Monday, April 26, 2010

::selamat tinggal bumi kenyalang::


pejam celik pejam celik...
rupa2nyer dah tiga tahun ak tinggal di Sarawak... cepat sangat masa berlalu..

dulu first tyme datang.. masih teragak-agak dengan persekitarannya.. blur2..
rasa jauh sangat-sangat.. tapi biler dah lama2 dah biasa... rasa cam dekat jew dengan rumah.. x jauh pun..
2 jam  terbang sampai la.. cuma boring tyme atas flight jew..

sekarang  tinggal lebih kurang 2 minggu saja agi... ak akan tinggalkan bumi kenyalang..
tinggalkan semua kenangan2 yang telah di cipta disini..
waaaaa.. windu nyer nanti.. windu dengan kampus tercinta.. windu dengan bilik ak .. windu dengan blok ak.. windu semua...

ak ingat agi... selama 3 tahun ak study d sarawak.. ak x pernah balik beraya d kampung.. cz nak fokus dengan kerja2 yang bertimbun2 n exam yang hampir.. jadi jz berembeh  ke rumah family angkat jew.. selama 2 atau 3 ari kat sana.. n belajar gaya hidup beraya d sarawak..

first tyme ak beraya d sarawak ak stay kat rumah lecturer kawan ak, cz ak teman jew.. malam raya acik tue ajar ak buat ketupat tapi bukan ketupat ad nama laen yang di panggil.. tapi diisi dengan pulut n di balut dengan daun macam palas dan diikat..  susah gak ak tgk dier mengikat benda nie... ak n kwn ak jz tlng tgk jew lan makan.. uhuh~~

 hah.. nie la dier... ak dah jumpa kat blog nurulaini... uhu~~
nama dier KULUPIS..

kat sini gak la.. ak boleh menaikkan berat badan ak secara mendadak dalam masa 3 ari... balik kampus jew smua kawan cakap ak bulat.. "ap mak angkat ko bagi makan???" uhu~~ x bleh nak cakap ap la.. cz mana x nyer.. 3 ari beraya.. asyik mengadap kek lapis yang beraneka corak dan warna n air karbonat.. mau x gemuk ak.. dah lew semua makanan pebrete lak 2.. uhu~~ kalau raya kat semenajung laen la.. ngadap kuih n ketupat jew.. 2 pun ketupat bukan ak suka mengadap sangat.. jd blh la control sikit berat badan 2..

  kek lapis sarawak yang pelbagai corak.. sumber yang dicelik dari tenet jew..
x de gambr dalam simpanan..

kalau cerita bab kek lapis nie.. memang macam2 perasa n corak ak dah rasa.. dari yang sangat2 sedap ke yang ak tak suka.. uuhu~~ tapi memang best la mencuba.. satu pun cukup..  ad perisa mint, coklat, strawberi vanila, smua ad.. yang paling ak tak tahan adalah kek belacan sarawak.. hurmm.. tue kek yang paling ak x suka.. cz terlalu manis.. dier dibuat dengan buah kismis yang dikisar.. hurmm.. ak makan 2 sekali memang dah serik..  sebab manis sangat.. n laen2 kek memang ak suka.. kekadang 2 tyme raya memang rasa perut nie penuh dengan kek.. smpai dah x nak agi dgn makan2 manis nie.. sampai ad sesetengah rumah ktorg beraya.. memang minta air masak.. cz dah x tahan dengan air berkarbonat.. hurmm...

nie la kek belancan.. nampak sedap.. 2 yang ak tertarik first tyme nampak 2..

hurmm ... tue ari raya d sarawak...
kalau bab2 makan kat sarawak nie.. ak paling suka makan adalah UMAI.. waaa... sedap sangat.. masakkan nie sama dengan kerabu.. tapi dier guna ikan mentah dengan limau kasturi atau buah2 tempatan yang laen yang masam.. hurmm sedap nyer.. tetiba lak rasa terliur pula biler bercerita.. laksa sarawak pun ok gak... kalu pucuk midin goreng ari2 makan.. laen2 tue actually banyak gak ak makan makanan sarawak nie tapi ak x ingat nama dier.. ap x nyer cz terlalu fokus sangat tyme makan 2.. uhu~~ n kalau ayam pasuh 2 ak jz dgr jew la.. ayam disumbatkan dlm buluh dan d bakar... tp ak belum penah sentuh agi.. n x sempat nak sentuh dah... tapi kalau pulut dalam periuk kera ak pernah makan... hiih~~ boleh la tahan rasanyer..

nie adalah UMAI... memang sedap..

p/s :: 2 jew kot dulu .. buat sementara nie.. ttg pengalaman ak kat sarawak.. nnt ak cerita lak tempat2 menarik kat sarawak.. ok bye~~

Saturday, April 24, 2010

::boring::

assalamualaikum blogger..
apa yang korang buat ari nie hah??? mesti dah buat banyak kerja kan...
ak lak .. ap jew ak buat hari nie... ?????? hahah~~ x payah tanya...
mesti la mengadap movie 24jam ~~ hurmm... cam nie la jadinya biler dah abis exam... tak tau nak buat apa agi dah... alik-alik mengadap my lappy juga la.. al- maklumlah.... dah selalu sangat mengadap lappy... tyme cuti pun mesti mengadap dier gak.. RINDU katakan... (hurmmm.. yerk kew tue.. faham2 sendiri jew la..)

seharian hari nie... ak mengadap movie jew untuk hilang boring..
 dah hampir separuh chapter dah aku abis kan... nak tau cerita apa???
hohooh.. BOY OVER FLOWERS.. mesti korg kenal kan cerita nie.. cz pernah di popularkan di 8tv..
(sebelum ak balik ke kampus semester nie.. hah.. hujung tahun lepas la..  ak ingat agi .. ak x sempat nak habiskan cerita 2 di TV.. tue la tyme cuti nie ak gunakan peluang sebaik nyer...)
hurmmm... tau2 jew la.. berapa banyak chapter dalam dier.. tapi ak dah berjaya menghabiskan hampir separuh dari cerita tersebut..

hahahha~~~ bangger giler.. disebabkan boring yang amat sangat..

petang tadi.... selepas dah sehari suntuk ak mengadap jew cerita nie.. baru la rasa cam nak bergerak ambik angin di luar memandangkan dah berpinau mata rasanya asyik mengadap jew..my lappy..

pada masa yang sama lak... ada la sekor anak kucing kat blok ak nie.. dier nie takut sangat dengan orang.. nak-nak pula kalau orang nak sentuh dier.. mula la dier buat bunyi cam nak tercekik 2.. aku pun ap agi .. agi best la mengaco.. hohoh~~

dengan sepantas kilat dier lari.. ap agi ak yang tengah agak mereng buat seketika waktu nie.. terus mengejar la....hah~~ memang dah tak ada kerja sangat2.. nak lepak bilik kwn pun semuanyer tido.. tyme ak buka jew pintu diorg.. hurmm..

kucing nie lari cam ajak ak maen nyorok2 lak..
first ak kerja.. dier bunyi2 n pergi nyorok diam2 dalam longkang.. dier bajet longkang tue dalam ak x nampak.. ak datang jew dekat dier lari agi belakang blok.. ap agi ak keja jew la..


then  dier naik kat atas .. puas gak la ak cari x jumpa.. last2 ak jumpa dier kat tepi tangga blok aras 1.. tue pun sier jalan senyap2 .. takut ak nampak la 2.. pastu ak datang .. mula la buat muka cuak..

then lari lagi.. pergi ke ibu dier.. rasa selamat sangat la kot.. tapi mak dier x bagi respon pun tyme ak datang.. last2 dier lari agi... ak pun cam biasa la kejar jew ... haha~~ kali ketiga dier turun tangga... ak turun cari.. tapi x jumpa2 gak.. ak cari gak kat celah2 rak kasut bdk2 aras bawah.. pun x de gak.. 0kkk... FINEee.. ari nie dier menang.. sok ak cari agi dier.. memang dier x selamat kalau ak jumpa.. hahah..

p/s:: tue pun kalau aku nie giler agi la yerk anak kucing kelabu yerk...

Friday, April 23, 2010

dairi n blog

hello blogger... hello.. hello.. n hello!!
nak tau ari nie ak happy sangat-sangat... sebabnya ak dah abis semua kerja bagi semester nie..
tamat sudah dunia ak di Diploma... n pasnie tunggu lak nasib macam mana di Degree nanti pula..

sebenarnya bukan topik nie ak nak cerita sangat.. hurmmm.. ap yerk???

actually tadi ak terbaca satu blog.. n ak sangat2 suka dengan blog dier sebenarnya.. menyebabkan ak akan selalu ikut kalau-kalau dier ad update dier punya blog..

n isu yang ak baca hari nie adalah isu DAIRI....



kan dah kata!!!! uhu~~ asal???? kenapa???
sebab sebelum nie ak pernah terfikir... orang yang suka tulis blog nie.. mesti dier suka tulis dairi.. x pandai bercakap dan ingin meluahkan sesuatu... ada banyak perkara yang di pendamkan .. akhirnya penulisan adalah cara termudah melepaskan perasaan yang terpendam.. sebabnya tulisan tak akan mengkhianati kita.. kecuali lah ada yang terbaca..

hari ini ternyata kenyataan ak betul ... daripada hasil yang ak baca dari satu blog nie.. wahaha3..

tp 2 mungkin untuk sesetengah orang la.. x semua.. ok jangan marahkan saya... saya jz katakan untuk sesetengah orang sahaja... kekadang ad yang menjadikan menulis sebagai hobi harian atau sebagainya.. dan ad yang takut pada kutukan dari penulisannya...

tapi apa-apa pun enjoy with u life... biar apa pun comment dan kritikan orang... biarkan sahaja dan anggaplah sebagai sesuatu yang membina.. sebabnya kita tak ada langsung kerugian daripada kritikan tersebut bergantung kepada kita sendiri mampu menerima atau tidak..
kalau tak boleh terima jz abaikan~~~

janji hidup tiada kedukaan.....



p/s:: cam ak juga.. yang agak kurang pandai berkawan.. hanya my lappy jew kot yang mampu menjadi teman setia selamanya.. tue yang sedih kalau dier x de.. uhuuu~~

Wednesday, April 21, 2010

::akhirnya::

syukur alhamdulillah..
akhirnya masa yang aku nanti-nantikan kunjung tiba juga.. uhuuu~~
hari nie 21 april 2010 tamat juga pengajian ak dalam Diploma Perhutanan...
wawawaw... bahagia giler.. walaupun belum graduat n baru jew abis paper terakhir...
kebebasan diri tue still terasa la.. sebabkan penyakit malas ak 2 dah mula menguasai diri sejak dua tiga hari yang lalu... memang agak sukar diubati sudah.. namun ak gagahi juga untuk habiskan semester ini dengan terbaik.. harapnya...


p/s:: x da mo0d agi nak tulis blog.. kemalasan yang x dapat nak dibendung.. disebabkan macam2.. report pun x siap2 agi... arghh..... ok la sambung next tyme k.. to be continue...

Wednesday, April 14, 2010

::kAsiH kU X kEmbali::

stressssss.........giler ak jadinyer selama seminggu tanpa ketiadaanya...
memang tidur tak lena, mandi tak basah... taip2 malam asyik gelisah mengingatkan dier saja...
memang x senang duduk jadinya .. resah gelisah memang menguasai minda tyme 2...
walaupun kerja semamangnya banyak tyme tue... memang tertangguh gara2 disebabkan dier jew..
marah pun ada.. sedey lagi-lagi la.. kehidupan aku memang jadi tak keruan disebabkan oleh dier...
walaupun dah dipujuk-pujuk untuk baik kembali pun... dier tetap berdegil... ak dah serahkan kepada yang lebih pakar... kat kawan ak MAT untuk tengok-tengokkan dier... supaya dier dapat baik semula.. tue pun dier tetap berdegil.... malam tue dier baik sekejap... tue pun selepas mat banyak menolong.. mat cakapkan kat ak yang dier dah ok.. memang ak gembira sangat-sangat dan tak sabar nak jumpa dengan dier esoknya.. tapi keesokkanya MOK pula gtau yang dier meletup balik.. mula-mula ak tak percaya kos mat dah mesej ak semalam gtau yang dier dah baik tepi malam tue tyme ak buat kerja dengan hafiz kat kk... mat datang.. and gtau dier dah jadi balik cam sebelum nie... 2 semua sebab mok kacau dier malam tue... tyme tue memang ak sedey sangat... ingat dier dah dapat kembali balik kat ak.. dan jalankan hidup cam selalu, bersama... tapi dier pula buat hal lagi... esoknya memang ak x de cnie... selama 5 hari aku ad trip ke Gunung Mulu untuk subjek kawasan terlindung... mat pula akan ke Borneo Rainforest untuk subjek rekreasi diorg... memang tak ada sapa tyme 2 nak tolong ak untuk pulihkan dier... sedih sangat.. cuma minta mat jew tolong lepas dier balik nnt.. kos dier balik awal sikit dari ak... lagipun ak rasa ak dah x mampu nak buat apa2 agi dah... cz ak memang x pandai bab2 nie... tapi malam 2 ak call mak ak ... ceritakan perkara sebenar.. tyme 2 memang sedey sangat... mak ak cakap xpayah la sedey-sedey.. n dier suruh cari yang baru jew... tapi ak tetap x nak tyme 2... cz dier la first love aku kat sini... banyak tolong ak dalam susah n senang.. tetiba nak cari yang baru... dan ak rasa dier la yang paling perfect buat ak cz ak dah jaga dier cukup baik... tapi mak ak tetap berkeras suruh cari yang baru... katanya x kan sudah kalau ak bersedih pun... banyak lagi kerja perlu dibuat tak payah pikirkan sangat pergi jew cari yang baru... nak x nak aku terpaksa terima... tyme 2 ak rasa mak ak memang sporting abis.... tapi bagi ak dier tetap no.1 dalam hati aku.... dia akan kembali pada ak juga nanti....


my first love...
dalam kenangan.. ap2 pun nasib baek hati dier tetap dengan ak (hard disk)..
uhuh~~


pengubat rindu... hard disk lama..
skrg berfungsi sebagai exturnal ak secara x langsung..




kekasihku yang terbaru..
memerlukan waktu untuk menyesuaikan diri kembali..

p/s : jangan salah faham yerk sebelum nie... cz x sempat nak mengedit gambar.. my first love.. hurm.. alwyz in my heart.. uhuh~~ (poyoss sgt...)... tertangguh kerja ak selama seminggu disebabkan semua nie.. memang boleh relax.. dalam masa yang sama tambah stress ad la..