Wednesday, April 27, 2011

:: jom mengarut ::

.. imaginasi itu satu benda yang menarik..


korang rasa berfikir tue satu benda yang memberatkan otak tak???  kalau korang cakap berat.. habis tue berimaginasi bagi korang ia memberatkan juga la kan... urmm.. tapi semua tue tak bagi aku.. sebabnya.. bila aku berimaginasi.. aku rasa bebas.. bebas dari bebanan dan masalah.. selesa dan menarik.. sebabnya gaya imaginasi aku lebih kepada nautral.. yang tenang.. contohnya macam pemandangan yang aku nak create.. fenomena dan sebagainya.. yang kelihatan menarik.. dan satu agi.. aku suka imaginasi yang mana aku duduk di kawasan yang tenang dan sejuk.. wah best sangat.. memang khayal habis,..

tambahan kalau hujan-hujan macam nie.. dengan keadaan sejuknya.. aku sangat suka.. buka tingkap luas-luas duduk tepi tingkap dan create imaginasi.. sama gak kalau aku duduk dirumah.. aku akan buka pintu dan tengok hujan.. sangat menyegarkan.. tapi bukan aku banyangkan gaya titanic sebagainya.. tapi suasana yang selesa untuk aku nikmati.. jadi sapa yang nak jadi laki aku.. kena sediakan tempat2 menarik untuk aku kunjungi.. sebabnya aku suka nak berimaginasi di sana.. hahah~~

ok la... aku pun dah tak pasti apa yang aku karutkan.. actually nak alihkan perhatian jap.. cz asyik mengadap buku n lappy jew dan sakit mata... nak pula cuaca tenang petang nie.. hujan turut dengan lebat.. jadi aku rasa cukup selesa untuk aku nikmati.. tue yang aku mengarut sikit tue.. namun aku memang sangat2 suka keadaan yang tenang..  meh aku sajikan kat korang sikit...  suasana dier memang selesa.. 






best kan.. ok kalau korang nak banyak agi pemandangan best. masuklah laman web nie..
nie yang bertambah +++ agi niat aku nak beli  kamera mahal nie.. cz gambar dier sangat cantik..
tapi apakah daya ongkusnya kurang sangat.. tak mampu.. jz cukup dengan hidup jew..
lain kali jew la tuanaikan niat nie.. bila dah keja2 nanti kew.. 
tue pun kalau masih berpeluang jalan2 agi macam tyme study...
ok lah cukup setakat nie dulu.. tyme laen borak agi.. uuhhu * borak kew??
cz esok ad agi paper yang berturut2 sampai ari sabtu nie..
ok.. cau dulu.. Daaaa~~~~


Monday, April 25, 2011

:: diri yang masih *wink~~~ (keawang-awangan)

... bermulanya minggu pepereksaan yang membebankan...
.. mood dalam keadaan begini agi..



sam... please... tolonglah sam...  sedarkan dirimu sam.. wake up.. esok dah exam... SEDAR *sambil tampar2 pipi.. bangun... bangun.. note asyik memanggil2  tue.. (seperti seorang ibu kejutkan anak)

dah berapa hari bergumbira jew dengan game facebook tue.. cityville n frontierville... dah teruk  sangat nie.. bukan ngadap note.. mata mengadap laptop..  visi jadi panda memang dapat.. tapi study x abis juga... kepala dah sakit mengadap laptop jew beberapa hari.. aku rasa.. dah patut untuk dier masuk ke dalam almari malam nie.. selamatkan diri aku darinya.. Da~~ lappy untuk seketika..

esok bermulalah.. hari membebankan aku .. final exam dah tiba.. pagi esok.. hantar take room test (cz aku duduk di bilik bukan rumah ) hahha~~~ *poyos nyer =P..   malam nyer lak ada exam.. good luck untuk diri sendiri.. dan yang mengambil exam gak...

..UNTUK DIRI AKU JUGA..

malam nie.. misi menghabiskan study semua note2.. 
tapi don't worry soalan KBKK.. fokus amali n kelas memang dapat jawab..

pandai goreng sedap la masakan.. tapi jangan terlebih perisa lak.. cz nanti x boleh makan langsung...
GOOD LUCK semua..

p/s:: mudah2an dapat jawab dengan baik esok dan seterusnya.. aku harap sangat masa berlalu dengann cepat...

:: kaitan antara aku??::

.. Biler kita bercakap, x tentu orang berminat nak dengar, tapi aku tetap nak luah.  
Orang x dengar, aku  nak marah.
Tapi dengan blog... 
semua itu tak kisah, sebabnya aku tulis,orang baca atau tak, terpulang
yang penting aku dapat menyatakan..
sakit hati pun tak ada...
 tak kisahlah blog pisian (betul kew ejaan nie) kew apa asalkan aku dapat luah..

(tahun nie.. macam tahun membongkarkan identiti aku sendiri.. 2011.. 22 tahun)
  • tahun nie.. baru aku tahu aku darah jenis apa... 
  • baru tadi aku tahu maksud sebenar nama aku... (selama nie.. maksud nama aku andaian semata2 dari huruf dan perkaitan)
  • maksud nama aku yang rupanya sangat berkait rapat dengan diri aku yang sangat jelas.. dari peribadi, tingkah laku.. dan kehidupan aku sekarang..
  • ketenangan yang aku inginkan sebenarnya.. ada pada nama aku juga.. urm..  

"angin sepoi-sepoi

...tue jew yang aku nak cerita...mesej.. tak berapa jelaskan?...


Sunday, April 24, 2011

::baiknya perasaan MALU ::

... MALU & TAKUT , satu perasaan yang baik apabila berada pada tempat yang betu....

bila aku fikir malu.. aku tutup aurat ku..
bukan  sekadar dapat menutup lemak atau parut2 yang ada... 
tapi untuk menutup pandangan jahat manusia pada diri kita...
menutup aib yang telah dituntut..

namun hati sentiasa jahat memikirkan..
untuk memperagakan tubuh pada pandangan orang lain..
megah.. bongkak.. dan bangga.. apabila mendapat pujian..
memperagakan diri..
sedangkan kita yang mengalami kerugian..

namun aku bersyukur..
dengan perasaan malu yang ada pada diriku..
semua perasaan itu dapat ku hapuskan ..
hapuskan keinginan dan hapuskan niat jahat tersebut..

Malu..
mendidik aku untuk berfikir dalam setiap tindakan..
membuatkan aku faham situasi sebenar..
malu juga 
menjaga aku untuk menjaga tingkah lakuku..


Jadi bersyukurlah sekiranya anda mempunyai sikip malu yang tinggi...


Wednesday, April 20, 2011

::puas giler::

... masa yang berlalu, biarkan ditinggal bersama kenangan-kenangan indah...

assalamualikum semua.. n salam sejahtera.. uhuh~~ jumpa agi semua.. rindu tau dah lima hari tak mengadap lappy n blog.. rasa memang rindu sangat.. cz lepas jew balik dari TERANGGANU.. semua benda kesayangan aku tetiba buat hal.. lappy jadi blue skrin.. n handset pula mati cz sabun mandi aku tertumpah dalam beg.. habis kena anset aku.. then nasib baek la ada agi satu anset... boleh guna gak.. tapi anset tue la aku jarang guna.. cz dier nyer mesej x terpaksa la aku menahan penyeksaan tue.. hingga la kawan aku ajak keluar ari nie.. baru semuanya ok seperti sedia kala..

puas aku jalan ari nie.. cz semua aku nak aku rasa berganti.. anset rosak.. dah ok.. lappy rosak pun.. dah dibaiki perfect.. dapat dengan background sekali.. (wallpaper lappy pun hilang before nie).. pendriver yang hilang pun dah berganti... yang mana aku dah beli pendriver baru agi.. dengan  siap dengan keychein dier agi... cz aku sakit hati sangat.. pendrive aku yang lama hilang.. dah la aku sayang sangat2 dengan teddy bear yang ada di pendriver aku tue..  sapa yang ambil pun aku tak pasti.. cz aku tertinggal di lab komputer.. sebab nervous sangat nak present hari tue... menyebabkan aku lupa ambik.. biler datang cari balik.. dah x de.. alamatnyer.. memang kena cari baru.. 
pendriver yang hilang dan anset yang mati.. nasib baik ada agi satu..

then hari nie gak.. aku puas.. cz aku dah belikan baju untuk dua orang anak buah aku.. mungkin nie juga menyebabkan aku puas.. uhuh~~ masing2 aku belikan warna biru.. untuk anak abang aku sepasang.. n anak akak aku pun sepasang.. dua2nyer warna biru.. biar sedondong gitu.. uhuhu~~~ mesti comelkan dua2 nie.. tak sabar aku nak tengok diorang pakai baju2 diorang.. tunggu alang balik yerk ayong n eqa.. =)

p/s:: entry yang entah apa2 sikit kali nie.. layan jew la ok..uhuh

Friday, April 15, 2011

::cepatnyer masa berlalu::

..masa berlalu dengan pantas, tanpa menoleh kita di belakang...

pantaskan masa berlalu.. pejam celik.. pejam celik dah nak abis untuk semester nie.. semester depan.. mulalah pelajar baru masuk... dan aku pula naik ke tahun kedua.. lupa sudah tahun satu... 

hari nie pun.. aku ada satu agi trip terakhir aku untuk semester nie.. sebelum aku buat review aktiviti aku untuk semester nie.. yang melibatkan lawatan amali yang aku lakukan pada semester tersebut... untuk imbau kembali kenangan.. 

malam nie aku bertolak.. untuk ke TERANGGANU.. kali pertama nyer tau... lucukan.. baru first tyme aku ke terangganu... walaupun aku dah sampai ke Sarawak.. hakikatnya semenanjung sendiri  tak habis agi aku lawati.. dan dua lagi negeri yang aku belum jejak kaki adalah negeri kelantan dan sabah.. sedey x aku.. serawak yang aku pergi dulukan.. 

namun disebabkan oleh simpati terhadap aku.. kawan aku ajak aku pergi bercuti dengan dier awal tahun depan di SABAH... dah book ticket dah.. tapi kelantan belum juga aku jejak kaki.. uhuhu~~

p/s:: doakan perjalanan aku selamat...

Wednesday, April 13, 2011

:: cerita sikit ::

.. hari nie punya mood.. terpengaruh dengan cerita kawan-kawan aku.. cerita nyer bermula biler...

ktorg biasa la.. lepas jew habis kelas.. fokus utama adalah... cafe di tengah fakulti.. tempat yang dijadikan sebagai pengalas perut sebelum start kelas yang seterusnya.. tempat gosip.. borak2.. dan mengeratkan hubangan silaturahim balik dengan kawan2 sekelas dulu tyme dip.. (silaturahim.. memang x bleh blah nyer ayat.. tapi tue hakikat.. cz masing2 kelas dah lain-lain.. memang tyme lepak2 kat cafe tue jew.. ktorg akan jumpa dan sembang-sembang..)

nak dijadikan cerita .. tyme borak2 sambil makan tue.. (aku jew la.. diorang dah habis makan.. cz aku turun lambat.. lepak dalam lab dulu.. before tue..)  tetiba diorang buka cerita mengenai MAT LUTHFI dan ANUAR HADI.. yang mana diorang dua nie memang vblog yang agak famous la.. aku kira.. (cz tadi tyme search tentang diorang.... banyak gak yang cakap minat dengan video diorang nie..) macam2 kengkawan aku nie cerita mengenai video diorang nie.. yang menarik2..  sehingga isu tembak menembak...  yang menyebabkan aku pun tertarik bila dengar.. cz sebelum nie pun ada gak aku tengok video mat luthfi dan anuar hadi.. dari blog2 dan facebook.. terutama isu CANTIK ITU SUBJEKTIF dan EAWW... tapi tak perasan lak mengenai ke'famous'an diorang nie.. dan x tahu gak yang diorang nie banyak post video dalam you tube.. ingankan satu tue jew.. biasa la aku jarang2 menilik YT.. kecuali nak cari cerita jew.. ihihihi~~

tapi bila aku dengar cerita kawan2 aku nie.. aku pun start la.. godeq2 di YT.. dan cari... sekarang baru aku tau.. rupa2nyer diorang nie banyak upload video..  best gak.. nie aku sajikan sekali video diorang..
video
mat luthfi
''cantik bukan subjektif''


video
anuar hadi
''EwwW''

...psst~~ aku pun kena tembak skali kew.. dari video 'eww' tue.. (abaikan seketika.. hahha~~ jangan marah.. nanti aku baiki yerk.. haha.. ada agi.. )..

...bagus gak idea diorang nie kan.. buat video sambil sampaikan mesej yang berguna untuk masyarakat.. tak boring lak tue cerita diorang.. walaupun lucu.. gurau2.. ada mesej.. buat orang x boring tengok.. dalam masa yang sama.. mampu bagi keyakinan kat diri sendiri untuk bercakap.. dari video nie gak aku terfikir.. la kan.. bagus gak kalau buat begini untuk tingkatkan keyakinan diri dan melatih diri untuk bercakap.. selain melancarkan ucapan.. mampu gak untuk praktis kembangkan idea yang kita ada.. bagus.. bagus.. sebab memberikan aku idea untuk aku cuba improve public speaking aku.. kan.. (tapi aku just private untuk aku sendiri jew la..)

Sunday, April 10, 2011

::Gambaran Hari Kiamat::

*Pesanan : Belajarlah menghabiskan pembacaan sehingga titik akhir. Itu ciri manusia berguna.

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber daripada : Amar Sufi


p/s:: .. sekirannya banyak benda yang x dapat kita lakukan didunia.. insya-allah dengan amalan, ketakwaan terhadap NYA..  kita dapat lakukan diakhirat.. dengan taat dan patuh, pada perintahNYA.. insya-allah.. sama-samalah kita mengerjakannya..

.. selongkar fakta makanan..

..ramai beranggapan tabiat makan dan pengetahuan mengenai pemakanan yang sentiasa diasaskan daripada tanggapan idea dan maklumat saintifik adalah benar... namun tidak semua kepercayaan yang berasaskan saintifik itu betul kerana kepercayaan yang sangat relevan adalah maklumat yang mempengaruhi kesempurnaan pemakanan termasuk kandungan zat makanan, jenama dan sifatnya... kebanyakan kepercayaan dan idea ini adalah tentang sesuatu makanan itu sama ada ia baik, tidak baik atau lebih baik... bagaimanapun, kepercayaan ini berbeza dan berubah-ubah mengikut keadaan dan masa.. bagi insan2 yg ingin diet.. baca la dengan sebaik-baiknya...

Antara fakta dan kekarutan mengenai makanan adalah:

Karut: Makanan yang kurang karbohidrat sangat baik untuk mengurangkan berat badan.

Fakta: Memang benar makanan yang kurang karbohidrat pada akhirnya boleh mengurangkan berat badan. Bagaimanapun, penurunan berat badan tersebut adalah disebabkan oleh kehilangan cecair yang akan digantikan semula selepas individu itu mengambil balik makanannya yang biasa.
Karbohidrat adalah mustahak dibekalkan dalam badan untuk mengurangkan kelesuan, tekanan darah rendah dan sebagainya.Di samping itu, makanan yang mengandungi serat secukupnya penting untuk usus berfungsi dengan baik.

Karut: Sekeping roti bakar mempunyai kalori yang rendah berbanding sekeping roti biasa.

Fakta: Kandungan kalori roti bakar dan tidak bakar adalah sama walaupun beratnya berbeza.

Karut: Makanan berkanji seperti roti, bijirin dan kentang boleh 'menggemukkan'.

Fakta: Roti, bijirin dan kentang adalah murah dan ia mengandungi protein dan beberapa jenis vitamin dan mineral.Makanan, tidak kira apa jenisnya jika dimakan secara berlebihan akan menambahkan berat badan. Untuk mencapai pemakanan yang seimbang, jumlah roti dan bijirin yang cukup perlu diambil setiap hari.

Karut: Limau gedung atau grapefruit adalah makanan yang boleh melangsingkan badan kerana ia dapat membantu membakar lemak dalam badan.

Fakta: Tidak ada makanan yang boleh disebut dapat 'melangsingkan' badan. Walaupun limau gedung mengandungi nilai rendah kalori, ia tidak boleh membakar lemak atau memiliki kesan positif untuk melangsingkan badan. Sebarang makanan yang rendah tenaga akan menyebabkan lemak dalam badan dibakar bagi mencukupi permintaan tenaga yang diperlukan.

Karut: Lebih baik menggunakan madu berbanding gula.

Fakta: Tidak banyak bezanya menggunakan madu ataupun gula. Kedua-duanya mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi (4 kalori/ 17kJ setiap gram).Terdapat sedikit zat di dalam madu tetapi jika jumlah yang diambil tidak banyak, ia juga tidak memberi kesan yang maksium.

Karut: Pisang ''menggemukkan'' dan tidak boleh dimakan apabila kita mengamalkan makanan rendah kalori.

Fakta: Pisang tidak mengandungi lemak tetapi mempunyai karbohidrat yang tinggi. Sedikit pisang adalah bersamaan dengan satu sajian buah-buahan lain.

Karut: Buah-buahan dan jusnya tidak 'menggemukkan' dan boleh diambil tanpa had sebagai makanan yang dapat menguruskan badan.

Fakta: Walaupun buahan adalah sumber bagi vitamin dan serat, satu sajian buah-buahan atau segelas perahan buah sebanyak 120ml mengandungi karbohidrat yang sama dengan sekeping roti. Oleh itu, seperti roti, buah-buahan juga tidak boleh
diambil terlalu berlebihan ketika mengamalkan makanan berkalori rendah.

Karut: Mengambil sarapan pagi adalah tidak penting.

Fakta: Kajian-kajian yang dijalankan mendapati sarapan pagi merupakan makanan yang membuka puasa semalaman Malah ia juga banyak menujukkan bahawa individu yang melangkau sarapan pagi memiliki prestasi yang lemah setelah menghampiri waktu tengah hari berbanding mereka yang mengambil sarapan.

Karut: Biskut kering kosong tidak menggemukkan dan boleh diambil tanpa had.

Fakta: Makanan ini bukannya tidak mempunyai kalori langsung dan adalah disarankan mengehadkan pengambilannya.Meskipun begitu, ia boleh diambil menggantikan roti dan dinasihatkan supaya tidak menambah bahan lain seperti marjerin, daging, keju dan sebagainya pada biskut tersebut.

Karut: Santan mengandungi kolesterol.

Fakta: Santan, seperti juga sumber minyak sayuran lain tidak mengandungi kolesterol. Bagaimanapun, ia adalah lemak tepu dan jika diambil terlalu banyak boleh meningkatkan kolesterol darah.Demikianlah beberapa kekarutan tentang pemakanan yang seharusnya diperbetulkan oleh setiap individu sebelum sesuatu makanan itu diambil.Ia tidak seharusnya terus membelenggu individu berkenaan sehingga menjadikannya satu garis panduan yang perlu diikuti.


.. apa yang penting disini adalah pengambilan makanan secara seimbang adalah penting dalam kehidupan seharian kita.. dan mengikut kuantiti yang sepatutnya dengan aktiviti harian kita.. barulah memberikan tahap kesihatan yang baik.. pada tubuh dan kehidupan harianb kita... kreadit +++  kepada cybermelayu....

Thursday, April 7, 2011

;:: x mampu nak stop :::

...baru jew.. semangat nak stop blogging.. facebook.. tetiba malam nie.. layan balik.. isyhhhh.. cam mana nak insaf nie.. nak study baek2.. muhasabah diri.. muhasabah diri... nak fokus pun tergendala.. urmm...

.. sebenarnyakan... malam nie.. konon2nya mood aku x baek..tapi lepas baca mukabuka...tetiba aku jadi terlebih motivasi.. sebabnya.. banyak ayat2 motivasi di postkan ke facebook..jadi secara tetiba aku dah terjebak untuk memotivasikan diri aku sendiri.. dan orang2 lain dalam facebook gak.. yang membuat ayat-ayat emo.. aku post kat diorang gak.. uhuh~~ tapi masalahnya.. motivasi nak improve diri.. study nyer belum gak.. asyik ngadap jew.. x terbuat agi..

tapi sebelum aku cau.. nak mengadap note jadi x jadi nie.. aku nak sisipkan sikit kata-kata motivasi kat korang.. n promote gak.. mai baca sikit meh...

 "Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan 
hatimu serendah mutiara di lautan."

"Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi, tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya."

"Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja, asalkan ia
sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan."

"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat
yang tidak pernah mengalah."

"Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan."

semuanya dari :: QUSIM


P/S :: kalau korang rasa diri nie kurang semangat.. cubalah cari sumber-sumber yang mampu untuk memberikan semangat kembali pada diri korang.. contoh.. laman-laman motivasi atau  join facebook yang bermotivasi kew.. terutama bila dah dekat final exam nie.. motivasi diri banyak down la..

Tuesday, April 5, 2011

:: don't give up::

.. exam dah dekat... tapi diri nie.. semakin hari rasa semakin kurang semangat... tambahan bila banyak kerja.. dan  tengok result yang lepas.. cam teruk sangat ..x tahu nak cover kat mana agi dah.. serius.. sedey kot.. nak study.. mata nie asyik berat jew.. kepala nie pula agi berat bila pikirkannya kembali... cam mana nak naikkan balik result2 tue semua... takut.. kekadang rasa give up pun ada..  arggh~~  aku nak maintainkan result.. nak capai target diri.. FIRST CLASS DEGREE... please my self.. confident.. cam susah jew..

tapi.. 
bila jalan2 depan bilik pensyarah tadi.. terpandang pada satu gambar nie..
dan dapat mempelajari sesuatu...



 kalau kita sendiri yang x yakin pada diri sendiri.. 
macam mana kita nak lakukan sesuatu tue dengan jayanyer..

kalau tadi pada gambar ke2 siput nie terus berundur...mesti dier x mampu nak sebarang ke tempat seterusnyakan...

... macam tue juga dengan kehidupan aku sekarang... kalau aku xc yakin dengan kebolehan sendiri.. dan berusaha mendapatkannya.. bila akan aku peroleh... semuanya bergantung pada diri aku sendiri.. chaiyuk.. gambate.. aja..aja.. fight... untuk diri sendiri.. supaya dapat buat yang terbaik untuk final exam.. expecially akaun.. n silvicultur gak..

Saturday, April 2, 2011

:: blogging nie membuat aku giler.. betul x?? ::

.. sila percaya kenyataan diatas..

.. korang nak tahu kenapa??? terdapat beberapa faktor yang menjadikan aku sedemikian...
  •  menjadi aku gila untuk membaca..
  • menjadi aku gila untuk mengetahui sesuatu benda.. dari maklumat yang korang2 post kat entry korang.. dan terlebih fanatik...
  • takkan turun makan dan minum (memang la .. cz simpan stock makanan dalam bilik..x turun pun x pe)
  • menghabiskan banyak daripada masa harian aku...
  • x siapkan asgmnt yang menggunung dan study..
  • mmengadap laptop 24jam.. (tyme cuti.. kalau ad kelas jadi 12 jam jew)
  • menghabiskan jam kredit uspot aku yang 60jam sebelum cukup satu minggu..
> kesannya..last  minit.. aku cuba nak siapkan kerja aku.. memang akan gila.. uspot dah habis.. terpaksa  tunggu jam 12 malam ari ahad untuk dapat kredit baru... lepas tue termengah2 untuk dapatkan maklumat.. sila jangan jadi macam aku...  asyik blogwalking jew..

p/s:: keluar tajuk jap.. awalnyer  menara KL n KLCC  padamkan lampu malam nie.. kew cahaya dier kabur malam nie..

Friday, April 1, 2011

:: khayalan semata-mata ::

cuti hujung minggu.. selalunya aku takkan lepaskan peluang cuti aku.. untuk habiskan stok cerita2 korea n jepun yang aku ambil dari kawan2... atau aku download tyme aku aku cari maklumat.. ( sebab aku  kempunan nak tengok tv) biasa la life kat cnie.. x sama seperti aku diploma dulu.. di Bintulu.. kalau kat sana selalu jew lepak kat bilik tv blok.. tonton tv.. tapi kat cnie..nak lepak pun segan cz orang jarang masuk satu.. langsir pula x de.. memang jelas nampak kalau aku lepak kat sana.. knp?? sebab aku nie kan pemalu.. eh cehss~~ x de la.. sebab aku nie jenis suka privacy.. dan aku x suka bdk2 blok aku... jadi kalau ad langsir.. x la nampak sangat aku lepak kat sana kan..

ok.. balik pada cerita korea.. hahah~~~ satu agi aku habiskan.. (dalam masa satu malam- hingga pagi sebenarnya.. kul12 baru tido.. kan bagus kalau study cam nie.. habit yang sama kalau aku baca novel.. nak habiskan segera dalam satu hari.. puas) kali nie cerita PLAYFULL KISS.. urmm.. bila baca blog.. aku tengok.. banyak yang suka cerita nie.. n kebetulan dalam externel kawan aku ada cerita nie.. jadi aku x  nak lepaskan peluang  utk tonton....lepas tengok cerita tue.. aku rasa boleh la aku bagi 5 bintang.. tapi watak hero dier aku x suka.. hahah...   sebab control giler2... (peminat cerita nie -  sila jangan marah~~ uhuh).  sikap dier yang pandai apa semua aku x kisah ( selute d ctue.) . tapi tyme kat kolej tue.. cam x boleh blah pula.. dengan isteri dier x nak pula berkepit.. tapi dengan perempuan lain.. boleh lak kan.. x kisah la pula..  isyh geram betul aku.. tau la isteri dier x pandaikan...  (tetiba teruja lebih lak dengan cerita nie.. aduss~~)

hah.. bila sebut mengenai ..TERUJA nie... aku rasa.. better aku buat rumusan akhir aku mengenai cerita2 korea yang aku tengok selama nie.. terutama yang melibatkan lelaki.. (hero bagi cerita.. senang cakap kan) yang konon2nya fokus kat kerja dier.. x layan perempuan..  dan ego yang tinggi.. then last2 suka kat perempuan  tue..betul x??? hurmmm... cz lepas nie.. aku nak fokus dekat final exam lak yang x berapa minggu jew agi.. sebab tengok cerita2 nie.. memang x jadi kerja aku.. aku bukan yang jenis buat dua kerja dalam satu masa.. bagi aku fokus penting.. kalau buat dua kerja.. alamatnya.. satu jew la aku dapat.. satu lagi hilang terus..

untuk review cerita nie... sekarang aku nak libatkan 4 jew drama yang dapat aku lihat dengan jelas..  ( dari pendapat aku la) dan gaya lelaki ego  atau  sangat berperinsip nie..  jaga orang yang dier sayang.. iaitu NADOME CATABILLE , BOYS OVER THE FLOWER, YOU'RE BEUTIFULL dan PLAYFULL KISS..  

kalau ikutkan ranking aku, aku suka watak hero... dalam...

     1. NADOME CATABILLE.. 
- aku paling suka watak hero dalam cerita nie.. sebab dier.. sangat-sangat pentingkan cita-cita dier ..  x kisahkan benda lain.. tegas.. tapi hingga satu part.. dier ikut nasihat orang..   dalam bab cinta-cinton lak.. x layan perempuan walaupun banyak yang minat kat dier..  tapi sangat2 la take care dengan perempuan yang dier sayang.. (5 bintang)..walaupun dier x tunjukk yang dier sayang kat perempuan tue.. contohnya: hari2 masak untuk perempuan tue.. jaga kehidupan harian perempaun tue.. tapi x control.. 

     2. YOU'RE BEUTIFUL..
- nie pula ego + prinsip sendiri..  suka tunjuk hebat .. tapi bab take care.. 4 bintang.. gaya take care dier aku suka.. cz bila perempuan tue ada masalah.. mesti dier ada (kebanyakkan la).. dan banyak membantu.. walaupun yang dier bantu tue.. x jelas nampakkan.. contonya nak sembunyikan identiti perempuan tue.. yang menyamar jadi lelaki.. sanggup korbankan diri dier untuk bersama dengan perempuan yang dier x suka tue.. tapi yang x best nyer dengan dier nie..  masalah dier susah nak faham diri sendiri.. bila ada melibatkan family mudah melenting.. susah2.. nasib baik ad kawan2 yang prihatin tentang perasaan..

    3. BOYS OVER THE FLOWER
-  nie ego tinggi.. awal2 jew..  lepas tue baik n take care.. sangat romantik..  tapi terlalu la kuat jeles.. dan king contral yang terlampau sangat.. merana perempuan tue.. rimas tau orang macam nie..  memang la nampak sayang tapi jadi menyusahkan.. 

    4. PLAYFULL KISS..
- yang nie.. memang x boleh blah.. tahap pemerhatian memang tajam..  aku suka tue..  tapi macam x de perasaan jew.. err.. sakit hati gak tengok.. siap kutuk perempuan tue agi depan kawan2 dier.. perempaun tue ada masalah agi la.. kurang membantu.. untuk sesetengah part ada gak la.. untuk tahap take care.. memang aku letak 2 bintang jew.. jenis yang susah tunjuk respon.. tapi dekat rumah aku suka dier.. cz baru ambil berat d ctue..

tue jew la  coment aku sikit2 mengenai mengenai watak2 hero dalam cerita korea nie.. korang lak macam mana??? mesti ada yang x setuju dengan pendapat aku kan.. biasa la.. manusia bukan semua sama.. masing2 ada pendapat sendiri.. macam juga cikgu fizik aku cakap.. kalau semua jadi nak jadi jurutera.. siapa nak jadi doktorkan.. betul x???  jadi masing2 penilaian.. masing2 pendapat.. ok la.. dah abis sesi aku melalut untuk cerita korea.. pasnie.. rehat jap.. sambung tyme cuti semester lak.. (untuk cerita korea jew.. blog ikut mood pula)...ok.. cau dulu.. sambung buat poster yang kena reject semalam.. sedey tau.. tapi x pe usaha tangga kejayaan.. ihhihi~~~

p/s:: namun.. apa2 pun.. awal agi aku dah kuatkan pada tajuk diatas.. iaitu.. KHAYALAN SEMATA-MATA...  mengarut... sambil layan cerita jap.. uhuhu~~