dalam kiraan infiniti.. uhu~~ memang nak mati la.. aku boleh cakap.. sakit nyer kaki tue memang tuhan jew yang tahu.. cz setakat nie pun timing yang aku mampu 20 untuk satu set (semua pt ).. cz aku paling x tahan kat cakung lejang.. memang sangat menyakitkan.. memang terasa sakit kat paha.. tapi aku x pasti la budak laen.. (yang aktif sukan.. maybe x kisah sangat.. kacang mungkin.. tapi aku.. sukan2 mmg aku surrender awal agi) tapi kalau jumping jack... mampu la bertahan.. 100x pun boleh agi.. cz yg tue senang jew.. ap2 pun.. aku still nak bertahan..

sebelum nie pun.. ktorang dah dinasihatkan dah.. banyak buat latihan sendiri.. supaya x terkejut sangat tyme training sebenar nanti.. jogging.. pamping.. jumping jack.. cakung lejang.. kayuh basikal.. mendaki.. dan sebagainya bentuk PT tue.. kenals selalu buat.. tapi masalah nyer.. bila duduk dirumah.. jangan mimpi la nak buat.. asyik melepak depan tv jew.. terasa la pula terbuang tabiat  kalau tetiba aku sangat2 la rajin berjogging dirumah.. dah la.. tyme petang ramai jew orang kat taman tue.. buat aku segan lak.. biler mak cik2 tue tegur2 aku.. biasa.. orang kampung nie.. sangat ramah sikit.. menjadikan aku pula terasa segan sendiri.. kalau nak juga buat latihan pun.. jz pt jew la.. yang aku buat.. tue pun dalam rumah.. sambil2 tengok tv.. bagus x aku.. uhuh~~

p/s:: mula 3hb.. start offline semuanya.. selamat tinggal lappy.. selamat tinggal facebook.. blog.. n skype..
(cam mana la hidup.. biler x de lappy di sisi.. urmm)


Tuesday, November 30, 2010

::khayalan dan fantasi::

hai.. dan assalamualaikum..
disebabkan kali nie.. aku mengadap lappy sambil menonton 'brainscan : aku dan topi ajaib' di astro prima..  jadi aku nak cerita sedikit la mengenai khayalan dan fantasi.. memandangkan dalam filem nie.. banyak pula khayalan dier kan..  dengan topi ajaib tue.. tapi semua imiginasi dier.. lawa2 lak tue.. hihi~~ suka pula aku..

ok back pada tajuk.. korang nak tau.. kata orang.. budak2 kecil suka khayalan n ada dunia fantasi diorang sendiri.. betul kew??? bagi aku .. itu betul.. x pasti la bagi orang laen.. cz aku ada fantasi dan khayalan aku sendiri waktu kecil dulu.. sekarang pun mgkn ada.. (tapi sikit2 jew la.. ala2 berangan mat jening..)  sebagai contoh.. biler aku nak something.. tapi x dapat buat.. aku start la berkhayal.. dan create la something.. semuanya bentukkan dalam imiginasi.. kemudian aku lukiskan kat buku.. (tapi apa yang aku lukis x sama dengan aku imiginasi.. cz aku x berapa nak pandai melukis..)

secara x langsung sebenarnya fantasi nie juga mengembangkan minda kanak2 supaya lebih kreatif.. tetapi kekadang ada juga yang menyumbang kepada faktor negetif.. apabila budak tersebut terlalu banyak berkhayal.. dan x banyak hidup dalam dunia nyata.. menyebabkan dier mungkin hilang dalam dunia khayalan sendiri.. dalam kata laen dah abaikan dunia nyata.. oleh yang demikian .. ibubapa perlulah selalu memantau anak2 nie erk.. supaya imiginasi dier x lebih dari had tersebut.. (kalau setakat cakap2 dengan kucing tue... sikit2 .. boleh kira normal agi la..)

korang nak tau.. dengan berkhayal juga la.. banyak drama2 dan filem menarik diterbitkan.. korang tengok sendiri la.. sebagai contoh cerita Narnia, Lord of The Ring, Harry Potter dan sebagainya.. semua tue timbul dari dunia khayalan penulis tau.. dan khayalan2 kreatif diorg juga telah menimbulkan beberapa bangunan2 menarik.. yang kita dapat lihat disepanjang cerita tersebut.. sangat cantikkan.. jadi jangan lupa berfantasi.. hihi

 nie salah satu daripada dunia khayalan yang di createkan ke dunia nyata.. Doll House Emporium.. cantikkan.. design dier nampak macam betul2 real.. kan best kalau rumah aku cam tue.. hihii~~

p/s:: berkhayal boleh.. tapi jangan lebih khayal pula.. n jangan makan pil khayal.. tue semua negetif.. jaga diri baik2 untuk kebaikan diri sendiri..

Sunday, November 28, 2010

::bertukar sikit::

hai.. assalamualikum..
uhuhu.. ceria sikit lepas dah dapat tukar header baru.. cz hari  nie aku terlebih rajin.. untuk buat benda2 nie.. mengantikan header aku yang lama.. kat bawah nie adalah header2 yang aku buat tadi.. dari satu header ke satu header aku edit..tapi yang kat atas nie juga yang terakir aku pilih... cz yang laen2 smua aku rasa x sesuai.. (korang nak tau.. sebenarnya.. bukan yang kat bawah nie jew.. cz yang bawah nie.. actually 1/4 daripada yang aku buat.. dalam ertikata lain.. aku ada satu file header yang aku edit2 tadi.. tapi semua gambar yang sama.. uhuh.)

 nie header yang sebelumnya.. gambar kerusi..

 nie pula idea yang first2 tadi.. nak kekalkan gaya autumn sebenarnya..  tapi biler dah start edit2..
hilang gaya autumn tue..

 nie pula .. nak letakkan kata2 tue dalam box.. tapi x jadi gak.. cz nampak kosong sngt..

 dua nie pun aku x jadi ambil.. ntah.. aku rasa cam x sesuai lak.. 

dan disebabkan aku terlalu cerewet.. yang atas nie aku jadikan pilihan.. aku pun x pasti kenapa aku pilih yang aku guna sekarang.. maybe sebab malas dah nak mengedit kot..

dan korang perasaan x kata2 aku tue.. banyak ejaan yang berapa nak betul.. tue pun sebab aku dah malas.. lepas dah siap semua.. baru aku perasan.. rupanya banyak ejaan silap.. lantak la.. (walaupun dier akan jadi persepsi pertama org.. terhadap blog aku..) tapi maksud kata2 tue sebenarnya aku tujukan khas untuk aku.. bukan orang yang datang berkunjung.. cz blog nie la sebagai peneman hidup aku..tyme aku gembira .. sedih.. dan marah.. dier la tempat aku luahkan.. dan lepaskan..  dan dier juga sebagai penawar.. (cz aku rasa mgkn ad orang yang akan salah faham dengan penggunaan 'you' n 'I'.. yang aku gunakan.. tapi.. memang macam tue maksud nyer..

tapi x salah kalau ada rasa yang berasa sedemikian kalau datang blog aku.. cz blog aku nie.. hanya cerita aku.. dan karut marut aku.. yang x mampu nak berikan apa2 pada orang laen.. sebabnya semua cerita aku.. kalau yang datang berkunjung.. dan follow.. aku ucapkan terima kasih.. cz aku anggap.. sebagai insan yang ingin berkongsi dengan aku... 

p/s:: alamak.. terbanyak mengarut lak hari nie.. ok.. selamat malam.. dan ceriakan hari mu selalu..

Saturday, November 27, 2010

::bilik idaman::

kali nie aku tulis entry sambil layan casa impian.. tengah2 malam.. uhuhu~~ nie la sifat nocturnal.. layan tv n ternet.. tengah2 malam.. ok balik pada tajuk.. aku sangat2 suka benda yang cantik2 nie.. biasa la lumrah alam.. smua orang sukakan benda yang cantik.. dan disebabkan tue juga.. aku sangat sukakan dengan  dekorasi dan landskap..(biasa la .. dulu pun teringin nak jadi arketik.. tapi disebabkan .. x pandai seni.. n x yakin dengan diri sendiri.. hajat tue terpaksa dibatalkan.. n cari la cita2 baru).. sebab aku bukan budak seni.. dan manusia yang kreatif.. jadi.. buku2 dan tv show yang berkaitan dengan benda2 alah nie.. aku sangat  suka.. tak kira dari gaya yang simple atau mewah..mesti akan jadi pilihan aku..
gaya yang paling ringkas iaitu dekorasi dari eric.. aku sangat suka.. first dulu.. mungkin aku kutuk sikit..  cz dier banyak gunakan barang mahal2 kan.. dalam dekorasi.. of course cantik.. walaupun simple.. tapi sekarang.. aku x pandang macam tue agi dah.. cz kekadang gaya letak perabot dan warna juga memainkan peranan.. kalau salah letak perabot.. mungkin ruang yang besar pun jadi sempit.. dan warna memainkan peranan untuk kecerian ruang tersebut.. perabot murah pun mampu mencantikkan ruang..

sememangnya gaya yang diterapkan dalam casa impian.. banyak menggunakan barangan baru dan nampak mewah.. tapi bagi kita yang masih belum mampu.. tetapi ingin berhias.. boleh belajar dari susun letak barang yang diaplikasi dalam casa impian.. dan warna cat rumah juga..(cz bagi aku dalam rumah x kisah sangat kalau guna cat murah.. cz dier x mudah luntur.. banding diluar.. dan harga dier pun dalam lingkungan RM25 utk tong 5liter..) cz aku pun suka cat rumah..  terutama tyme raya dan kenduri.. membuatkan aku busy mengembil tugas tersebut..

tapi sehingga kini.. hajat aku untuk deko bilik aku sendiri.. masih belum mampu.. cz klu boleh.. aku nak beli barang2 tue dengan duit sendiri.. dan x nak menyusahkan kedua ibubapa aku agi.. setakat perabot dalam bilik tue memang sedia ada.. tapi barang sampingan lain.. yang aku berminat untuk menceriakan agi.. agak sukar untuk dimiliki.. cz kekadang agak mahal.. n kekadang.. apa yang diinginkan x memenuhi citarasa aku.. ( nie la susahnya biler diri sendiri sangat cerewet..)



gambar atas antara bilik2 kegemaran.. tapi gambar keempat kurang sikit.. cz aku x berapa suka sangat ala2 british nie.. sebab dah terlalu comman.. dan bukan gaya aku.. cz aku sangat suka  warna2 ceria macam gambar yang kelima.. tapi mak aku.. tak bagi cat warna tue.. aku x pasti kenapa.. tapi aku suka sangat.. sebab nampak ceria nak semangat.. ( tp biler mak aku x bagi.. terpaksa la pilih warna cam gambar satu...) dan design yang aku paling suka bilik kedua tue...  tapi aku lebih suka kalau rak buka dier .. jenis yang lekat dekat dinding.. cam gambar ketiga..

p/s:: kalau korang boleh cantumkan semua kata2 aku tadi.. korang akan nampak cam mana gambaran bilik idaman aku.. uhuh~~ (kena kuat imaginasi la..)

:: kopi::

tyme cuti nie.. tetiba jew aku ad kegilaan baru.. (bukan berblogging ek.. cz blogging dah memang menjadi kegilaan.. ) tapi satu tabiat yang kurang baik.. iaitu kuat minum kopi susu.. pagi2.. bangun dari tidur.. mengadap satu mug kopi susu.. n malam2 sambil lepak2 depan tv pun mengadap kopi gak.. aduhss.. apa nak jadi nie..

cz sebelum nie.. memang aku agak kurang minum kopi.. dan x akan ambil kalau tyme study... terutama untuk berjaga pada waktu malam kew.. saja2 nak minum .. ataupun nak siapkan report dan sebagainya.. aku memang mengelak... bagi aku biar la tido sekejap pun x apa.. asalkan jangan ambil kopi tyme2 tue.. sebabnya seperti yang kita tahu.. kopi nie mengandungi kafein.. yang bertindak sebagai dadah perangsang.. untuk mencergaskan kita buat sementara waktu..  dalam pada masa yang sama menjadi otak palsu bagi kita kan..  untuk kecergasan sementara... disebabkan tue juga.. kita akan mengalami insomnia.. iaitu penyakit sukar tidur..

sememangnya sebelum nie pun.. aku dah dapat penyakit sukar tidur malam nie.. atau insomnia..(walaupun x minum kopi..) terutama tyme cuti la.. kalau tyme kelas nie kurang sikit.. cz badan kekadang tue dah penat sangat kan.. dengan kelas seharian,.. pastu kerja tue.. kerja nie..  memang senang nak tidur.. tp x untuk tyme cuti .. cz sekadar duduk dirumah.. x banyak kerja dibuat.. menyebabkan aku sukar tidur.. tambah sekarang lak kuat minum kopi.. agi2 la kan.. 

minum kopi nie juga sebenarnya akan meyebabkan ketagih.. tapi dalam isu aku sekarang aku x pasti la.. cz aku x rasa aku ketagih.. sebab aku memang suka minum kopi susu.. yang mana ku masukkan.. setengah sudu kopi.. 1 sudu gula.. dan 4 sudu susu.. memang kaw2.. lemak berkrim...  tambah pula susu yang aku guna .. susu dutch lady.. wah memang sedap.. (memang tambah lemak aku).. tapi tabiat nie x bagus tau.. jangan ikut.. cz x bagus untuk kesihatan.. aku pun dah nak kena taubat sudah.. 

cz ia mampu memberi kesan pada jantung, buah pinggang dan pembuluh darah..  serta denyutan jantung x menentu.. selain tue juga pengambilan kafein nie.. boleh menyebabkan dehidrasi.. iaitu kekurangan air dalam badan disebabkan oleh pengeluaran air yang banyak.. x kisah la berpeluh atau sebagainya..  dan mudah berlakunya osteoporosis terutama bagi perempuan yang dah monopous.. cz tyme tue akan menyebabkan kehilangan banyak mineral2 penting dalam badan.. disebabkan pengambilan kafein nie.. (jadi nasihatkan nenek  dan mak anda yerk.. yang suka mengambil kopi.. di usia senja..) kalau pengambilan dengan susu lak.. aku x pasti.. maybe mampu menyumbang.. atau kalsium dalam susu tue.. awal2 agi dah terubah suai.. aku pun x tahu.. 

p/s:: kopi susu warna nyer macam milo... bukan hitam pekat cam nie.. uhuhu~ apa2 pun utamakan makanan yang mampu berikan kesihatan pada diri

Thursday, November 25, 2010

::the day u will meet ur love::

gambar hiasan semata2.. 

nak tau satu kisah x.. sedey betul.. aku dengar.. aku tau la.. aku x hensem.. x cantik.. dan segalanyer x lah.. tapi jangan la tunjuk sangat.. buat hati aku betul2 sedey tau.. uhuhu.. kecewa gitu..

kisahnyer bermula begini.. tadi aku maen2 dekat facebook.. dari satu game ke satu game.. then lepas habis semua game tue.. aku melawat la home page facebook.. and ada la sowang kawan aku nie.. maen satu  phrases on facebook.. about the day u will meet you love.. nampak cam menarik.. aku pun cuba la game nie... korang nak tau apa yang aku dapat.. toinkss... dier bagi ayat cam nie kat aku.. "u never meet you love".. memang betul2 toinkss..  kat aku... 

pastu aku yang tak berpuas hati.. try agi.. game nie.. nak tengok la cam mana jawapan dier untuk kali kedua.. hurmm.. untuk jawapan kali kedua nie.. ok sikit dier bagi kat aku.. kali nie jawapan dier.. "u meet ur love on dec 22, 2011".. uhuh.. ok.. jawapan yang baek.. tapi aku nak tengok pula pa jawapan yang dier tulis untuk seterusnya.. aku try agi.. kali ketiga.. jawapan pula berbunyi cam nie " u meet ur love on dec 22, 2010".. biler tengok jawapan tue.. isyhhss.. semakin berganjak kedepan pula dier punya game nie.. then apa agi .. aku terus click consult again...

nie jawapan paling x boleh bla.. ada kew patut.. dier cakap cam nie.. ibarat mendoakan aku pula.. aku tahu la dier tengah bengang dengan aku maybe.. cz click banyak2 kali kan.. nak tau apa jawapan dier.. boleh pula dier cakap "u die after meet ur love".. kureng assem punya jawapan... ad ke patut.. nauzubillah.. minta dijauhkan.. kasian kat aku nie kot.. tahu la aku banyak reject orang sebab nak fokus study.. jangan la sampai macam tue sekali.. (aku reject pun.. cara baek2 kot)... memang x patut game nie.. urmm.. nanti kalau terbuka hati aku nie.. nak terima 'cinton' orang .. mati pula.. kan sedey nama nyer tue..  tak nak la aku.. jadi cam filem2 korea tue.. (walaupun aku minat cerita2 korea tue.. tapi aku x nak pegang watak tersebut.. huuhu).. fikir giler sikit..

disebabkan aku x  puas hati agi dengan jawapan tue.. yang meletakkan aku dalam keadaan x selamat tue.. aku test agi game nie... untuk kali terakhirnya... dan last jawapan aku dapat yang ini... tengok bawah... uhuuh~
Aaa.. tau pun dier nak tarik balik.. kata2 tadi.. kalau x mesti aku saman dah...
( uhu~ nak saman.. banyak duit.. ihhihi)... 

apa2 pun tue semua permainan jew.. sekadar suka2 tak ada kena mengena dengan  yang hidup dan meninggal dunia.. uhuhu.. aku pun tak sanggup kalau benda tue jadi betul.. nauzubillah .. minta simpang dari aku.. dan game nie pun aku stop sampai kat cnie jew.. cz malas nak click agi.. kalau x apa2 agi la dier cakap pula...mau dier tambah2 agi.. aku pun x pasti..

p/s:: mudah2an jodoh aku dikalangan yang baik, beriman dan beramal soleh.. dan mendorong aku kepada kebaikkan.. Insya-allah.. AMINN~~

Wednesday, November 24, 2010

:: andai perempuan tahu::

satu ayat yang menari untuk dibaca, direnung dan difahami.. tetapi terdapat banyak persoalan dan jawapan yang perlu dirungkai.. dari hati masing2.. lumrah hidup manusia.. perempuan dengan keadaan pemalu.. lelaki pun kekadang apa kurangnya.. jadi sebarang persoalan tiada jawapannya... korang hayatilah kata2 di bawah...

Andainya perempuan tahu
Lelaki juga boleh menjadi seseorang yg begitu sensitif
dan mengambil berat (prihatin)
Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak
semestinya cantik. Cukup dgn budi bahasa dan kesopanan yg tinggi.
Malah lelaki boleh menyukai wanita yg mempunyai banyak persamaan
dengannya samada dari segi pemikiran atau minat.
Oleh itu, banyak yg boleh dibualkan atau dikongsi bersama. 

Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui
perasaan sebenar yg dirasakan oleh seorang wanita.
Lelaki boleh menerima penolakan dgn baik.
Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya utk menambat
hati wanita…
Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap
wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan
menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau
swimming pool.
Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dgn situasi
ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho
hanya kerana ingin memikat hati wanita.
Bila lelaki cakap..”Emm..tengoklah dulu”..itu
seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu
hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang
dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
Kebanyakan lelaki yg nampak ‘desperate’, datang dari
sekolah all boys!
Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila
perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan
dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru
dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap
begitu begini…
Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang
bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat
berjalan dgn lebih baik.
Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan
‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman
wanita yg istimewa…yang lain hanya kawan..:)
Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu
menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka
merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki
juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di
depan orang. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki,
perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh
minat.
Senang usahanya nanti…
Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan.
Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan
yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun
rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah
mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan
mempunyaikelemahan


p/s::pendapat korang??? sendiri fikir lah...

:: menjejak ::

bunyi entry aku kali nie.. agak misteri sikit.. tapi x pasti la..  dari pandangan orang laen.. mungkin kedengaran agak biasa.. tapi hakikat yang sebenar.. memang agak misteri.. dan ingin kepastian..

sebenarnya.. sepanjang cuti semester nie.. (masuk hari nie.. dah 7 hari di rumah.. tolak dengan raya.. aku baru sampai rumah.. borak2.. makan kenduri.. bb kena block cz x bayar.. jadi semuanya 5 hari la lebih kurang..) aku asyik mengadap blog jew.. dalam lingkungan 24jam nie... dah banyak blog yang aku tinggal kesan.. (kenyataan tue korang boleh tgk kat ruang tinggal jejak korang.. erti kata laen shout mix la..) aku melawat dan aku baca.. dan sepanjang blogwalking nie juga la.. aku dah meletakkan beberapas enarai blog.. yang wajib aku terjah.. tiap2 malam.. untuk baca entry terbaru dier.. 

dan sehingga la satu malam.. (semalam jew .. benda tue terjadi) tyme aku baca2 blog nie.. aku ternampak satu tempat.. yang di tunjukkan oleh satu blog nie.. (aku sangat suka blog nie.. nak tau nape.. nanti aku ceritakan) tempat tue sangat2 la fimiliar bagi aku.. n the geng.. cz hanya budak2 tertentu jew akan pergi kesitu.. jadi memang boleh detect sangat la siapa kan..???

bab tue sebenarnya x kisah sangat bagi aku.. tapi disebabkan budak nie.. atau dalam ertikata laen.. tuan punya blog tue.. sangat la perahsia tentang identiti dier.. muka dier pun x pernah tunjuk dalam blog.. dan dier selalu menceritakan mengenai perasaan dier dan sebagainya.. menjadikan aku, nak sangat tau tentang dier.. sapa dier.. dan dan bagaimana rupa dier.. (walaupunpada hakikatnyer.. kalau kenal atau jumpa pun mungkin x bertegur..) tapi kemahuan untuk tahu tue tinggi.. ntah susah aku nak nyatakan..

apa yang pasti.. aku nak tengok macam mana budak tue.. sama x hati dier.. atau perwatakkan dier dengan gaya penulisan dier.. biasa la.. kekadang manusia nie.. luar nampak brutal.. tapi dalam hati ada taman kan.. bak kata adnan rempit la.. gaya penulisan dier.. agak sempoi.. tapi dapat menarik hati aku.. sebagai pembaca.. dan nak tau kesudahan cerita dier.. nak cakap dier nie  ad persepsi sendiri pun..  mungkin juga.. cz byk juga pandangan dan pendapat yang diberikan..  nie juga antara penyebab yg menjadikan aku  nak lihat dier yang sebenarnya...

sekarang nie.. aku cuba jejak.. dari entry dier yang pertama dibuat.. sehingga yang terkini dipostkan.. aku buka dan baca semuanyer (walaupun belum habis agi)... gambar lokasi dan link yang boleh dijadikan kelu.. turut aku simpan.. buat penunjuk jalan.. cam mana tuan blog nie sebenarnya.. tapi sepanjang aku ikuti blog nie.. aku x pernah tinggal kesan pun.. untuk tuan punya blog tue... satu jejak kaki pun.. TIADA.. jz sebagai silent reader jew.. n aku pun pasti.. dier pun tak tau.. yang sebenarnya dier mempunyai peminat misteri.. (yang x misteri sangat.. cz korang dah tau.. uhuhu~~) yang nak sangat tau mengenai identiti dier yang sebenar.. 


p/s:: tetiba rasa macam penyiasat pensendirian yang x bertauliah pula.. cz nak kesan sapa orang tue.. tapi harap2 dapat la.. jgn dier tutup blog awal la.. uhhu~~

:: jom join- AWARD BOOMBASTIC BLOG ::

 disebabkan hari nie.. tahap keboringan yang tinggi.. dan tak de idea untuk tulis entry... jadi aku jz melawat2 jew blog... dalam masa yang sama terserempak pula banyak award n contest.. masa blogwalking nie.. jadi.. apa salahnyer aku join kan... support sambil hilangkan keboringan yang dialami...


Jom la.. korang pun.. join award nie.. jz suka2 sendiri jew.. cz banyak sangat masa lapangkan.. uhuhu...
syarat dier pun x mudah.. dan  x susah pun.. (apa yang aku mengarut??)
better korang tengok sendiri la syarat dier..
korang melawat blog bawah nie...


dari award nie juga aku tagkan 3 blogger laen ..iaitu

p/s:: semuanyer ada I.. suke sama huruf I.. hiihi~ (memang x de kaitan langsung..) award nie sampai 
31 disember 2010 tau..
 




Monday, November 22, 2010

::jom terjah::

ello geng..
hari nie.. cam  x banyak sangat isu yang aku nak katakan.. cz  x ada imput yang masuk ari nie... kerja aku hari nie pun jz buat kerja rumah sikit2.. makan...tengok tv..  n malam nanti tido..  (tak berkembang otak aku ari nie..) nak berjalan2 keliling kampung.. ahakss.. tue bukan kerja aku.. cz aku jz suka melepak kat rumah jew.. mengaco adik2 aku.. gaduh2.. kutuk2 sikit.. tue kerja aku la... (tapi sikit2 jew.. jz gurau.2. bukan sampai bergaduh teruk) kalau jalan2.. biar orang kampung bertegur sapa.. pastue mengata.. tue bukan kerja aku.. (tue la kekadang sehinggakan orang kampung pun x sedar kewujudan aku dalam keluarga aku nie.. senang kan..)

ok2.. sudah di situ.. malas aku nak melalut banyak2 nie.. (nnt aku buat entry khas.. segmen melalut tahap kaw2 nyer..) aku pun x faham sudah ap yng aku tulis.. ok la.. actually aku nak  sajikan gambar2 yang aku ambil di sekitar rumah ak.. tyme nak cuba kembangkan otak ak balik.. n nak rasa pijak tanah gak (cz dah berapa hari x pijak tanah kan.. asyik terperap dalam rumah jew..) gambar biasa2 jew.. n guna kamera murah.. (tapi boleh la.. untuk penuhkan entry aku hari nie..) harap semua enjoy...

 nie gambar si kentot dengan muka poyo dier..
(ntah kenapa sgt2 takut dgn aku ntah.. mybe dier x kenal aku kot.. sebab before nie dier belum lahir agi.. sem lepas)

nie cik itik yang tengah mengeram telurnya.. sempat posing maut agi.. (sebenarnya nak marahkan aku..)

 nie aku x pasti encik apa.. tapi aku rasa dari order hemiptera.. cz dier ad segitiga kat atas belakang.. tp x pasti membran dier lembut kew x.. oleh yang demikian .. better panggil jew dgn nama en. x pasti.
.
kalau yang nie aku pasti la.. nie dari order lepidoptera.. dan nama dier mr.rama2
kalau yang nie memang susah aku nak tangkap gambar.. cz kena ambil gambar dengan gaya paparazi gitue..
gaya santai yang ditunjukkan nie adalah miss. pepatung.. 
dier nie pula dalam order ordonata.. dengan nama laen odous iaitu gigi taring.. (nie bkn vampire ek.. uhuh)

p/s:: actually x de ap yang diterjah pun.. jz nak tunjukkan serba sedikit haiwan n serangga yang ad sekeliling rumah aku jew.. secara x semena-mena aku.. terbelajar ento sekali.. hihihi~ layan jew la...

Sunday, November 21, 2010

::KAHWIN?? ::

hahha.. hari nie punya entri.. memang tak boleh blah.. n mana2 kawan2 ak yang terbaca entry nie.. jangan salah faham lak.. ok.. bukan aku yang nak kawin atau sebagainya.. cz ak terasa aku masih muda remaja agi k (uuhu.. perasan sendiri) .. n belum matang agi.. nak terima tanggungjawab tue..(ini yang betul..)

urmm.. tapi kenapa pula aku boleh terfikir tentang entry nie???? sebab banyak kenduri kawin kew sekarang?? atau  sebab x tau nak tulis ap?? 
tapi persoalan diatas ... bukan sebab kenapa aku tulis entry nie.. sebabnya sebenar adalah.. kat bawah nie.. uhuhu~~

oh.. nie semua.. berlaku sebab satu kisah tadi.. melibatkan kawan mak aku..  anak dier terima lamaran beberapa minggu lepas.. (erti kata lamaran merisik la).. tapi anak dier nie (merangkap ex-senior aku tyme sekolah menengah).. tak pasti agi dah bersedia atau belum.. biasa la umur muda agi.. jadi nak la tanya pendapat mak aku nie.. n kebetulan.. yang datang tue senior aku.. jadi terpaksa aku duduk di situ sekali.. mendengar khabaran.. (al- maklum la.. aku kalau tetamu.. lepas hidang air.. aku terus ghaib dari pandangan diorg.. jangan minta agi aku wujud di ruang tamu hingga diorang pulang..) jangan hairan.. cz aku memang manusia yang pelik.. tapi dalam situasi nie ak terpaksa tunggu .. n dengar perbualan diorang..

ok.. kalau diikutkan usia.. boleh dikatakan muda agi la.. 22 tahun.. tapi dah berkerja tetap (ada gaji sendiri).. kuat agama gak.. cantik dan manis.. lemah lembut pula tue.. (aku pun tergoda .. cz sangat baek.. senior aku nie..) n tadi dier tanya mak aku.. n aku sekali.. kalau ada di tempat dier .. akan pilih x lelaki tue.. tapi aku pun tak pasti.. cz aku tak kenal langsung kan laki tue.. then pula..susah sikit aku nak berminat dengan laki nie kalau tak kenal sendiri peribadi dier n tingkah laku dier.. (kan aku cakap.. aku nie manusia yang pelik).. jadi susah aku nak buat keputusan untuk dier.. dalam pada masa yang sama juga .. banyak perkara dibincangkan dalam isu nie.. tyme tue..

biler aku dengar balik.. tengok2.. dan perhatikan.. aku ada persepsi aku sendiri pada masyarakat..  ntah ak x pasti kenapa.. tapi yang penting .. aku lebih minat untuk fokuskan pada study aku agi.. sambung pengajian sampai cita2 aku tercapai... dan insya-allah aku akan kejar gak cita2 aku tue yang nak sangat jadi saintis tue..
kawen awal bagi aku.. ntah la.. bukan dalam senarai hidup aku kot.. uhuhu.. cz aku rasa  masih muda... walaupun kalau dilihat balik dah ramai kawan aku yang kebanyakkan dah kawen atau sebagainya...tapi ntah la.. x berminat.. abaikan .. whatever..

khas pesanan dari penaja :: tapi kalau yg desperate sangat.. peluk2 tepi jalan n x malu dengan tuhan, masyarkat sekeliling n sebagainya.. macam di YOU TUBE tue.. better kawen awal la... elak maksiat.. elak tomahan masyarakat gak..

 p/s:: apa2.. semalam pengantin baru.. bagi yang melangsungkan majlis perkahwinan dalam musim cuti nie.. uhu.. memang banyak kenduri.. yang laen pun.. selamat untuk makan kenduri juga ek.. ihih~~

Saturday, November 20, 2010

::dunia blogger::

biler bercerita tentang dunia blogger... mesti macam2 persoalan dan pertanya yang timbul oleh para2 blogger sekalian.. biasa la.. cz yang baca entry nie pun semuanya dikalangan para blogger juga.. kurang sikit orang luar sebenarnya.. yang suka baca blog.. kalau ad pun.. x sekerap para blogger nie.. (cz sebelum ak buat blog pun.. jz sikit2 blog jew ak melawat n baca.. x banyak dan sekerap sekarang) sebab tyme tue .. rasa seperti tiada kepentingan untuk buka blog..(tapi sekarang ad.. cz ak nak tulis entry.. sambil2 tue melawat la kenal2 yang singgah blog ak)..

sekarang baru aku rasa kepentingan bagi dunia blog.. walaupun dier hidup antara realiti dengan dunia nyata... tapi dier mampu menenangkan jiwa.. menjadi teman yang setia.. dan mendengar segala cerita si penulis.. (dalam kata laen.. bertindak sebagai dairi la..) keseronokan.. kegembiraan.. ketidakpuasan hati penulis dan aktiviti penulis dapat dilihat d cnie.. bergantung dari penulisan penulis itu sendiri.. mahu menuliskan secara jelas atau samar2.. tetapi yang pasti dapat meluahkan apa yang terpendam...

ada juga yang menggunakan blog sebagai sumber rujukan dan sumber menyebarkan maklumat.. satu tindakkan yang baek untuk dikongsi dan sangat bermanfaat untuk semua.. dari sini gak banyak info2 yang aku dapat perolehi.. x kisah la catatan dalam bentuk info atau pengalaman yang telah dicatatkan.. termasuk la hal hati dan perasaan.. smua nie dapat aku pelajari... dari blog.. dan menyatakan dengan jelas perasaan manusia .. yang mana x dapat aku pelajari dari dunia nyata..

dari blog juga ak dapat lihat dengan jelas.. kekratifan insan2 yang bernama manusia nie.. macam2 yang di bawa masuk ke dalam ruang blog.. yang menampakkan ia menarik.. dan tertarik aku ke ruang blog tue.. dari segi gambar.. n macam2 la.. yang dimuatkan.. membuatkan ruang tersebut sangat menarik... dan dengan secara x langsung.. aku rasa nak berkenalan dengan tuan punya blog dengan lebih mendalam.. yang dapat aku puji d cnie.. majoriti blog perempuan sangat cantik dan cute meut... dari susunan serta kelihatan menarik.. (laen betul dgn blog serabut aku nie).. manakala lelaki pula.. sangat kreatif.. x kisah la daripada segi  widget yang diletakkan.. atau ayat2 yang digunakan.. agak sempoi (ada juga dari blogger perempuan yang ayat sempoi.. tapi x banyak) yang menyebabkan aku tertarik untuk melawat blog tersebut berulang2 kali. .. antaranya seperti blog aku bukan blog bapak kau dan cero... sebenarnya.. memang banyak agi blog yang best.. tapi susah lak ak nak detect malam2 cam nie.. jadi jz dua nie dulu yang aku link kan.. klu korang nak tau cam mana best.. buka la diorang nyer blog.. (tapi ikut persepsi masing2 sebenarnya.. kekadang kiter cakap best.. n orang laen x suka).. tapi ap2 pun belum cuba belum tahu..


p/s:: kerja blogwalking dah menjadi kegilaan aku sekarang.. kalau korang tinggal jejak .. aku selalunya akan jejak korang balik.. antara silent atau ak turut tinggal jejak juga jew..

Friday, November 19, 2010

::edit lagi::

hurhhh.. hari nie ak rajin mengedir ak nyer blog.. nak tau knp??? ntah aku pun x pasti... nak kata x ada kerja sangat pun.. bersepah kerja ak kena buat... sedangkan rumah baru jew lepas kenduri korban tadi.. banyak pingan mangkuk nak kena basuh.. n rumah nak kena simpan.. sempat gak ak mengedit blog..

hihihi... cz sebab ak terlebih rajin tadi.. lepas jew aku tolong akak aku kemas ap yang patut.. aku mengadap la lappy.. then dier panggil agi.. aku buat.. then pastue ngadap lappy agi.. (hhhah.. saja jew buat orang tension..macam x de waktu laen dah kan.. nak buat benda mengarut nie..) lepas semua benda dah siap kemas.. basuh dan 'terap' (mean keringkan pinggan).. lepas manghrib aku mengadap balik lappy.. sampai la sekarang..

abis sudah ak mengarut di situ.. skrg back pada ak nyer kerja mengedit.. hah.. utk pengetahuan tuan2 n puan2.. nie kali ke4 blog ak berubah wajah.. sejak dari 1 ogos 2010.. (tarikh lahir blog nie.. kira 4 kali tukar baju la..)  first baju .. hitam dengan gambar rama2.. second.. putih, biru dengan burung helang... thirth.. warna cerah.. dengan bunga2.. then yg kali nie... ak tukar pada hitam balik.. (semua pertukar tue berlaku dalam 2, minggu nie juga).. dan mungkin lepas nie lambat sikit ak nak tukar kepada wajah baru pula...

sebabnya kali nie aku rasa sangat puas hati.. dengan template kali nie.. walaupun agak serabut dan semak.. tapi aku puas hati.. n masuk dengan jiwa aku..( mybe sidebar jew.. ak akan edit agi).. cz aku x suka warna cerah.. ntah la kenapa.. ak pun x pasti.. tapi dengan warna hitam nie.. aku rasa jelas jew smua ayat ak nampak.. walaupun agak 'kelam' kata orang utara.. tapi tue yang aku suka..berbanding  template yg aku guna sebelum nie.. rasa suram jew.. ad jew yang x kena.. n nak tulis pun ak tak semangat..

tapi sekarang x agi cz ak dah make up sikit2... supaya sama dengan jiwa aku.. baru la ada mood nak tulis.. walaupun ak pasti .. blog aku nie.. x la secantik blog2 yang laen... comel.. cantik.. kretif.. edit gambar pun lawa2.. cute meut.. x macam blog ak yang sangat semak nie.. tapi aku selesa...

p/s:: harap korang enjoy dengan aku nyer blog yang berwajah baru nie... sekitarnya sangat semak sikit.. then thanks gak buat semua followe n tetamu yang sudi melawat ak kat cnie..thanks korang.. muah~~ haha..

Wednesday, November 17, 2010

::kembali ke desa::

subahanallah.. dibawah rezeki allah.. dan ketenangan hujan di waktu petang nie... curah-curah kebumi... aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA untuk semua pembaca blog dan selamat hari raya qorban la dalam erti kata laen.. n bagi umat islam yang menunaikan ibadat haji.. aku doakan diorang selamat juga disana... 

seperti kebiasaan.. walaupun tyme raya.. aku akan mengadap lappy atau tv jew.. x akan ke mana-mana... stay jew kat rumah .. meneruskan kerja-kerja ak seperti kebiasaan.. tunggu jiran n sanak-saudara yang datang menziarah.. melainkan kalau ayah aku cakap..  nak pulang ke kampung atau melawat sanak-saudara yang laen... baru la ak bergerak.. untuk menziarah.. kalau harapkan aku jew.. atau sendiri-sendiri .. jangan mimpi.. alamatnya .. aku melekat kat rumah jew..

tahap x tau nak buat ap.. kini..
semalam aku baru sampai.. lepas jew habis last paper malam sebelumnya... ak start packing2 barang2 ak semua.. masukkan dalam stor n kosongkan bilik... pagi semalam.. kul 12 tgh ari ak baru bergerak dari kajang.. hingga la ke Kedah.. Adusss.. x tahan aku naek bas semalam.. berjam lamanya.. dengan keadaan jalan yang jem dan sejuk.. menyebabkan ak rasa boring nak mati.. ad dalam bas tue.. tambahan pula hendset ak dah hmpir abis betteri... terpaksa la offkan... x boleh nak dengar lagu.. takut anset mati.. dalam masa yang sama terpaksa la ak lalui perasaan yang boring sepanjang perjalanan.. nak tido x mengantuk.. jadi jz termenung jew la...

n semalam akhirnya ak sampai kul9 malam.. tengok berapa lama ak ad atas bas.. x bergerak2.. jz duduk  jew.. kematu ak di situ.. tyme sampai tue memang mak n ayah aku tengah marah sangat.. cz lambat sampai.. diorg dah tunggu ak dari kul 4 petang (awal giler kan).. cz diorang antar akak ak balik dulu tyme tue.. n pada masa yang sama tunggu ambik aku sekali... (akak aku kerja nurse kat penang)..tapi nak buat cam mana kan bukan salah aku.. jadi diorang terpaksa gak terima.. namun ap yang penting tyme tue ak sangat lapar.. lapar.. n lapar.. cz sehari suntuk x makan..

then hari nie lak.. hari top up balik kerja2 semalam...(cz makan x henti..walaupun dari semalam agi ak kerja makan jew).. hahah.. biasa la .. bangun jew pagi tadi.. kerja aku.. mengadap makan.. ketupat .. rendang... kuih.. n laksa... dari tadi agi... tambah pula dengan coklat2 yang mak aku beli kat langkawi ari tue.. jadi kerja ak ari nie makan jew... ntah la.. cam mana x gemuk cam nie.. asal balik jew.. semua makan sedap.. semalam makan nasi dengan sup ketam, sambal petai n kerabu ikan sadin campu dengan sambal belacan sikit.. ari nie lak.. mengadap ketupat palas yang cukup berlemak tue dengan rendah.. aduh.. lari program diet aku..hihih(diet kew akak??.. uhuh).. 

kesimpulannya.. cam tue la kerja nyer.. aku kerja makan jew ari nie.. sambil mengadap lappy n tv.. esok pula.. makan agi.. cz bat kenduri korban pula.. al-conform makan sup daging lak.. +++gemuk agi aku...x sanggup terima kenyataan .. yang ak nie yang dah belon akan jadi belon yang bertambah agi kembang dan x pasti biler akan meletup..




p/s:: abis la ak nanti... untuk annual camp palap nanti.. conform dah tak larat nak lari.. nak buat PT semua tue..takut nyer..