Saturday, December 21, 2013

Sebak Di Hati..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
Hari nie 12.12.2013.. cuti hujung minggu.. perkara biasa la bila rasa sunyi and tak ada apa nak buat call rumah tanya family di kampung sihat atau tak.. apa perkembangan tanya khabar dan sebagainya.. seperti biasa..

Tetiba mak aku tanya berkaitan dengan duit.. alhamdulillah sekarang.. rezeki murah sikit.. baru start study master.. ada la rezeki daripada pelbagai sumber yang masuk memberi bantuan untuk kita belajar di peringkat yang lebih tinggi... dan tak kurang juga ada silapnya duit perkhidmatan yang masuk dalam akaun  aku yang aku kena ganti semula.. namun dia bukanlah nilai yang besar yang mengurangkan rezeki sebelum ini.. bahkan aku bersyukur dengan kesilapan tue sebenarnya sedikit sebanyak membantu aku time aku sesak dulu...
 
Subahanallah.. walhamdulillah.. maha suci allah.. dan besarnya rahmat kesabaran pada fikiran aku.. sebelumnya allah menguji aku dengan kesempitan wang.. sempit sangat.. sehingga aku rasa susahnya nak hidup tanpa wang dalam masa tiga bulan awal pengajian aku.. namun dalam hati sabar jew yang mampu.. dan akhirnya rezeki itu muncul juga... seperti yang dijanjikan.. aku memperoleh rezeki tersebut dan aku simpan jew dalam tabung haji..

Dan hari nie.. akhirnya mak buat keputusan yang tak pernah aku jangka sebelum nie.. walaupun sememangnya.. pernah aku cita-citakannya suatu hari dulu.. dimana mak nak daftarkan kami sekeluarga untuk buat haji sama-sama..  subahanallah.. sebaknya aku rasa.. cita-cita aku suatu ketika dulu bakal jadi kenyataan.. untuk pergi mengerjakan haji bersama-sama kedua ibubapa aku.. memang pernah aku cita-citakan sebelum nie.. tapi tak pernah aku nyatakan pada sapa-sapa pun.. dia Maha Mendengar.. alhamdulillah.. aku harap.. kenyataan tersebut bakal tiba juga tak lama lagi.. dan aku mohon harapan aku tersebut benar-benar menjadi kenyataan.. untuk aku mengerjakan haji bersama-sama kedua-dua ibubapa aku...

Bagi aku kalau ini betul-betul jadi kenyataan.. itu perhargaan besar bagi diri aku di dunia ini.. sebab boleh pergi ke rumah allah bersama-sama kedua ibubapa aku... bersama orang yang pernah membesar, menjaga dan mendidik aku selama ini.. sehingga aku berada di kedudukan aku kini.. biarlah mereka tetap menjadi orang pertama dalam hidup aku sebelum wujudnya suami dalam hidup aku nanti...




Wednesday, December 18, 2013

Tajuk 538 – Kenapa takutkan Viva Voce – 33 soalan bocor sebelum ko buat kajian !!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Akupun terus menuju ke satu meja, order satu teh ais... buka komputer.... maka terhasillah entry ini.

Kalau akulah bro... baik aku main games kat laptop aku... boring menunggu ni...

Tu ko.... aku lain.... otak aku ni berpusing2... macam2 benda aku fikir... mulanya ada 40 soalan bro....tapi aku dah buang 7 tinggallah 33...

Ingat tau.... soalan2 ini mesti diambil tahu oleh calon master / PhD yang baru mendaftar supaya boleh menyediakan jawapannya sejak awal lagi.....

Kenapa plak bro?

Kalau dah siap.... mana boleh gostan lagi..... mana ko nak cari jawapannya plak... sebab tulah ko jgn tanya soalan viva bila nak pergi viva... tapi tanya sebelum ko buat kajian lagi.... prepare youself !

Pulak macam tu....apsallah cara ko fikir terbalik dari orang lain.... lom apa2 dah sibuk dgn soalan viva..... patutnya dah siap tesis baru lah tanya...

Ko nak aku bagi analogi ker?

Nak... nak....

Mana ko suka dapat soalan bocor SPM (kalaulah tak salah disisi undang2 dan agama), masa awal tingkatan 4 ke atau masa seminggu nak SPM?

Mestilah awal tingkatan 4 bro... baru mantap persiapan !

Tahu tak per... cam tulah jugak soalan viva ...

OK..OK baru minda separuh sedar aku ni faham....tapi punyalah banyak soalan, mahu giler aku !
Mana gilernyer..... 33 soalan utk ko standby jawapannya dalam tempuh 3 atau 4 tahun.... bukan 3, 4 minggu. Yang giler adalah masuk viva tapi tak kisah soalan apa akan ditanya... sambil buat muka poyo depan panel....!

Ini macam susah lah bro?

Apa yang susah, ko yang buat kajian…. ko lah yang tahu apa ko buat. Takkan lepas ko buat cup cake then orang tanya camner ko buat.... ko tak leh jawab…. abis sapa yang buat?

Fuhh mendalam sungguh analogi ko tu.... tapi itu cuma cup cake bukan tesis !

Ialah…. kalau buat cup cake ko tak dapatlah title “Dr”… dan kalau ko nak senang, jgn buat tesis, buat cup cake jerlah !

Sebenanya aku telah menulis dalam blog aku tentang persiapan sebelum memasuki bilik viva pada tajuk 139, bulan Ogos 2011 lagi. Dalam entry tersebut aku telah sertakan 10 soalan sebagai persiapan. Namun setelah masa berlalu, aku nak up date entry tersebut dengan menyertakan 33 soalan…. Amacam?

Fuhhh…..
Fuhh.... ada gaya

Kalau banyak soalan, banyakler yang akan sama dgn apa yang ada dalam kepala panel tu. Kalau aku bagi satu jer, ko pulak yang bising – takkan satu jer sedang viva tu kadang2 sampai 3 jam !!

Bagi memastikan ko boleh jawab, aku nak setiap soalan, ko tulis jawapan dalam “satu ayat” sahaja….ingat, satu ayat sahaja supaya ko dapat menguasai intisari kajian ko.

Kalau aku biarkan, ko tentu akan tulis menjela2…. akhirnya sama tebal dgn tesis ko sendiri, sedangkan panel penilai tak ada masa nak dengar ko membebel panjang2…. OK...aku mula dgn soalan yang sempoi dulu supaya ko tak tak terkejut !!

Soalan2 ni banyak pada aras rendah jer dgn "What" utk ko jawab ringkas2.... sebagai persiapan.... nanti masa viva ko gorenglah panjang2....

Kalau aku klentong amacam?

Cubalah kalau ko dah hilang aqal.... silap haribulan ko plak yang kena goreng sampai hangus !

Ingat bro....soalan ni banyak supaya ko prepare diri ko sejak awal buat kajian, bukan dah siap tesis baru nak prepare. soalan ini sebenarnya adalah "panduan" memastikan ko tahu secara "mendalam" apa yang ko buat.....jadi soalan ini utk semua... khususnya yang baru mendaftar bukan utk yang dah siap tesis jer...


Soalan2nya adalah.....

1. What is the topic / discipline of your research area?

2. What is your study about?

3. What made you think that your study is worth doing?

4. What is the main problem / issue are you going to tackle?

5. What is the main debates related to the problem/issue?

6. What is the current debates related to the problem/issue?

7. Generally, what the literature says about the problem / issue?

8. How are you going to tackle the problem / issue?

9. What is the contribution (to the body of knowledge) of your study in your field?

10. What are the main problem statement for your study?

11. What is your expected finding before starting your study?

12. How did you review previous studies?

13. Who is the main authors / experts / leading researcher in the area of your investigation?

14. Can you mention 3 main journals you have reviewed related to your field?

15. Now, can you mention the title of your study

16. What is the ‘novel’ / "original' aspect of your study?

17. What are the variables involved in your study, and why you decided to choose them?

18. Briefly explain the theoretical / conceptual framework underpinnings your study?

19. What is the research design of you study? Why used quantitative not qualitative or not mixed method (or vice versa)

20. What instrument are you going to use – pilot test, validity and reliability?

21. How did you analyse your data?

22. How the statistical analysis used in your study appropriate to answer your research questions?

23. Have you tested all the assumption related to your data?

24. How did you get your sample? What is your sampling technique?

25. How far can you generalise the finding?

26. Can you summarize the main finding of your study?

27. Is there any direct impact in term of the practical implication of the finding?

28. Are you satisfied with the outcome of your study – If not, how could you improve your study / procedure / framework?

29. What aspects of your methodology differ from others?

30. Have you faced any difficulty in conducting your study, and how did you overcome it?

31. What is the best advice or recommendation can you give to the future candidate related to this topic?

32. Can you now consider yourself as an expert in this field? Why?

33. Why do you think that your thesis has achieved the PhD /Master standard / level?

Ok..OK...baru aku faham kenapa soalan ini wajib utk yang baru mendaftar..... bukan macam aku yang dah dipenghujung ni.... mengelabah sebab ada yang aku tak buatpun masa jalankan kajian..... abis ler aku !!


 
Copy paste dari :
OT, Facebook Perak Man 
(nak simpan sebagai rujukan sendiri juga sebenarnya...)

Wildlife study design and anaylsis data..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
 
Jom kita Review sikit...


Gambar nie sebenarnya adalah 1:10 daripada akitiviti yang dijalankan di dalam kem tersebut.. kalau lihat secara keseluruhan kem nie boleh bagi 10 bintang la..  sebab banyak aktiviti... penerangan dia sangat jelas.. banyak analisi boleh dipelajari.. so memang berbaloi bayar RM200++ untuk join kem nie..

Selain didedahkan mengenai study design.. software and analysis data terkini juga diajar kepada para pelajar... baca ayat aku.. ntah apa derrr... macam nie der.. dia sentiasa up to date la software dan cara menganalisi data bagi hidupan liar.. ikut perkembangan semasa.. macam tue la ayat nya.. hadoii...

sebab katanya.. pelajar nie kebanyakan guna jew method lama tanpa refer journal yang baru.. last2 salah.. so agak malu la bila dia cakap macam tue kan.. tapi dalam masa yang sama juga dia banyak suggest study design yang sesuai untuk kajian.. tapi apa pun yang paling pasti.. objektif kajian mesti kena tau dengan jelas.. supaya mudah kita nak buat study design n pilih method yang sesuai dengan kajian kita.. kalau tak.. tak pasal-pasal kena repeat study kot...

Sunday, December 15, 2013

Jom belajar statistik

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Rasanya dah lama tinggal dunia kira-kira.. tetiba muncul semula... baru jew rasa heaven sesangat jadi student master.. tak payah exam.. tak payah jawab kuiz... x payah study banyak-banyak.. just baca journal yang kita suka jew.. semuanya tajuk butterfly... collect data butterfly.. jumpa butterfly.. buat design study butterfly... sebelum datangnya bahana writing THESIS butterfly.. so berHEAVEN dulu dengan butterfly..

Tetapi tidak rupanya.. sesekali tidak.. tak ada exam.. tak ada kuiz... still kena baca banyak benda.. especially nak buat literature review.. mati kau kalau tak baca banyak-banyak.. tue tak kira lagi macam mana nak analisis data yang dapat pula.. hadoi... lagi pecah kepala..

Sekarang aku tengah berakit-rakit dahulu.. berlayar-layar kemudian... tengah sakit belajar statistik dahulu.. literature review aku mana belayar cari kemudian.. hadoi  lagi satu lagi..

Sekarang baru aku tau tak senang juga nak buat analisis.. bak kata pepatah english "without analysis no meaning of your data" cilok kata-kata dari blog boot camp wildlife statistik yang aku attend dua minggu nie.. lebih kurang macam tue la kata2 dia.. and now.. aku tengah sibuk study balik statistik.. dan kuiz yang dia bagi... sebab blur gila aku bila berada disana.. so balik bilik kena study sendiri dulu.. esok mudah mudahan cergas sikit bila tengok data nak analisis...



Sunday, December 8, 2013

Perfume ADIDAS...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Tadi jalan-jalan pergi big bad wolf nak cari buku butterfly katanya.. nak tambah koleksi... tapi bila jalan-jalan dalam tue tak banyak pula buku yang berkenan.. last-last pergi beli buku teknik fotografi.. lari daripada maksud sebenar dah..

Sebelum balik ingin nak singgah watson.. cari perfume and compact powder yang dah habis.. so sambil cari-cari tue.. try la minyak wangi lain yang ada di Watson.... sebab sebelum nie aku biasa pakai yang dari secret garden .. atau pati minyak wangi jew.. sebab aku tak suka bau yang jenis strong.. so aku akan memilih sikit bau minyak wangi... kalau boleh nak bau lembut-lembut jew.. kita pakai pun orang tak bau sangat melainkan betul-betul dekat dengan kita.. dan kebanyakkan minyak wangi suka yang aku suka adalah bau buah.. sebab manis.. dan segar.. macam nak makan jew kan.. dan kita pun rasa sedap dengan bau dia..

Tapi faham-faham jew la secret garden.. kekadang dia punya perfume limited suatu-suatu masa jew.. lepas habis  brand tue.. cari balik enam bulan lepas tue dah tak ada dah.. so frust juga aku.. tadi aku try juga la enchenteur and silky girls tapi tak ada yang berkenan dihati... last-last try adidas for women.. terus berkenan di hati... melekat... murah pun murah.. tetiba aku suka bau floral dream dia... tak ada bau segar sangat.. tapi lembut dan membuai mimpi.. patut la cakap floral dream kan... walaupun pada awalnya aku nak ambil fruity rhythm sebenarnya.. rasa menyesal pula tak test bau yang lain juga...


Monday, December 2, 2013

Congratz My Friends..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Alhamdulillah.. 30/11/2013.. salah seorang daripada coursemate aku tyme diploma dulu telah mengikat tali pertunangan mereka.. dengar  alhamdulillah... macam dah akad nikah jew bunyinya.. tapi baru ditanda jew??... ok benda yang elok.. harus di sebut dengan kata-kata pujian bagi allah.. supaya majlis pun dapat redha allah.. dan berjalan lancar... TANIAH TO LON and KEPIT... haa.. pakai nama kem kau.. oh silap pula di kek tunang tue tak pakai nama kem.. ok kita tunggu hadiah kawen nanti pakai nama kem ok..  *_* Y


Dua orang lagi kawan aku bakal berkahwin.. walaupun tarikh belum pasti.. tapi tue bermaksud tanda-tanda masjid dibina dah dekat.. setakat nie dah tiga orang mendirikan rumah tangga... dan ketiga-tiganya perempuan.. dua dah dapat baby.. sorang masih tempoh penantian.. sekarang yang dah tunang pun tiga.. seorang perempuan dan dua lelaki.. uuee~~ betul betul rimbawan 23 lah..sebab baru dua tiga orang jew yang dah kahwin tunang.. selebihnya masih status mencari dan study... sama dengan aku juga...

Diorang nie first tau.. coursemate aku yang tunang sesama coursemate.. tak pernah bercinta pun tyme study dulu.. just mesej-mesej cam tue jew.. alik-alik tunang.. syukur la tue dapat juga.. sebab ktorang pernah mencabar sesama coursemate.. tak akan ada yang bercinta sesama sendiri tyme study..  yup memang agak berjaya.. walaupun ada kabar angin.. tapi lastnya tetap putus.. sebab life as a friends to lagi strong compare than oh my love.. sebab berada dalam keadaan ramai kan.. nanti kalau asyik berdate berdua jew.. kawan kena pinggir kesian.. so after study yes.. silakan cari peneman hidup anda.. sebab dengan kawan pun jarang nak jumpa masing-masing ada life sendiri.. cari la teman hidup.

Than tadi... berminat pula aku buat graf statistik kengkawan coursemate aku nie.. mana kerja.. mana belajar lagi.. mana yang dah kawin.. dan tak kurang juga menghilang...  last up date today.. tapi silap pula kat status tunang/kawen tue.. cz lupa lak dua orang lagi dah kawen... up dia punya statistik.. yang masih belajar tue sebab sambung study under course 4 tahun... ktorang 3 tahun tue pun boleh short sem lagi...



Tuesday, November 26, 2013

Smelly No More...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Mata sebenarnya sangat mengantuk.. tapi disebabkan baru lepas mandi dan banyak lagi baju berlonggok di atas katil.. so bertahan jap.. lipat baju.. bagi rambut kering.. baru debukkk.. tidur... tidur dalam keadaan rambut tak kering menyebabkan rambut bertambah lengkui-lengkui.. heehhee.. faham ke.. sebenarnya kusut la..

Actually aku nak bercerita mengenai suatu produk deodorent dari Total Image.. iaitu SMELLY NO MORE.. bila dah nama produk pun tak dah tak ada bau... produknya  of course la tak ada akan ada bau kan.. sebabnya deodorent nie pelik sikit daripada yang lain.. sebab dia sepenuhnya mengilangkan bau peluh korang bila korang calitkan dia di ruang peluh korang tue...rupa pun pelik..
Hah.. macam mana pendapat korang.. ok tak payah nak buat pelik sangat.. sebab aku dah guna pun.. kenapa kematu macam tue.. hahah~~ pasti pelik kan..  aku tak tau apa pendapat korang bila tengok gambar tue.. mesti korang ingat macam jelly kew apa aku tak pasti sebab gambar tak jelas kan.. tapi apa yang aku pasti.. deodorent nie dari pada batu garam macam tue la.. masin tak masin tue aku tak pasti sebab tak pernah pula aku rasa.. benda-benda nak letak kat ketiak nie kan.. ieekkk~~

Tapi sebelum nie pernah gak aku buat eksperimen dengan benda alah nie.. nak conform.. betul kew garam atasu batu yang disuruh-suruh calitkan di ketiak nie.. nanti luka ketiak aku.. disebabkan suatu hari tue aku malas sangat nak ambil air.. dan badan aku pun dah kering.. aku just tuang jew air di atas meja study aku.. and aku cicah-cicah benda alah aku nie meja sebelum pakai.. dan lipa nak lap balik meja yang basah tue.. oppss.. lupa lak nak bagitau benda alah nie sebelum pakau kena letakkan dia pada air supaya garam-garam dia nanti mampu lekat di badan kita.. tue yang membantu mengurangkan bau badan sebab menghalang bakteria yang menyebabkan peluh berbau.. ok sambung balik cerita... petang tue lepas balik kelas.. tyme aku study-study di meja.. aku rasa pelik.. asal la meja nie ada berketul-ketul macam lilin.. sejak bila aku main lilin penuh meja nie.. then baru teringat tentang benda alah nie n pagi tadi.. so aku faham la sekarang...

situasi kedua pula jadi.. tyme aku masuk hutan.. aku bawa benda nie.. sebab aku nie jenis ketiak yang kuat berpeluh kalau buat aktiviti outdoor.. so kena la prepare benda hilang bau nie.. walaupun duduk di hutan.. so tyme aku mandi sungai.. aku bawa la sekali dalam case mandian aku tue.. senang nak pakai disungai.. celup dalam sungai jew.. tapi akibat mandi malam.. aku tak perasan yang si benda alah nie jatuh dalam sungai.. keesokkannya aku pergi mandi.. baru la aku tercari-cari mana la menghilangnya si smelly no more nie... cari punya cari akhirnya jumpa dia tersepit celah batu.. nasib baik jodoh dia dengan aku kuat.. so jumpa balik.. tapi badan dia dah tinggal separuh dan berlekuk-lekuk sebab dan terlarut sikit dengan air sungai.. 

Sebab kalau betul-betul yang aku baca di blog.. 4-5 bulan guna pun belum tentu berubah rupa bentuk.. so berbaloi la beli dengan harga RM15 dengan batu setinggi jari kelingking.. mampu menghilangkan bau badan dan menghilangkan kesan hitam di ketiak  dan tiada gatal-gatal.. dan jenis kulit yang sensitif pun sesuai menggunakannya.. boleh dapatkan di watson...  kawan aku yang suggest aku deodorent nie.. dan kekadang terfikir gak.. busuk sangat kew aku nie...???

Monday, November 25, 2013

Cerita Kucing Gemuk..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Tadi petang.. awan kelihatan mendung.. guruh dah bunyi berdentum-dentum di langit.. mula-mulanya rasa macam malas nak balik bilik.. sebabnya.. dah parking motor masuk garaj.. tapi bila memikirkan baju yang mungkin kena tempias hujan.. akan memudarkan bau downy yang aku rendam pada baju.. terpaksa juga la bergegas balik.. untuk angkat baju dia ampaian...

Dalam perjalanan balik ke fakulti semula.. macam biasa la nak cepat.. sebelum hujan mencurah-curah ke bumi.. dengan kawalan gear motor yang baik aku melalui library.. untuk ke fakulti aku.. dan tidak semena-mena.. terpandang sesuatu.. KUCING GEMUK~~!!!!.. dah lama mencari kucing gemuk.. ingatkan dah tak de... akhirnya jumpa juga dengan kucing gemuk.. kat situ... rindu sangat dengan kucing gemuk... semakin bertambah-tambah gemuk dia sekarang...

muka serius jew kucing gemuk nie.. entah apa dia buat pun tak tau.. bincang la tue makan apa malam nie.. mula-mula rasa macam nak berundur gak motor.. tengok kucing gemuk.. teruja.. jumpa balik si gemuk tue.. tapi.. bila fikir-fikir balik.. nanti orang ingat aku buang tabiat ke apa kat situ.. so jalan la terus.. meninggalkan kucing gemuk disitu.. harap-harap dapat jumpa kucing gemuk tue lagi... teringin nak jaga kucinh gemuk tue.. agak-agak mau tak kucing gemuk tue duduk  dengan aku..

asal termenung si gemuk... si gemuk yang comel tue tak de la sebesar nie.. dan dia comel...

Sunday, November 24, 2013

Misi mencari ulat bulu..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Hai kawan-kawan...
Jom kita kembali ke dunia tadika... belajar kembali tentang alam sekitar.. dan peringkat kehidupan serangga.. jom mengeledah semula buka-buka tadika dan sekolah rendah.. belajar tentang serangga..

buku tadika yang jadi sumber rujukan... hasil rembat dari library..
pinjam la bukan curi..

Mesti korang rasa macam aku buang tabiat kew apa kan.. oh semestinya tidak.. untuk pengetahuan kawan-kawan.. sekarang nie aku dalam peringkat belajar.. belajar untuk mengenali  serangga dengan lebih mendalam.. ok.. memang aku berada dalam course perhutanan.. tapi aku punya bidang adalah lebih kepada ecology conservation atau perlindungan hutan.. and my specialized is about butterfly.. before this memang my supervisor suruh aku fokus on family lepidoptera.. tapi disebabkan oleh aku rasa wah.. lagi banyak keja.. nak berjaga siang malam so aku buat keputusan untuk focus on butterfly only.. tue pun rasa banyak dah aku kena mencari dan hafal nama.. insyallah lepas aku dah biasa with butterfly i think maybe i try to find out moth species pula kot.. tak best la kalau belajar sikit-sikit kan... kata nak jadi pakar...

Misi mencari ulat bulu... nie disebabkan oleh kata-kata seorang student phd daripada fakulti pertanian.. dia punya specialized it's about bad worm.. it think.. kebetulan satu hari tue aku tolong temankan akak phd buat pilot study.. then this brother pun tengah collect data about dia punya phd la.. tyme rehat-rehat tue di rumah tumpangan, dia cerita la  berkaitan sebuah seminar under dia punya fakulti dengan penduduk kampung.. so dia join la seminar tue.. dalam tengah bersembang-sembang nie.. ada sorang pakcik tanya dia.. belajar mana?? ambil course apa?? dan sebagainya.. then dia pun bagitau la kat pakcik tue.. yang dia course pertanian di upm.. and dia punya specialized..  then lepas pak cik tue dengar jew dia course pertanian.. pak cik tue mula tanya bagai-bagai tentang hasil pertanian dia.. kenapa pokok pak cik tak jadi tahun nie.. n bla.. bla.. bla.. bla..

Nampak tak situasi tue... penduduk akan cakap bila kita student bawah sesuatu course tue..kita akan pandai segalanya berkaitan bidang tue.. walaupun hakikatnya.. kita punya specialized atau kursus/kepakaran kita lebih kepada serangga sebenarnya.. mana la kita nak tau berapa kuantiti baja untuk pokok kalau kita punya fokus hanyalah serangga.. tanya mengenai racun perosak.. mungkin boleh tau la sikit-sikitkan.. so diorang memang tak faham.. situasi kita.. jadi dalam diri kita terletak dua pilihan

1. antara kita nyatakan kebenaran..
"maaflah pak cik.. saya punya bidang fokus serangga..so saya tak tahu berapa kuantiti baja nak pakai" atau  "saya punya fokus conservation (bilang serangga dalam suatu kawasan).. so saya tak tahu racun apa yang sesuai untuk pokok pak cik.." see.. kamu boleh baca tak apa yang pak cik tue fikir selepas dengar jawapan tue.. macam bole terima.. tapi sikit sebanyak macam tunjuk kebodohan/ malas/ tak bersungguh-sungguh dalam bidang yang diceburi.. weh ayat tue pernah aku kena kot tyme praktikal masa diploma dulu... renjer2 cakap ktorang tak serius dengan apa kitorang belajar tanya semua tak tahu.. tapi hakikatnya kitorang baru tahun 2 tyme tue.. baru diajar benda basic, fizik, kimia, bio, math.. of course la tak tahu.. balik praktikal baru diajar tentang sukatan hutan.. tue pun dah kena hanta,.. sedih betul..

2. kita kena belajar sendiri... berkaitan dengan specialized kita..
so bila kita belajar..  ada benda kita dapat.. depend on usaha kita juga.. sebab dari situ kita dapat ilmu.. dari usaha sendiri.. so lebih sikit ilmu kita dapat.. dari situ nak cerita kat orang pun tak segan.. sebab.. kita ada bukti dari usaha sendri..

Oleh yang demikian... esok bermula la misi aku mencari ulat bulu.. nak pergi collect data kena bawa bekas nak simpan ulat dan daun.. sebab ulat kuat makan tyme nie.. nak simpan makanan untuk bertukar nanti.. actually aku takut sebenarnya nak collect ulat tue.. sebab aku nie ada masalah kulit allaergic sikit.. faham-faham jew la kalau kena ulat bulu nanti.. mesti membengkak satu badan.. takut... tapi demi ilmu ku kena gagahi... kalau pegang rama-rama sehingga kini.. tak ada masalah..

Saturday, November 23, 2013

Nak Sambung STUDY.!!! Macam mana nak daftar...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Ramai orang cakap nak sambung STUDY... tapi tak tau macam mana nak mendaftar...
meh sini meh.. meh aku tolong ajarkan...

Actually aku pun awal-awal tue tak pun tahu macam mana proses mendaftar master/phd.. tapi alhamdulillah.. Allah memudahkan kerja aku.. dengan memberikan aku supervisor yang banyak membantu student dia.. so memang sepanjang proses pendaftaran supervisor aku yang bantu and inform perkara-perkara penting yang perlu dibuat.. dan ditambah lagi dengan akak phd bawah supervisor aku juga banyak memjelaskan proses tersebut.. so lagi mudah kerja aku untuk jalankan dan mencari semua tue... alhamdulillah... so hari nie.. nak bagitau step jew la... macam mana nak memohon.. mungkin tak berapa jelas.. tapi aku harap membantu.. sebab tyme aku hari tue pun.. tak pasti berapa lama masa ambil sebab aku sibuk dengan collect data.. doc. jew tolong inform.. ha.. borang nie kena isi.. ha.. result dah keluar.. so sentiasa alert jew la...

Pemohonan nie lebih kepada UPM jew.. kalau universiti lain aku tak pasti macam mana nak memohon...Aku fokuskan WITH THESIS ok..sebab kalau yang course work proses dia tak susah..  dan tak banyak kerenah.. gaya isi pun lebih kurang juga.. namun lebih mudah...


1. Pastikan sudah mempunyai SUPERVISOR dan PROPOSAL bagi kajian yang ingin dijalankan..
-  adalah untuk memudahkan kerja korang untuk isi pelbagai borang... (sejujurnya postgraduate nie sangat banyak perlu mengisi borang.. n pengesahan.. so ready la semuanya.. cari supervisor yang senang nak minta tandatangan ok..heheh...tips)  
- selain itu, boleh tunjuk ajar kamu cara mengisi borang yang tidak kamu fahami...
- sediakan  proposal yang lengkap.. seperti di ( lampiran A)..  untuk memudah kerja kamu.. sebab nanti nak mohon scholarship pun dia nak tengok proposal.. so sediakan yang perfect awal2...

2. Isi PEMOHONAN ONLINE di laman web Sgs Postgraduate Application's Guide..
- disini akan menyediakan panduan bagi pelajar yang ingin memohon sebagai post graduate... so kurang hanya perlu sign up dan isi borang tersebut mengikut langkah-langkah yang diberi.. lepas dah habis isi.. jangan lupa pula bank in RM60 untuk duit proses.. nanti pemohonan korang tak dapat pula...

- korang kena sentiasa peka dengan tarikh-tarikh yang diberikan tersebut untuk memudahkan melihat keputusan.
-pemohonan nie boleh diisi bila-bila masa sahaja bergantung pada tarikh sebelum start semester...  kalau tak silap tiga bulan sebelum start semester baru pemohonan dah tutup..
- selepas dah siap isi.. korang hanya perlu tunggu sehingga pemohonan korang berjaya diluluskan atau tidak.. sentiasa check website untuk pastikan korang berjaya atau tidak.. kerana tyme aku.. surat dia tak post ke rumah..  dan kena datang ambil sendiri di SEKOLAH SISWAZAH 1... tak tau kenapa.. tapi nasib baik la kami selalu ulang alik dari site ke upm.. so boleh la ambil...

2. SCHOLARSHIP/ BIASISWA.. cari sebelum mendaftar... atau sebelum dapat surat tawaran..

- terdapat 2 scholarship yang diberi oleh student master/phd bawah geran universiti penyelidikan.. iaitu GRF (dalam negara)/ IGRF (luar negara)... Mybrain15(under kerajaan malaysia).. mybrain akan tolong support yuran pengajian dan GRFadalah duit tangan sepanjang kajian yang dilakukan untuk tempoh 2 tahun.. jangan lepaskan peluang...
- sebelum pendaftaran.... korang kena rajin buka bulaten atau portal student di SGS tue sebab tawaran biasiswa akan akan dibuka sebulan sebelum pendaftaran.. so if korang buka lepas pendaftaran.. memang korang tak dapat la sholarship GRF nie..
- tetapi proses penghantaran borang semuanya selepas dapat surat tawaran.. semua proses dia sangat singkat.. so kena alert...
-lain-lain scholarship kena refer brief guide to financal assistance..

3. Bila dah berjaya dapat surat TAWARAN.. mulalah PENDAFTARAN..
-bila dah mula mendaftar.. macam biasa la.. banyak proses itu dan ini.. perlu tahan kesabarab dan kerajinan yang tinggi.. dalam masa yang sama juga banyak borang still kena isi sampai sekarang especially student GRF... tapi sangat bersyukur la bila duit dah masuk..  :)

GOOD LUCK untuk korang yang bakal mengisi masuk...




Lab Mate aku punya gaya...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

As a postgraduate student we have a lab.. as allegedly to reading journal and  focus about our studies... but it only acting jew.. kalau kau jalan in this room.. you can understand what they are doing everyday.. kekadang rasa macam habiskan duit university jew.. but it's seldom.. if some lecturer give them job.. you can respect them as student.. woww... rajin nyer mereka.. but if the time not have a job.. masing2 focus gak.. but with a movie and anime not on a journal... tue yang sikit parah if my supervisor come in the lab..  ada jew la nanti dia akan nagging... aku pun jadi fobia dengan dia..

In my lab.. have many table.. but mostly.. tak ada orang.. bukan meja tak berpenghuni.. tapi the person always missing and action... tak pasti mana menghilang.. always being here of course la kami-kami yang internet lembab kat bilik jew.. selalu ada.. sebab bilik tue memang internet dia laju... kau nak watching tv.. tak boring langsung laju jew jalan.. then after we.. means my friends and i.. mendaftar and menetap disitu... bilik tue makin kecoh dan stok makan always habis sebab  kami selalu habisakan.. memang terbaik la kan.. tak pasti la senior-senior kat situe suka kew.. atau menyampah dengan we are yang always here in the lab and buat bising..

Yang aku paling perasan dan ketara.. my lab mate is very different in lab and in hutan... sebab in lab semua buat hal sendiri jew.. tak bertegur sapa.. masing-masing dengan meja sendiri.. kaki kecoh aku rasa aku.. kawan aku (fatin) n kak laili.. kitorang jew mengila disitu... and sometime.. my friends and kak laili jew kecoh.. aku senyap kat belakang sorang2 sebab patition aku jauh dari diorang untuk tumpang sekaki membising di lab tue.. masuk hutan nah.. semua kaki kecoh nampaknya.. kat situ boleh kenal perangai masing-masing...

kalau tengok bitstrip yang kat lab tue macam rupa fitri, ken, and apa nama perempuan yang selalu duduk dimeja tue hah.. hehehe.. aku nie memang susah sikit nak ingat nama orang.. sorry yea~~


Friday, November 22, 2013

Luahan CINTA... vol.1

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Now... i'm in the lab.. so tak berani nak tulis entry panjang-panjang.. and melayan syahdu sendiri takut ada yang terjah daripada belakang.. mana la nak tau tiba-tiba doc. datang buat spotcheck student dia kew haper kew... or my friends nak borak-borak tetiba nampak aku tulis entry syahdu.. pengsan pula kot kat sini.. 

So.. tadi aku terbaca satu entry syahdu.. ada sikit-sikit kaitan dengan diri aku.. aku ingat nak buat rumusan tapi bukan sekarang.. so korang baca dulu entry tue ya.. nanti aku rumus balik dengan diri aku...

Jika kamu memancing ikan

Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu..
Jangan sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu sahaja..
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya...
Ketajaman mata kail kamu mungkin akan menyebabkani ia MENDERITA seumur hidup...
 

Begitulah juga……

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….

tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain……
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA…itu lebih BERMAKNA !

“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”

 

Thursday, November 21, 2013

KEM HIDUPAN LIAR 2013

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Kalau cakap PENAT.. memang tue perkara biasa la..  tapi yang paling tak tahan.. kena serang dengan AGAS dan NYAMUK.. tue paling menyampah dan membahankan diri sendiri.. bintat-bintat dan luka akibat mengaru.. sebagai bukti aku jadi fasi kem wildlife kali nie.. huh.. pacat x naik pula kali nie.. tapi tiap-tiap malam bergaduh dengan agas yang tak tahannya... paling aku respect.. kat  si kawan aku sorang nie.. rajin betul dia.. tiap-tiap malam mesti  jew ada benda dia sediakan untuk berlindung dari agas.. hahaha.. akibat tak tahan kena serang.. minyak cap kapak la.. ubat sapu.. repellent.. kulit telur.. unggun api.. semua la.. yang mampu halau agas tue.. tapi still kena gak bila khemah utama tue berada di betul-betul bawah rumpun buluh.. tahan jew la.. dengan agas nie..
Bitstrip from my friend about me in wildlife camp... 
csian.. asyik kena serang agas jew...

Perjalanan kem agak memuaskan.. cuma jalan jew berlecak teruk dan licin.. sebab hujan.. tambahan pula dengan aktiviti sukan bermotor yang oleh penduduk setempat menyebabkan jalan hutan tersebut semakin teruk dan musnah.. kesian aku tengok suasana hutan tersebut...namun air sungai dia memberi kepuasan yang tak terhingga untuk kami.. sebab sungai dia sangat bersih, jernih dan sejuk.. menjadikan aku tak pernah lepaskan peluang untuk berendam disitu setiap hari.. walaupun di dalam hutan n sibuk mengurus student...



Aktiviti  kem lebih kepada mendedahkan para pelajar mengenali dan mengendali hidupan liar... dalam kem tersebut para pelajar didedahkan untuk mengenalpasti habitat dan cara hidup hidupan liar... dengan menangkap haiwan tersebut dan melakukan pengecaman dan menghafal nama saintifik , nama tempatan dan characteristic hidupan tersebut... dan setiap malam para pelajar akan diuji semula dengan kuiz bagi memastikan para pelajar ingat nama spesies yang diperolehi sepanjang kem tersebut dijalankan..


 antara spesies haiwan yang diperolehi.. hafal jangan x hafal...

Actually banyak lagi gambar tapi malas nak post banyak-banyak... kem ini dijalankan selama 5hari 4 malam.. dan bagi fasi 6hari 5 malam bagi menyediakan persiapan untuk para pelajar kem tersebut.. seramai 115 orang pelajar mengikuti kem ini dari gabungan 2 pengajar kelas iaitu dr.Z  dan dr.bad...  dan 20 orang fasi...  bagi aku banyak benda dan pengalaman baru  aku perolehi daripada kem nie... sebabnya first tyme camping kat sg. lalang nie.. dan prasarana dia betul-betul hutan dimana toilet pun kena gali sendiri... makan first day masak sendiri second day.. tukang masak datang dengan student so selamat dari memasak.. mana kala yang lagi advence.. topografi dia mencanak tinggi.. nak berulang-alik ke point2 student tue.. memang rasa boleh kurus la kalau masak sendiri.. tapi disebabkan ada tukang masak.. so balik terus bantai makan sampai gemuk semula.. hahahah.. statement tak boleh blah kan... tapi yang pasti kem nie memang enjoy sambil menikmati keindahan alam..

Maka semalam tamat la WILDLIFE CAMP 2013.. see you next wildlife camp 2014... ..esok ada lagi satu pula kem kesedaran alam sekitar bawah tajaan kementerian pengajian malaysia untuk para pelajar sekolah menengah.. atau nama lainnya.. KEMPAS... tapi tak dapat nak join sebab baju belum basuh.. khemah belum cuci... asgmnt belum siap.. data belum collect.. alamatnya terpaksa cancel nak join program tue juga... INSYAALLLAH kalau ada kesenggangan tahun depan jadi fasi kempas pula... handle budak sekolah...



Thursday, November 14, 2013

Berbezanya Lelaki Dan Perempuan..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Lelaki dan perempuan  dua insan yang sangat ketara perbezanya.. dulu pernah aku terfikir apa bezanya lelaki dan perempuan melainkan jantina.. kerana bagi aku dulu.. perempuan dan lelaki masing-masing ada hati.. so sama la kan.. tapi bila fikir-fikirkan balik.. sedangkan perempuan dan perempuan pun berbeza inikan lelaki kan.. itulah jawapannya manusia masing-masing mempunyai naluri yang berbeza..  so lelaki dan perempuan pun berbeza lah..


Dibawa ada 10 fakta yang dikaitkan dengan lelaki.. namun aku ingin membuat perbandingan berdasarkan pendapat aku ..fakta mengenai lelaki dan perempuan... mungkin lain perempuan lain pendapat..  

1. Lelaki biasanya tidak terpikat terhadap wanita disebabkan mereka cantik, tetapi mereka lebih mudah terpikat terhadap personaliti dan ketrampilan seseorang itu.
Perempuan mudah terpikat dengan lelaki yang berbadan sasa dan macho, tetapi lelaki yang beriman dan soleh lebih dipandang tinggi oleh perempuan

2. Lelaki amat bencikan lelaki lain yang cuba untuk menggoda kekasih mereka.

 Perempuan amat cemburu apabila perempuan lain cuba mengoda kekasih mereka.

3. Apa yang sedang awak lakukan? atau Awak dah makan ke belum? adalah merupakan soalan paling kerap akan ditanya ketika mereka menelefon seorang wanita.

Awak ada di mana? atau awak dengan siapa? soalan yang akan ditanya terlebih dahulu ketika menelefon seorang lelaki.

4. Lelaki akan sibuk dengan pekerjaan mereka sepanjang hari, tetapi sebelum tidur, pasti mereka akan memikirkan mengenai wanita yang mereka benar-benar sayang.

Perempuan akan memikirkan orang yang mereka sayang setiap waktu terutama apabila mereka bersendirian.

5. Apabila lelaki benar-benar sayang terhadap seorang wanita, mereka akan cuba mengabaikan semua karakter negatif yang ada pada wanita tersebut.

Sekiranya perempuan tersebut sangat menyayangi seorang lelaki mereka  akan cuba perlahan-lahan memperbaiki sikap negetif lelaki tersebut.

6. Lelaki akan membuat seribu satu kesimpulan sekiranya seorang wanita senyum kepada mereka.
Perempuan akan mengangap ada sesuatu yang tidak kena dan menakutkan apabila seorang lelaki senyum kepada mereka..

7. Lelaki sanggup melakukan apa saja untuk mendapatkan perhatian daripada seorang wanita.

Perempuan akan buat biasa sahaja walaupun dia sudah berada dihadapan lelaki yang dia suka.. belakang lelaki tersebut baru dia rasa menyesal (kebiasaannya la)

8. Lelaki amat benci apabila wanita menceritakan mengenai kisah bekas teman lelaki mereka.

Perempuan akan berkecil hati sekiranya lelaki menceritakan mengenai kisah bekas teman wanita mereka.

9. Seorang lelaki mampu menyukai wanita untuk seminit, kemudian mampu untuk terus melupakan mereka.
Perempuan mengambil masa yang lama untuk menyukai lelaki dan melupakannya.

10. Apabila seorang lelaki bersedia untuk berjumpa ibubapa kekasih mereka, ini menunjukkan mereka benar-benar serius.

Apabila seseorang perempuan bersedia berjumpa dengan ibubapa kekasih mereka belum tentu lagi mereka benar-benar serius. 




Ini semua andaian daripada akulah tapi ada sesetengah tue dari bahan-bahan bacaan yang pernah aku baca juga.. tak semuanya tepat.. sebab susah juga nak tahu hati budi perempuan  berdasarkan fakta nie.. nak cari dalam diri aku sendiri pun susah.. sebab aku pun terpernah ada lelaki yang serius aku suka.. so persoalan tue memang tak pernah tersoal lah kan...susahkan nak faham perasaan manusia nie..

Wednesday, November 13, 2013

Wildlife Camp will Coming!!


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Wildlife camp was coming.. kalau dulu nak masuk kem wildlife mesti banyak benda nak kena fikir.. mesti la banyak sebab kem wildlife buat dekat dengan hujung-hujung semester.. mana dengan second test menjelang.. mana dengan asigmnt lagi banyak duk pening kepala.. kem wildlife tyme tue la datang nak menyebuk.. sesak kepala mana nak kena hafal nama saitifik burung lagi.. tiap-tiap malam.. wahhhhh.....tapi itu dulu.. sekarang tak lagi..hehheh~~ now i am facilitator.. hanya nak lihat jew... x mau bagi tip.. jahat tak kak fasi nie.. dulu pun abang-abang fasi jahat gak.. mana bagi klu langsung.. puas perah kepala nie mengingatkan nama saintifik burung and common name.. tak dapat klu pun.. sedih.. sedih.. tapi bagus gak untuk kita berusaha lebih supaya kita ingat...

Sekarang waktu preparation... jumaat nie ktorang dah start masuk.. student pula sabtu baru masuk sekali dengan lecterur.. as student master nie.. ktorang la kena siapkan line transet, khemah and check kawasan sikit untuk keselesaan dan kemudahan student selain menolong renjer n pembantu makmal...

Tugas aku hari nie ialah siapkan tag-tag burung untuk kuiz-kuiz student nanti... asyik bermain dengan riben jew dari siang tadi sehingga baru siap sekarang... waaa... tengok kat bawah tue banyak tak... asingkan tali macam cerita P.Ramlee.. aduanan beras untuk cari calon isteri...


Riben tue guna untuk  tag burung.. dan ada maksud tersendiri bagi setiap warna riben tersebut... tak sabar tengok diorang nak kena hafal nama-nama burung pula.. memang rasa nak pecah kepala waktu dulu.. mana pergi pun sentiasa bawa nota untuk hafal.. walaupun aku bukan ingat sangat nak menghafal lama masa ruching nie.. namun tyme kem memang aku banyak luck.. sebab menghafal aku fail.. tapi jawab kuiz.. tembak aku tepat.. hahha~~ group aku dalam kategori higher gak la markahnya... tapi tue kisah lama.. nie nak tengok cerita diorang pula.. ok.. SELAMAT BERCAMPING...

Sunday, November 10, 2013

Ya Aku.. Semua Aku..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Ya AKU..
aku memang manusia yang boring..
kritik.. kritik la sebanyak mana manusia nak..
sesungguhnya aku pun manusia biasa yang inginkan peningkatan dalam hidup..
memang aku tak mampu menjadi manusia yang baik di pandangan manusia..
tetapi aku cuba menjadi insan yang baik kepada tuhan yang mencipta aku..

aku try jadi yang terbaik.. untuk semua insan..
namun apakah daya.. manusia memang tak pernah bersyukur apa yang mereka dapat..
alhamdulillah... setakat ini aku rasa aku mampu bertahan.. dan bersabar..
dengan kerenah manusia yang bukan-bukan..
dan aku berharap.. kesabaran aku sentiasa tinggi..
untuk memperbaiki insan-insan nie untuk jadi yang terbaik..
sesungguhnya aku pun masih belajar..
belajar untuk menguruskan kehidupan baru..

Aku Mohon padamu ya Allah..
bantu aku dalam menguruskan semua ini..
supaya menjadi lebih baik.. dan aku lebih tegas dalam membuat keputusan..
sesungguhnya susah bagiku bila terdapat insan yang rasa dirinya hebat dari segalanya..
aku mohon kesabar yang kuat pada diriku ya Allah.. dan aku mampu melaluinya..

_luahan hati orang boring.. that why juga la orang boring dengan aku.. sebab aku pun selalu boring_


Saturday, November 9, 2013

Kereta Comel...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Pernah suatu ketika dahulu, aku ceritakan aku memuji kecomelan sebuah kereta, rasa ingin bergambar dengannya dan tetiba kereta itu berhenti dihadapan aku dan menghulurkan sesuatu.. namun tak sempat aku ambil... kan.. pernahkan aku bercerita mengenainya dalam tajuk RISE UP..

 Hari nie .. masa jalan-jalan di facebook terjumpa gambar kereta comel tue.. sama macam aku jumpa hari tue.. rupa-rupanya itu semua promote KOTEX... patut la comel sangat.. kalau korang x percaya tengok gambar di bawah.. comelkan keretanya.. dan kotak tue adalah contok kotak yang dihulurkan oleh pemilik kereta itu kepada aku...

macam nak ada sebijik jew kereta macam nie.. comelllll sangatttt~~~~


Penghargaan...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Disaat mata dah kuyu, manakala kepala betul-betul menginginkan bantal... tangan masih rancak lagi untuk menaip.. dan hati meronta-ronta untuk  menceritakan suasana kehidupan baru aku kini... supaya lebih disiplin dengan aturan alam.. bukan sebagai manusia nokturnal yang mampu berjaga malam lagi.. tetapi sekarang memerlukan waktu rehat yang cukup bagi mengerjakan rutin harian di waktu siang....

2013.. Bakal melabuhkan tirainya dalam beberapa bulan sahaja lagi.. namun bagi aku.. kenangannya tetap menjadi pedoman selama-lamanya... mana taknya segala titik peluh dan usaha aku selama ini akhirnya terbalas dengan sijil penghargaan dan pangkat daripada pencapaian aku sebelumnya.. walaupun dalam tiga tahun tue tuhan sahaja yang tahu.. bagaimana ujian yang diberikanNya kepada aku.. yang aku rasa sangat give up dipertengahan jalan.. dengan kerenah kawan-kawan yang tidak memahami situasi aku waktu tue.. hanya mampu maki dan marah sahaja.. yang kononnya beri nasihat..  dan tinggalkan aku.. dan aku rasa moral aku sangat down waktu tue.. sehingga aku menyindiri diri..
 

Sememangnya ketika itu.. aku cuba untuk menyindiri.. untuk redakan keadaan.. air mata tue sememangnya jadi peneman setia la..  aku cuba tabahkan hati kuatkan diri.. cari solution.. maybe tue semua masalah aku sendiri.. sebab tak pandai arrange waktu aku.. tak pandai bahagikan latihan dan pelajaran.. namun keadaan memang agak sesak... bila dua pihak push.. push.. n push.. seolah-olah aku tersepit dengan keadaan.. aku nampak dalam situasi itu juga.. kawan-kawan cuba menjauhkan diri dari aku.. aku cuba buat cool macam biasa.. namun dalam hati aku tuhan jew mengetahui.. betapa sedihnya aku ketika itu.. doa jew penguat hati.. terima kasih juga dengan Datuk Dr. Fadhilah Kamsah.. sebab sudi membalas dan memberi solusi dari masalah aku... doa yang diberi.. aku pegang sehingga kinI.. TERIMA KASIH DR.

Hari nie aku luahkan segalanya.. bukan nak tunjuk aku hebat.. atau mengungkit cerita lama.. sebab bagi aku yang lepas biarkan ia lepas.. buku baru boleh diwarnakan semula.. buangkan yang hitam disisi dan jadikan ia warna-warni baru ceria hidup..

Hari ini aku cerita semula supaya aku hargai betapa susahnya aku untuk mendapatkan penghargaan itu.. bukan mudah untuk dapatkan dua benda dalam satu masa.. kesabaran adalah sangat-sangat tinggi selain usaha untuk merangkulnya...  cabaran dia tak payah nak cakap la.. sangat mencabar untuk mengharunginya.. sesungguhnya aku bersyukur.. sekurang-kurangnya aku dapat memegang ijazah aku dalam masa yang sama sudah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda.. kerana terdapat juga kawan aku yang belum mampu pun memegang ijazah tue sehingga kini.. walaupun sepatutnya dah berkonvo.. Alhamdulillah..  kesabaran itu tinggi nilainya.. sebab aku bukanlah seorang yang kuat.. tapi kesabaran yang diberikan olehNya.. alhamsulillah aku mampu menghabiskannya jua.. dan alhamdulillah juga.. kini pun aku mampu menyambung pelajar seperti juga cita-cita aku...


Penghargaan ini adalah sangat besar bagi diri aku.. Thanks to  all my family sebab sentiasa support aku..  dalam mengharungi kejayaan ini.. datang jauh-jauh untuk kedua-dua majlis besar aku... iaitu pertauliahan di sabah dan konvokesyen di selangor..  harap lepas nie boleh balas jasa mak ayah pula.. yang dah lama bersusah payah demi anak-anak nie.. love my mom n dad.. rasa rindu macam nak balik rumah pula.. tapi kalau balik aku asyik nak gaduh jew kan.. sapa cari gaduh.. aku la kan.. tak pe gaduh-gaduh sayang... sunyi rumah kalau tak dengar leteran..





Friday, November 1, 2013

Bitstrips oh bitstrips...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

 Hari nie dah terjebak dengan satu lagi benda melalaikan iaitu BITSTRIPS.. untuk pengetahuan korang nie salah satu permainan yang melalaikan yang terdapat di Facebook la... dia membawa kita menceritakan situasi kita sekarang dalam bentuk comic.. dan bentuk dia pun menarik... so korang boleh buat dialog di dalam photo background yang telah siap sedia di dalam bitstrips nie dan kalau korang lagi kreatif boleh terbitkan komik dari batstrips nie.. menarik.. dimana perwatakan korang akan dikomikkan dan di post dalam photopicture facebook.. 

Jom tengok aku punya bitstrips.. habis la bila aku dah start terjebak... alik-alik nanti blog aku pun penuh gambar-gambar dari bitstrip juga... dah boleh jadi komik tentang diri aku...


Hah... macam mana?? berminat...
Aku yang mula-mula tak nak pun terjebak disebabkan oleh kecomelan dia..
kalau berminat join jer.. Bitstrips Facebook.. macam promoter dah jadinya aku.. selamat mencuba..

Thursday, October 31, 2013

Suasana Konvokesyen..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Perayaan besar untuk diri sendiri baru jew lepas... kemeriahan tue pun dirasakan oleh semua orang juga mana taknya.. bila dah setahun bersusah payah belajar.. nak dapat sekeping ijazah.. akhirnya hari nie dapat juga... jom kita tengok sikit gelombang konvo yang melanda kami-kami semua.. heheh.. mampu sajikan gambar jew.. malas nak menaip hari nie....


lihat la gelagat gila-gila kami yang tak habis-habis beraksi dengan jubah konvo di hadapat dewan jew.. depan fakulti sendiri tak reti-reti (tak tahu) nak bergambar.. masing-masing katanya tunggu dua line baru nak bergambar di fakulti.. nie antara aksi-aksi nak manfaat sepenuhnya duit RM100 sewa jubah konvo....

kak bawah nie pula dengan rakan-rakan kolej.. yang sama-sama konvo tahun nie.. nak juga bergambar kat pokok sebatang nie ha... tempat L.A.G.E.N.D.A katakan....


cuma yang sedihnya.. gambar dengan family jew tak ada dalam simpanan sendiri... gambar tue ada pada kamera mak tak sempat nak ambil sebab masing-masing rushing nak balik.... tapi apa-apa pun TANIAH untuk diri sendiri sebab tahun nie dapat dua dah ANUGERAH... congratulation to myself... sebab berjaya mengharungi dua benda besar selama tiga tahun nie.. walaupun tak pasti mampu tak menempuhi halangan tue.. akhirnya berjaya juga...