Sunday, October 31, 2010

::kongsi bersama (>_<)// ayuh~~::

aku sangat2 suka baca post2 orang dari facebook... and sangat tertarik dengan post nie.. so sweet.. tapi x pasti perkara cam nie mampu wujud dalam diri ak kew x... tapi ap yang ak pasti.. smua perempuan mesti sukakan gaya suaminya yang sebegini.. kalau nak tau baca la sampai habis....
Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…
Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.
Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…
Eiiiii…geramnya aku!!!
Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..
”Lah..awat tak tanya…”
Eiii..geramnya aku!!!
Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..
“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”
Eiiii..geramnya aku!!!!
 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..
Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..
Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…
Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..
“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”
Eiii…geramnya aku!!!
Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,
“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…
Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…
Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!
Eiii…geramnya aku!!!
Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..
Suratnya berbunyi begini:
Kehadapan isteriku (cewahhh..),
            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…
            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??
Ishkk..awak ni..tak berasan ker??
            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “
Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)
            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…
P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi
                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu
 by Jejupingu Unni, Kelakarlah Suami aku nie..
p/s :: sweet kan...  mesti korang pun suka.. nak cerita menarik lagi.. nanti ak kongsikan agi... saja nak hilangkan tension n boring lepas penat2 study nie....boleh la rehat jap relax otak~~

Saturday, October 30, 2010

:: ak belum siap kekunci::

dalam lingkungan tiga empat hari nie ak tetiba jadi budak nerd.. asyik berkepit dengan buku, pen dan kertas.. walau dimana pun.. (kecuali masuk toilet.. la)..  then tambahan sikit mengadap daun dan spesiemen.. arghhh...  x de benda lain .. tapi kerja still belum siap gak sampai ari nie...uuhu..

mencari 40 spesies tumbuhan dengar cam mudah tapi nak buat aduh betul2 sakit otak... memang dah pernah g lapangan.. tapi tue la x alert sangat kat sana ari tue.. penat punya pasal.. buat keja hempeh jew.. sekarang sapa yang kena balik.. ak la.. susah nak kena cari maklumat  tentang 68 spesies yang dah ambil... betul2 hempehss.. nak siapkan kekunci dikotomi yang kononnya nak minimum 40 spesies.. aduh... description ak pun x lengkap... cam mana nie..  internet.. agi la x semua ad.. last2 kena semak balik report yang lama-lama mybe ad kew...

uhuhuh.. tension sikit tapi sabar la dengan diri sendiri.. cam mana nie???  kata nak jadi saintis.. ahli botani.. tapi nak buat kekunci yang sikit tue pun dah pening kepala .. " x pening la jz x cukup maklumat jew... kalau ad smua maklumat lengkap conform siap" (alasan semata2..uhuh).. sekarang kerja ak.. kena semak bali buku dan buat rujukan untuk siapkan report kekunci... isnin nie dah nak kena antar.. sok lak ada agi kerja kat lapangan.. tengok pokok agi...


 atas tue contoh2 spesiemen  yang ak kena mengadap... buat description n cari maklumat.. n gambar nie pula suasana meja study ak yang tengah serabut cuba menyiapkan kekuncu dikotomi yang perlu ak hantar isnin nie... banyak kot belum siap.. betul2 kena cepat..

p/s:: berkat hari-hari ak mengadap buku cari maklumat tentang pokok dan mengadap pokok2 nie smua.. mudah2an ak dapat jawab exam dengan mudah 2hb nov nie.. n dapat A bagi subjek nie.. INSYA ALLAH...

Thursday, October 28, 2010

::beringat::

ak x pasti kenapa tetiba ak terasa nak sentuh isu nie... mungkin sebab ak rasa kita x tau cam mana nasib kita akan datang.. yang mungkin baik dan mungkin juga tidak .. jadi ak nak kita sama-sama beringat tentang diri kita.. dan jagalah sebaik mungkin.. agar tidak berlaku ap yang kita tidak ingini...

korang pernah terfikir x.. tentang diri korang.. dalam kehidupan cergas korang seharian.. bergembira dan bergelak tawa dengan kawan-kawan.. tetiba korang jatuh sakit secara tiba-tiba.. dan bila dapat rawatan lanjut doktor mengesahkan bahawa korang mengalami penyakit dot..dot..dot.. dot.. pada tahap awal...  (mungkin mampu disembuhkan lagi).. apa perasaan korang tyme tue.. memang sedihkan.. dalam hati korang tyme tue mesti fikir mati jew kan..

dan tyme tue la korang mulalah fikir macam-macam dan sebagainya.. termenung x kira tempat.. malas nak sosial dengan ornag dan sebagainya.. tapi ak nasihatkan korang.. jalanlah kehidupan seperti biasa.. enjoy dengan kehidupan yang ad dan laluilah seperti biasa.. selalu ingat tuhan.. dan banyakkanlah buat amalan yang baik untuk bekalan di akhirat kelak.. cz ak nasihat nie bukan untuk korang jew tapi untuk ak gak.. supaya selalu ingat mati..

korang patut bersyukur tau sekurang2nya korang dapat detect ap penyakit yang korang ad.. orang lain ad yang tahap dah kritikal sangat2 baru dapat tau.. tyme tue memang dah x dapat buat apa2 agi dah.. jz tunggu masa jew...

p/s:: jadi sentiasalah beringat dalam setiap masa anda.. sentiasa berbuat amal kebajikan .. dan jaga juga pemakanan anda... cz mati x tunggu kita..

Thursday, October 21, 2010

::sazzling::

sazzling??? apa tue????  nama orang kew...
urmm.. bier ak perkenalkan dier kat korang..bagi yang dah kenal pun ak nak perkenalkan juga..
SAZZLING ... nie merupakan sejenis mee.. n orang panggil dier dengan nama mee sazzling..sazzling mee pun boleh.. kalau dilihat pada asal usul dier.. dier sebenarnya adalah masakan cina yang telah diubahsuai mengikut citarasa jawa... n nama sazzling nie diperolehi ak x pasti cam mana... (maybe ad gabungan dari bahasa cina n jawa mungkin.. atau nama tuan yang reka masakan nie.. wa'allah hualam.. ak x pasti la semua tue..) tapi itu lah sebenarnya sazzling yang ak sebut kan nie..
urm.. kenapa tetiba ak mengisukan mengenai makanan hari nie??
hahah.. tue yang ak nak cerita nie...
hobby ak sepanjang minggu nie.. asyik nak makanan pedas jew.. tapi x tau nak makan ap.. ak pun jadi kurang pasti.. sebab dan musababnya.. jadi hari2 ak jz makan kow teaw tomyam jew.. x de menu laen yang ak tempah.. sehinggalah...
tyme ak tunggu order ak siap.. ak terpandang ke gerai sebelah nie.. nama dier suzana cafe.. tyme tue budak chinees... ad order makanan... n mak cik tue pun masak la.. dier letak satu mangkuk hitam atas api.. sambil kacau2 kuah dengan teliti.. slow.. pastue cukup panas dier pecahkan telur masuk dalam mee yang tengah dimasak atas api.. ak tengok cari dier masak.. ak teringat pula filem2 cina tiap2 petang zaman ak sekolah dulu.. cerita yang lawan2 masak tue.. n cara dier nak lebih kurang jew.. ak tengok jew makcik tue masak sampai la siap.. and d hidangkan...
then baru la ak perasan..
" 0oo.. rupa2 nyer nie la mee yang budak china selalu makan tue.. mee yang dalam mangkuk hitam tue...''
cz ak selalu tengok diorg makan mee nie.. nampak best.. dari cara penyediaan dier.. unik.. cz disediakan dalam mangkuk hitam ala2 kuali gtue..(sebab dier masak pun dalam tue jew...)  then dilapik pula dengan papan dibawah mangkuk.. kemudian dihidangkan..

 hah.. cam nie la cara hidangan dier.. unik kan.. cantik.. memang tyme tue ak teringin sangat nak rasa.. n nak tau gak rasa dier cam mana kan.. cz budak cina suka sangat makan.. hampir keseluruhan pula tue...
then hari nie ak cuba la beli dan rasa.. urmmm.. boleh tahan la rasa dier.. sedap.. ad telur.. dan cendawan.. sayur pun ad.. tapi x berapa memenuhi citarasa ak sebenarnya.. cz ak suka makan yang pedas2.. walaupun dier letak cili and ak gigit cili.. still x rasa pedas nyer.. dan ak tak berapa suka sangat bau mee dier.. terasa cepat muak.. tapi ap2 pun.. boleh tahan dan sedap..
paling ak suka cendawan.. kalau dier masuk cendawan hitam tue banyak2 lagi la ak suka.. al-maklumlah.. ak sejak balik belajar kat serdang nie dah x sentuh langsung cendawan hitam tue.. kalau dulu di bintulu.. kawan ak Yana.. selalu jew masak sup cendawan n ajak ak makan sekali dengan dier.. urmmm.. sangat sedap.. teringat kenangan2 disana dulu.. rindu sangat.. tapi sekarang dah jarang agi.. diorg pun dah duduk kolej laen.. susah nak jumpa...
P/S: pasnie nak try rasa mee sup claypoy pula.. cz kow teaw hong kong dah... kow teaw kung fu dah.. lakna pun dah.. tapi kalau lakna @ kow teaw basuh ... paling sedap yang pernah ak rasa adalah yang foodcourt UPMKB.. kat makcik goreng2 tue.. sangat sedap.. n puas hati... banyak bahan dan sedap.. kalau nak tau rasa la.. cz ak dah try banyak2 kedai.. x de agi yang dapat memenuhi citarasa ak cam seperti kow teaw basah @lakna fc upmkb... sangat sedap.. teringin nak makan agi..

  

Wednesday, October 20, 2010

::kuala gandah::

korang tau x ap yang ad kat kuala gandah?? pernah dengar x??cz ak pelik.. biler ad senior2 ak tanya.. kuala gandah?? kat mana tue..???
ayoooo.... cam mana la ak nak cerita.. cz ak pun tak pernah pergi agi ke tempat tue.. tapi ak tau tempat tue.. kat pahang.. salah satu tempat pelancongan dan santuari gajah.. pelikkan..sedangkan mat saleh dari luar dapat tahu... orang malaysia.. tempat kelahiran dier pun x tahu... susah gak ak nak cakap... maybe jarang melancong kot.. atau pun tempat tue dalam sangat.. jadi information tentang tempat tue x berapa nak ad..

n now.. ak nak introduce la kat korang2 smua tentang tempat nie.. santuari gajah.. tempat nie agak popular la.. and skrg tengah di tambah baru untuk mencantikkan agi.. aktiviti pun banyak juga untuk para pelancong.. iaitu aktiviti bermain dengan gajah... tapi tujuan ak kat sana actually adalah untuk amali intro rekreasi..  tapi dah alang2 ad kat sana.. memang rekreasi habis la kitorg... sempat maen2.. bagi makan gajah n tunggang gajah.. cuma nak mandi dengan gajah jew x sempat.. (kalau dapat pun conform ak x mandi nyer dengan gajah..uhuhu)

kat sana gak kami diberi beberapa tugas.. untuk membantu di sana.. iaitu buat gotong -royong dengan jabatan perhilitan disana.. ad yang kena cuci kandang gajah.. tempat makan gajah.. bersihkan kawasan persekitaran.. n sebagainya la.. tapi group ktorg jew x libatkan gajah.. iaitu cuci longkang rumah staf.. uhuh~~ ap2 pun ktorg smua enjoy... sebab last skali ktorg diberi peluang naik gajah.. tue yang BESTT...




P/S:: kalau korang nak rasa enjoy dengan alam semulajadi jemput la ke sana.. tapi ak kesian tengok anak2 gajah kat sana.. cz ak sukakan kebebasan.. semestinyer gajah2 tue pun macam tue gak.. nak kan kebebasan.. walaupun di sana gajah tersebut diberi makan dan penjagaan yang cukup.. tapi diorg sebenarnya x enjoy dengan life diorg kan dirantai dan dipaksa... urmm. csian ak tengok..

Tuesday, October 19, 2010

::blogwalking day::

hari nie ak berkeja sebagai blogwalking... tanpa menyiapkan report2 ak yang bertangguh.. asgmnt2 yg terkumpul... baju2 yang bertimbun macam ice-cream kon  yang tak berbasuh... ak masih meneruskan kerja ak sebagai menulis entry and membaca entry2 blog orang laen.. tanpa menghiraukan masa yang berjalan... berbangga nyer ak menjadi diri ini.. yang relax walaupun keja banyak belum disiapkan..

p/s :: nasihat kepada yang laen... jangan jadi seperti ini.. siapkan keja anda dahulu sebelum rajin menyemak blog.. kalau rasa banyak sangat masa terluang.. pergi study atau buat keja yang lebih banyak berfaedah ... kemudian last skali baru la mangadap benda2 alah ini.. uhuhu~~ selamat bekerja...

Wednesday, October 13, 2010

::cerita ak d kedai bunga::

ak nie memang sangat2 berminat dengan bunga matahari..
ntah ak pun x pasti kenapa..
tapi setelah ak letak jew nama ak sebagai SAM_SUNSHINE...
secara automatik dan sehinggalah ke hari ini.. aku jadi amat suka akan bunga matahari..
excited giler ak dengan bunga matahari..
sangat cantik~~~

sehinggalah semalam...
ak konvo... dan ak nak sangat bunga..
well biasa la.. mak ak cari kedai bunga x jumpa.. cz org jual2 bunga kat belakang dewan..
mana la mak ak nak perasan smua tue kan...
jadi lepas ak keluar.. mak ak tnya bunga org jual kat mana?? nak bunga x??
ap agi.. ak terus jawab.."nak bunga matahari".. hiihii~~ dengan muka x malunya..
then pastue mak aku bagi duit.. dan suruh ak beli sendiri..
hahah~~ giler excited...

ak pun terus la pergi belakang dewan cari bunga...
then tyme ak jalan2... ak jadi berminat dengan bunga matahari dengan daisi kuning tau..
asal ntah ak jadi confius... ak nie berminat dengan bunga warna kuning kew??
then last2 sekali.. ak balik gak ke tujuan asal ak..
beli bunga matahari siap dengan teddy bear agi di tengah nyer.. then teddy bear tue pun cam biasa la..
mesti warna coklat nyer.. cz ak x suka yg warna putih..(cepat kotor)..
tyme nak bayar utuk bunga tue.. mak cik kedai tue kata..
"pandai adik pilih bunga...tapi selalunya cina jew selalu beli bunga matahari nie.. melayu x de.."
ak pun terasa pelik biler makcik kedai tue cakap camtue..dalam hati ak
"maybe makcik nie puji sebab dier suruh ak beli  bunga kat kedai dier kot..."

tapi biler lama2berjalan.. n ak duduk atas bas dalam perjalan pulang..
ak tengok budak2 yang abis konvo... memang jelas cam makcik tue cakap.. kebanyakkan cina smua pilih bunga matahari... dan lain-lain termasuk melayu banyak yang beli bunga ros atau daisi.. kenapa ek???
sebab wangi kew??? cantik kew?? atau sebagainya...


p/s:: ak pun try la cari profil tentang peribadi orang yang suka bunga matahari dan bunga ros nie.. hasil nya::
         bunga matahari>
Keceriaan warna kuning yang membara serta kuntumannya yang besar, bunga matahari bukan saja mewakili tenaga suria kita malah akan mekar mengadap cahaya suria tatkala langit cerah benderang. Bukan sekadar membawa maksud ‘warmth and adoration’, malahan melambangkan ‘longevity’. Malahan pemberian bunga ini juga dapat menceriakan hari seseorang
          ros>
Tiada bunga lain yang dapat menandingi kemasyurannya sebagai bunga pemberian yang paling diminati. Sebagai sumber inspirasi, bunga ros memberikan ingatan yang kuat kepada cinta dan kasih sayang. Untuk mengetahui maksud setiap warna bunga ros ada dihuraikan dalam ‘Maksud disebalik Warna Bunga Ros’

>> pun x memenuhi syarat yang dikehendaki oleh ak untuk tengok personaliti org dari bunga kegemaran..

Tuesday, October 12, 2010

::my best day::

 not my birthday ok.. but best day..
hari nie ak konvo... hihih~~
best kew?? x de la best sangat tapi gumbiranya rasa ati.. n puas... sangat suka...
nak pula mak n ayah ak jauh dari kedah.. sanggup datang sambut ak konvo ari nie...
mana ad ap sangat pun jz duduk dalam dewan tunggu dan tengok ak ambil skrol jew...
pastu abis jew.. bergambar ramai2...dengan jubah.. dengar mortar... bawa skrol..
tue jew.. agak buang masa la kan tambah lak buang duit datang jauh2 nak tgk ak ambil skrol jew..
tapi mak ayah ak sanggup datang,.. tue yang ak hargai sangat.. TERIMA KASIH  mak ayah...
ak akan ingat selama2nya.. kenangan ini.. pengorbanan ini.. dan selama ini...


n kini ak dah diiktiraf DIPLOMA.. hahah~~ tiga tahun beb d sarawak nak dapat nie...
(tapi belum dapat agi cz belum serah jubah).. uhuhu~~

tapi ap2 pun ak sangat puas hati.. dan lagi ak sangat suka cz ak dapat ap yang ak nak..
sejambak bunga matahari dengan teddy bear.. ahha~~ ak suka-suka-suka..uuhhu.. ter"excited" la pula..

namun ap2 pun ak dah selamat bergraduat.. n sekarang nak habiskan degree lak.. n kalau boleh biarlah dengan ijazah kelas pertama.. INSYA-ALLAH..mudah-mudahan dapat seperti ap yang diharapkan...

Sunday, October 10, 2010

::ap kes??::

why d malas ak hari nie..???
sampai nak turun cari makanan pun malas..
nak g jalan2 lagi la malas..

baju x berbasuh.. kerja x siap.. asyik mengadap lappy jew..
conform kalau dok d rumah dah kenal membebel dengan mak..
naseb baik ak kat kolej.. bukan di rumah...
x makan.. x buat keja .. smua punya pasal ak..
nak mati x makan pun sapa kisah.. cz diri sendiri yang tanggung akibat..

why hah??? malas.. malas.. malas..
tapi perut lapar.. uhuhu..
(buat malu jew kan)... isyhss.. insaf2 la tue..
ayuh gerakkan badan.. jangan malas2..
pergi buat kerja...
yang penting makan dulu... hahahha~~~
peace no war..

nak bawa lappy rehat dengan video... tapi sampai skrg x dapat gak nak dwnld.. nampk nyer nnt2 jew la..

p/s:: lappy pun dah jadi malas sama dengan tuan dier... asyik jam jew.. skrg tyme untuk lappy rehat.. nampaknyer tuan dier dah kena start buat keja pula... nnt siap smua keja tuan dier.. dier lak kena buat keja... adil..adil.. ~~

Saturday, October 9, 2010

:: pesta konvo bermula::

salam semua...
nak tau.. ak ari nie.. start awal2 pagi tadi terus gerak ke dewan... punyalah bersemangat ak ari nie... 
nak tengok bebudak nie buat perbarisan ... depan dewan untuk sambut sultan sempena konvokesyen...
ramai tue x ramai mana la sangat orang yang ad .. maybe cukup2 orang yang konvo ari nie jew...

 perarakan dekan2 fakulti untuk masuk ke Dewan.
 nie la perbarisan yang ak tunggu2.. boleh la tahan.. x lama sangat pun diorag kena tunggu... ak n kawan ak jz nak tengok jew cam mana diorg buat.. tetiba terserempak lak dengan geng2 subby yang tengah bagi support kat geng2 kawad tyme tue,. terkantoi la ktorg.. tapi tegur2 jew la.. cz dah terkantoikan..

 
nie pula belakang dewan... banyak bunga yang dijual.. harga semua dari RM 20-RM100++.. mahal kan bunga-bunga dier... tapi biler ak round hingga bukit expo.. boleh dapat dari harga RM5 sekuntum n RM15 sejambak... bunga hidup nyer.. siap wangi agi..

tapi yang meriah nyer kat belakang.. iaitu bukit ekpo... macam2 ad gerai.. pameran... ak boleh buat koleksi sevinear dari tiap2 fakulti agi... bag, n pen... boleh la.. banyak pilihan juga sebenarnya...kalau rasa nak shopping baju, tudung pun ad juga dipamerkan disana.. boleh2.. banyak pilihan.. 





 boost2 pameran dari fakulti2 dan  badan2 n agensi  berkanun.. turut menjayakan pameran hasil kerja dan keahlian semperna Pesta Konvo UPM ke 34...

nie adalah salah satu daripada aktiviti yang ditaja oleh fakulti ak.. laman nie smua aktiviti outoor game ad.. cam aktiviti tali n air.. best kalau nak join..dkerja2 nie adalah kerja budak2 rekreasi la... memang rajin buat aktiviti... tetiba ketorg pun terpaksa join juga untuk nie.. attendent ak d ambil.. bagi kelas intro rek...

nie la bunga2 yang dijual di belakang... murah sikit dari di depan dewan...

p/s:: jemput la datang ramai-ramai ke UPM  sempena pesta konvo.. banyak aktiviti yang boleh diikuti... sama-sama memeriahkannya...

Friday, October 8, 2010

::semangat::

cutiiiii~~~~~
wah.. dah lama juga rasanyer x dapat nak relaxkan diri tyme sabtu ahad d bilik...asyik ad aktiviti jew....
kali nie nak merasa juga rehat n cuti~~~

ahhaah.. sangat bersemangat...untuk ap???....
mesti la sebab dapat cuti.. uhuh...(tapi x bleh nak seronok lebih gak.. takuT jadi cam minggu lepas.. semngat jew isytihar cuti tetiba kena panggil turun ... latihan.. aduhss.. betul2 menghilangkan mood jew... nak pula tyme tue kerja bertimbun n test pun dekat..)

tapi dalam bersemangat cuti pun ak  tetap kena berhati2 la.. macam pengalaman minggu lepas.. tetiba kena panggil turun latihan.. x serabut ak... dah le keja x siap..tetiba ad training lak... aisyhhh~~~
jadi minggu nie.. walaupun isytihar relax jap.. bagaimanapun kerja ak tetap jalan.. kena siapkan juga.. supaya x jadi macam minggu lepas.. stress giler  kot.. cz kerja x siap.. ada latihan lak tengah2 malam... x bleh jadi cam nie... ak kena finish kan semua kerja ak dengan segera supaya semnagat untuk  latihan minggu depan...

namun.. tetap menjadi persoalan???!!
aiksss,, pelik sungguh ak minggu nie.. asal semangat sangat ntah dengan kadet  nie tetiba lak... mungkin energe semakin bertambah kot setelah seminggu x pergi latihan.. jadi bersemanagt lebih lak...(pada hal sebelum nie asyik merungut-rungut sebagainya...)

nak pula lepas tengok gambar2 pegawai2 ak dulu.. n kawan2 ak masuk kawad bersenjata tyme konvo nnt agi la bersemangat n excited terhadap kadet... tapi ap2 pun siapkan semua kerja dengan perfect dulu... baru boleh nak g join ap2 skali pun... kalau x nanti stress agi.. susah dowh...


gambar diorg.. sekarang dah jadi SUBBY...

p/s:: arghhh.. minggu nie diorg intake ak start latihan atas kapal n melawat kapal.. ak n the geng x dapat nak ikut.. cz ad trip ke kuala gandah.. x bleh nak g training atas kapal n melawat muzium tentera laut.. sedey nyer.. trip bertindih.. kena ad kos melepas... harap2 ada agi nanti .. n ak boleh ikut...

Thursday, October 7, 2010

::10.C.on::

hahahah~~~
mana x tension nyer... ak dah boring dengar kata2 marah orang.. x puas hati orang.. x puas hati ak.. x siap kerja ak.. cacat cela orang... dan sebagai nyer.. dah x larat.. boring.. bosan..

hati ak nie semakin parah kot kalau asyik memikirkannya.. sentiasa ketat jew dada nie.. mana nak pikir study agi.. mana nak pikir kerja agi.. mana nak pikir kata-kata orang agi.. mana nak pikir hati dan perasaan ak agi... ah~~ boleh giler ak macam nie.. stressss~~~~~~~~~

hari nie jew khabar2 orang marah yang ak dengar cukup banyak.. tue x termasuk yang sound direct depan ak.. runsing betul... nak jew ak cakap... YES.. HAH~~ (apa2 jew la soalan dan tuduhan yang diorg katakan tue.. jz betulkan jew walaupun x betul..) biar puaskan hati diorg .. dan biarkan hati ak sakit...

contoh tadi sudah la.. tyme ak jalan2 depan blok.. antar asgmnt kat kawan ak.. tetiba sowang mamat nie tengur ak...
" ha, kantoi .. x pergi meeting... kenapa???.. malas la tue.." tyme tue.. ak still berlalu dengan senyum agi.. dalam hati.. ah lantak korang la nak kata ap pun.. kalau cakap ak malas .. yes.. memang ak malas nak g meeting.. bazirkan masa ak jew.. sedangkan banyak keja ak tertangguh sebab benda2 x berfaedah.. x fokus study.. n sebagainya.. lantak la.. asalkan malam nie ap2 pun terjadi matlamat ak jalan..

hurmm.. tue la... macam2 kerenah... ujian sungguh ak sem nie.. mudah2an dengan banyak ujian yang tuhan bagi nie.. pencapaian ak boleh dapat yang baek... cz semua tue ujian... nak tengok tahap kesabaran kita..


Astafirullah alazim.. banyak kan aku merunggut dari ujian ini... bermaksud ak x sabar dengan ujian yang diberikanNYA.. astafirullah AL-azim.. sabar.... mudah2an ak dapat laluinya dengan sabar...


 p/s:: nie kategori hati yang dah cukuo berserah jew pada ketenyuannya.. tapi ayat cam orang putus cinta la pula... terlebih felling..

Wednesday, October 6, 2010

::cerita hari nie::

kalau ari tue ak bawa korang mendengar cerita panas aku...

kali nie ak nak bawa pula korang dengar cerita yang sejuk aku dan bersemangat...

tadi ak pergi jumpa pensyarah ak... dgn geng2 aku la kan nak antar report yang baru ktorg siapkan.. semasa antar report nie dier ad la bagi komen2 sikit ap yang kena diperbetulakan dalam report ktorg tue... ad la sikit2 yang ktorg kena perbetulkan... dalam masa pensyarah ktorg nie semak2 ktorg nyer report.. ad la beliau bercerita sikit (sikit kew banyak juga kot)mengenai pembelajaran nie and pengalaman-pengalaman beliau and macam2 la ceritanyer..

disebabkan dier dah mula buka cerita... ak pun mula la menyampuk... al-maklum ak memang nak sangat info mengenai perkara nie.. cz ak cadang lepas jew abis degree nie ak nak sambung master.. phd tue nnt2 la ak pikirkan mungkin nak buat ket luar negara...tapi master nie nak cari ilmu lebih kat negara sendiri dulu...dalam masa yang sama ak nak singkatkan pengajian degree ak nie.. biasa la ak ex-dip... banyak subjek yang ak dah excuse.. jadi ak nak singkatkan dalam dua tahun setengah..

dan kebetulan ak masuk navy... jadi sangat la sayang kalau aku tamatkan pengajian ak dalam masa dua tahun tue jew.. masuknya ak x sempat nak di tauliahkan.. rugi la kalau ak masuk setakat dua tahun jew...

jadi nak x nak ak harus cari inisiatif laen... maksudnya.. kalau ak singkatkan tahun dan terus sambung master.. boleh la aku teruskan dalam NAVY agi sehingga la ak d tauliahkan.. x la rugi sangat.. n umur pun x di sia2kan... cz kalau x satu sem yang akhir tue.. ak jz buat tesis n ambil 6 kredit kuliah jew... semata2 nak tunggu ak di tauliahkan.. agk rugi kan..


tapi entah la.. cz sekarang ak tengah survey2 agi.. macam mana keadaan.. n nak tanya pendapat yang laen2.. x kisah la senior kew, lecturer kew.. ak nak tau gak.. n nak juga survey mengenai masa.. biasa la .. sekarang sem satu pun ak x cukup masa.. mana dengan kuliah, report, dan asgmnt agi.. tambahan pula kos ak nie rajin berjalan keluar .. jadi sangat la busy... tambah pula dengan badan beruniform agi... sampai tiap2 malam n hujung minggu ad aktiviti sangat meletihkan.. sampai x sempat ak nak study n siapkan keja.. mana x nyer badan letih.. memang susah aku nak fokus study.. pastu keja top up tido jew la...

tue la skrg ak kena fikir elok2.. kalau ak singkatkan study.. mesti padatnyer jadual ak dalam setiap sem.. lagi berat nak bawa.. cam mana nak mantain kan pointer agi..''kata nak first class degree''.. pastu dengan badan beruniform agi... mesti x de masa.. ak lek dah la cepat stress.. nanti study ke mana, laen2 pun kemana... tido jew keja kot.. bak kata pepatah.. yang dikejar x dapat, yang dikendung keciciran.. sedih kot kalau jadi cam nie..

tapi fikiran ak tetap tamak.. nak abis cepat.. biasa la umur semakin lama, semakin meningkat... orang lak asyik cakap x abis2 study.. biler la nak keja.. tapi ak tetap nak study.. cz zaman study nie best..lagipun ak nak sangat capai cita2 ak nak jadi researcher... macam ak idamkan selama nie... hati ak nie berat kalau nak cari kerja dalam bidang perhutanan sebenarnya.. tapi kalau researcher dalam perhutanan ak x kisah... ad la sebabnyer ak x minat keja dalam perhutanan.. mudah2an ak dapat la jadi salah seorang researcher dalam perhutanan...

p/s:: oleh sebab tue.. sekarang ak bersemangat nak cari tajuk tesis yang bakal ak buat nanti... n nak continue sampai ak master di bawah supervisor yang sama gak.. kalau nak mudah.. INSYA-ALLAH..

Tuesday, October 5, 2010

::dugaan::

sekarang ak rasa sangat stress..
sebabnya masa ak x cukup.. untuk ak siapkan keja2 ak yang semakin bertambah..
sebab ak bukan la seorang yang rajin dan mampu menyiapkan keja ak dengan segera...
ak nie budak yang cepat bosan kalau asyik mengadap dengan benda yang ak kurang suka.. laen la kalau ak dah start fokus.. jangan orang cakap ap pun ak still dengan keja ak...

ah.. tensionnyer keadaan skrg.. nak jew ak tido.. dan abaikan yang lean.. cz malas nak pikir.. tapi kalau ak buat cam tue pun keja ak x siap2 juga...
ahhh...

p/s :: tido jew la cam nie pun.. sekurang2nyer mengadap buku gak.. uhuhhu
(jangan tiru aksi ini, untuk 21 dan keatas sahaja.. cz dah krg waras tyme tue..)

::rasa tercabar::

kali nie ak nak bawa korang dekati ap yang ak rasa sekarang..

tau x apa maksud tercabar...
kalau korang x tau... rajin2 la semak kamus dewan bahasa dan pustaka...

maksud panas hati korang faham x???
kalau korang x faham.. korang ikut la cerita ak nie.. yang hati tengah membara panasnya dan tercabar..

korang tahu pangkat dari usia dan pangkat dari jawatan????
mana satu yang lebih di beri keutamaan...
korang nampakkan semua tue.. pangkat dari jawatan akan diberi keutamaan..

fine... ak pernah rasa kedua-duanya.. mahu pangkat dari jawatan dan pangkat dari usia..(dalam erti kata laen skrg ak pegang pangkat usia sebab ak baru masuk degree... n senior ak adlah lebih muda dari ak)..dan sekarang ak jadi insan biasa yang malas nak menonjol diri.. sebab ak rasa terbeban dengan pangkat sebenarnya.. dengan kisah2 silam yang pernah ak ceritakan sebelum nie.. macam mana ak pegang pangkat dan sebagainya.. membuatkan ak serik dan malas agi dah untuk bergiat aktif dan memegang pangkat besar2 nie.. takut n fobia...

namun, sehingga cerita petang semalam.. keadaan petang semalam.. ak rasa tercabar.. dan ak rasa nak jew ak buktikan pada budak tue.. yang jangan perasan dier sorang jew pernah pegang jawatan n handle majlis.. pastue nak bermasam muka dengan ak n cerita bagai2 yang dier x puas hati.. dengan cara ktorg..


ok .. fine..yes, i know.. ak pernah buat kesilapan dalam majlis ak sebelum nie.. majlis tunggang langang.. sebab ak sedar n ak faham la ak x nak majlis tue jadi seperti mana majlis ak dulu.. ak cuba dalam slow.. tapi x yah la nak tarik muka cuka dengan ak.. buatkan ak x puas hati n menyampah..memang sakit la hati ak nie dengar dier mengadu tentang itu ini.. n tengok muka dier tue.. masam jew.. pastu komen kat belakang.. kata auser ktorg buat salah n sebagainya.. biler ak tanya, dier mengelak..buat keja laen kejap .. cam tue, cam nie..pastu buat muka bajet best yang menyampah ak tengok..

fine.. ap dier ingat ak x boleh nak handle.. bleh la.. setakat muda dari ak setahun.. bajet biler orang panggil PUAN tue dah bagus sangat la.. pangkat biler2 pun boleh hilang la..x bawa mati pun.. kalau tuhan nak tarik sekarang.. sekarang gak boleh hilang.. ap dier ingat dier masuk matrix n masuk degree awal dari ak n dapat gelar PUAN tue.. dier la yang THE BEST kan.. he~~ ko silap la.. nasib baek ak x isi matrix tau.. ak masuk dip.. kalau x ko tue bawah ak jew...

bukan ak nak marah sebab pangkat dier atau ap x.. ak x kisah pun semua tue sebenarnya.. bagi ak pangkat tue membebankan sebenarnya.. tapi faham la.. ko tue manusia.. orang laen pun manusia gak.. x yah la nak bajet diri tue best sangat.. padahal ak tengok kalut jew lebih... lean2 x de ap sangat pun.. hormat la sikit kat orang laen.. ap dier ingat dier sorang jew buat kerja tue.. ap orang laen x buat,x perlu dihormat kew.. memang ak x puas hati ..

n paling menyampah giler tyme ibu (mak cik katering yang ditempah, dier banyak pengalaman mengenai surf makanan nie.. ak banyak belajar dari dier tyme jadi auser makanan vvip nie..ibu nie baek sangat) suruh ak hidangkan pencuci mulut kat vvip.. ak dah ambil nie.. nak hidangkan.. tiba2 dier datang.. suruh ak letak balik dengan muka masam dier la.. pastu terus ambil then kata..
" x pe la.. x yah la.. biar saya buat yang nie"..
amboi.. tapi tyme tue ak.. lentak ko la.. kau nak sangat buat kan ambil la ak x kisah... tapi ibu tetap suruh ktorg pergi juga hidang puding tue untuk vvip.. ibu kata "kamu pergi, belajar macam mana nak buat"...
tyme tue nak x nak ak pergi juga hidangkan puding tue pada vvip.. nampak x macam mana ibu tue... memang banyak membantu ak.. tyme ak x tau ap nak buat.. n ak tanya perempuan tue, dier x jawab n ngelak2.. ibu la tempat ak tnya.. ap yang patut ak buat.. untuk puaskan hati vvip.. tyme tue ak rasa bersyukur sangat sebab ibu ad.. n tyme balik tue.. ak x sempat nak ucapkan terima kasih pada ibu sebab banyak tolong ak..
TERIMA KASIH BU~~

p/s:: walaupun dalam marah n tersinggung sebagainya.. sempat agi tyme last ak bergambar dengan smua intake ak n anak2 yatim yg kmi sambut dalam program nie... maybe boleh cari banyak pengalaman agi dengan diorg... harap ak dtang smuanya lebih ok...