Friday, December 31, 2010

::SELAMAT TAHUN BARU::

cepatnyer masa berlalu..
tidur bangun .. tidur bangun..
dah berganjak hari kini.. dah berganjak tahun... iman dan taqwa dalam diri.. ada berganjak x?? kalau semakin bertambah .. alhamdulillah.. yang risau sekarang.. biler berlakunya kekurangan... biler nak pertingkatkan iman dan takwa dalam diri.. cz diri nie dah semakin tua... x lama agi berganjak agi satu angka.. sungguh cepat..
subahanallah..

tahun nie.. macam tahun lepas2 gak.. aku bukannyer letakkan azam pada tahun sebenarnya.. tapi letakkan azam pada tiap2 hari.. namun begi permulaan.. aku akan letak lebih sikit supaya.. semuanya boleh konsisten dan maintain.. macam tiap2 kali mula sem atau kuliah.. aku akan doakan supaya CGPA aku pada tahap dekan.. iaitu 3.75.. itu matlamat aku.. dan aku berjanji juga pada diri aku supaya sentiasa menjadikan diri yang terbaik.. berubah kepada lebih baik.. dan jadi anak yang soleh.. itu.. matlamat aku sentiasa.. dan untuk tahun nie pun.. sentiasa tingkatkan azam tue.. supaya dapat lakukan lebih baik dari tahun lepas.. insyaaallah..

p/s:: selamat tahun baru semua... mudah2 tahun hadapan membawa lebih banyak keberkatan dan kebaikan berbanding tahun nie...

::pendiam::

pendiam..
kalau dilihat kembali pada kamus dewan edisi keempat.. bermaksud, tidak suka bercakap2.. kurang ramah.. banyak berfikir dan banyak pengalaman.. ada juga yang mengatakan.. orang yang senyap .. banyak ilmu  dan dapat melakukan pekerjaan yang besar2..

pada masa yang sama.. orang selalu mengatakan aku nie pendiam.. senyap.. dan tidak banyak bersuara... dan zodiak aku sendiri pun menyatakan perkara yang sama.. begitu juga dengan bulan kelahiran aku.. aku pendiam.. (kecuali dirangsang).. agak betul disitu.. kalau aku dapat geng yang sekepala dengan aku.. aku agak kecoh.. sehinggakan kawan2 aku tak percaya dengan situasi tersebut.. dan mengatakan.. adakah itu aku???

semua tue x menjadi masalah.. tapi adakah situasi di perenggan pertama itu.. mempunyai sifat aku.. bukti dan kesahihannya.. aku sendiri x pasti.. sebab aku x pandai nak menilai diri sendiri... tapi apa yang pasti.. aku sememangnya suka memerhati.. x kisah lah tingkah laku atau perwatakan seseorang.. aku suka melihat dan menilai..

kata orang lagi.. orang yang senyap nie.. sangat bahaya.. kerana sekali dier dah bersuara.. kata2nya sangat bermakna.. disebabkan dier pemerhati yang kuat.. tue  pun aku x pasti.. mungkin juga benar penilaian  oarang mengenai benda tue.. tapi aku bukan diketagori oarang yang senyap seperti itu..  sebab aku jenis suka mendengar penilaian orang.. dan suka mendengar oarang berterus terang.. x kisah la baik atau buruk.. aku dengar.. dan aku terima.. walaupun aku marah macam mana pun...

lagi satu tabiat aku.. aku memang suka memerhati.. dan melihat gelagat oarang nie.. dari situ.. banyak yang boleh aku pelajari.. dan kedang2 mungkin susah aku nak menyatakan.. sebab aku tidak pandai bermadah.. dan menutur ayat yang baik untuk sedap didengari orang.. jadi setiap ilmu yang aku dapat.. kebanyakkan aku belajar  dan juga untuk diri sendiri... bukan bermaksud untuk kedekut ilmu... tapi biarlah orang dapat pelajarinya dari tingkah laku aku.. 

bagi aku.. lidah satu benda yang tajam.. dan aku x pandai melembutkannya.. dan bagi aku juga.. setiap kata2 aku sering menguris perasaan manusia.. dan bagi aku juga.. maaf satu benda yang mudah ditutur.. dan sukar untuk diubati.. jadi bila kita dah tahu sedemikian.. kenapa kita nak lebih banyak yang terluka dengan kata2 kitakan.. adakah itu satu kepuasan atau sebagainya.. jadi sebelum banyak yang terluka.. fikirkan yang terbaik.. jangan buat orang terluka tanpa sebab.. lebih baik diam..  dan jadikan sesuatu tue sebagai pengajaran dalam diri sendiri.. supaya kita lebih mempelajri sesuatu yang baru untuk masa akan datang..

Wednesday, December 29, 2010

:: bermulanyer d cnie::

aku sedar permulaan ini.. tapi aku tidak tahu kesudahannya.. dan aku takut dengan apa yang telah aku lalui.. namun aku x mampu mengubah.. satu bentuk kehidupan.. berorganisasi dan berkumpulan.. yang mempunyai banyak hati dan perasaan yang perlu dibentuk untuk menjadi satu.. dengan pelbagai ragam.. dan pemikiran sendiri.. persepsi dan kehidupan.. menyebabkan aku takut.. untuk memulakan semula..

sebabnya.. sebelum nie pun aku ad organisasi tersebut.. UNITE.. satu perkataan yang sering dipegang utuh.. yang menjadi sindiran dalam diri masing2.. kini.. semua tue.. bagai bayangan.. satu perkataan yang dijaja.. dilepaskan.. tiada agi kata2 semangat bersama.. semuanya bagai bersepah.. hancur berderai.. tiada lagi pegangan tersebut dalanm diri masing2.. sekarang pilihan sendiri adalah haluan masing2..

senior juga memainkan peranan.. tapi semuanya bagai satu tolahan.. yang membuakkan kehinaan.. satu benda yang diibaratkan asuh dengan paksaan.. hasilnya.. pemberontakkan.. tak wujudnya seperti didikan.. sebabnya tidak sesempurna tujuan.. aku rindukan 23 itu.. tapi masih wujudkah seperti dulu..

kini aku juga membawa haluan sendiri.. memang tidak wujud agi..
tidak seperti asuhan yang diharapkan..harap yang tinggi juga turut dimusnahkan..
maaf semua pengajar.. benda yang diharapakan .. tidak berlaku seperti yang dijangkakan...

bermulanya aku disini.. dengan organisasi dan wajah yang baru.. tapi aku tidak berani untuk menyatakan apa2.. sebabnya aku takut dengan kemusnahan yang berlaku pada tahap dahulu.. kekuatan dan kekutuhan itu penting .. untuk memupuk kesepakatan..  namun dalam hati masing2 aku nampak.. cahaya yang cuba untuk mengeratkan ukhuwah ini.. walaupun masih kelam.. disebabkan beberapa yang cuba memudarkannya.. sukar untuk diterangi.. tapi.. cahaya tersebut tetap utuh.. untuk menerangi.. 

aku percaya disini.. berlakunya disebabkan keiklasan.. bukan kepura2an yang cuba dibuktikan.. tapi kejujuran yang dipamerkan.. walaupun duri dalam daging.. memang tidak dapat untuk dielakkan.. yang mampu menyusuk kalbu.. tapi keiklasan tulus penting dalam pendidikan.. asuhan sememangnya membentuk peribadi.. subby yang kekadang tegas.. x pernah merosakkan perasaan dan hati untuk mendidik.. tazkirah dan kata2 semangat .. sentiasa dipegang dalam pendidikan..  yang cuba membentuk satu ukhuwah yang sempurna.. perasaan benci dan dendam.. tiada dalam pendidikan.. tegas bertempat.. sesuai dengan pendidikan.. menyebabkan kmi terima dengan rela..

aku harap sangat yang 7 nie.. mampu memberi ikatan yang kuat.. dan dapat melakukan yang terbaek.. bukan kepura2an yang ditanam dalam hati.. hapuskan smua ego dalam diri.. dan luputkan semua sifat2 negetif yang terdapat dalam diri.. disebabkan 3 orang yang ketara.. semuanya.. hancur satu intake.. mudah2an tuhan ubahlah hati mereka.. dan mampu memberi dorongan yang padu dalam intake..aku berharap sangat.. benda yang sama tidak berulang agi.. aku x nak smua tue berlaku agi..TILL DEATH DO US APART.. harap sangat dipegang dengan betul2.. aku sayang intake aku.. begitu juga rimbawan...


p/s:: sesuatu benda .. baik dier baru atau lama.. aku tetap akan kenang dier sampai biler2.. walaupun benda tue banyak mencalarkan aku.. aku tetap sayang..

::nak cerita apa yerk??::

alhamdulillah..
selamat juga aku sertai semunya dengan sempurna.. (urmm.. sempurna kew.. ntah la.. tapi dah selesai pun..) walaupun banyak sangat halangan kesihatan aku kat sana.. namun semua aktiviti.. aku tetap join dengan baik.. uhhu.. first masalah kesihatan yang aku alami adalah demam selesema.. nie bawaan dari hari pertama aku melapor diri kat KDSK.. dah start suh.. sreh.. suh.. sreh.. (selsema) dan hingga hari nie.. aku dah x de suara langsung.. nak cakap dengan orang pun macam itik nila.. agi dah.. tapi smua tue bukan halangan untuk aku x join aktiviti.. cz nak seribu daya.. x mahu seribu dalih.. 


masalah yang kedua aku alami adalah.. masalah kulit.. menyampah betul.. aku x tau apa pasal dengan diri aku.. stay kat sana.. tiap2 malam badan aku akan naik macam kelopak garam.. penuh badan.. n dalam seminggu aku stay kat sana gak.. dua kali mulut aku bengkak..  kalahkan artis barat yang mulut besar tue..  tapi nasib baik la aku ad prepare garam... boleh la sapu mana2 yang gatal.. penyakit tue x pernah hilang langsung sepanjang seminggu aku tinggal di sana..

dan masalah ketiga aku.. iaitu satu hari tue.. kebanyakkan orang kena sakit perut.. aku pun x terkecuali.. untuk berebut head sekali dengan diorang.. then akhirnya subby belikan pil sakit perut.. yang mampu mengurangkan semua tue..uhuh.. macam2 kan.. tue cerita mengenai penyakit..

klu nk cerita mengenai lain-lain..aku x tau nak cerita ap.. cz x banyak sangat aktiviti yang dilakukan..sebabnya kebanyakkan perkara.. sama jew dengan pengalaman yang aku lalui semasa pra-act.. tapi di KD.. kami lebih menfokuskan diri dengan pembelajaran dan pengetahuan  mengenai navy.. mengenai kawad.. kod2 keselamatan perkapalan.. sperti  bendera dan sebagainya.. dan kehidupan sebagai navy... lihat sendiri life  navy di sana.. terutama bila ditugaskan ke bahagian galley.. banyak la pengalaman yang diceritakan kepada kami yang bertugas.. mengenai hidup sebagai anggota navy nie.. seteruk mana pun.. orang bawah mesti kena terima gak.. biasa la hidup tentera.. macam nie la..

apa pun kat cnie aku dapat belajar la.. sesuatu yang baru.. dan info yang boleh aku tambah dalam diri aku sendiri.. bila kita hidup dan jadi seorang pegawai.. tengok la.. kalau dalam bidang aku pun.. terus jadi pegawai.. n masuk nie pun pegawai gak.. walaupun simpanan.. jadi.. life sebagai pegawai nie.. sebenarnya x mudah.. walaupun dier agak berkuasa.. kalau nak jadi pegawai yang diktator.. mungkin mudah... tapi untuk jadi pegawai.. yang betul2 amanah.. banyak perkara yang perlu diambil kira.. bukan dari segi tugas sahaja.. tapi dari segi komunikasi.. kebajikan.. dan sebagainya perlu dititik beratkan.. dan aku rasa.. selama aku pegang jawatan untuk kelab aku sendiri pun.. aku banyak terlepas pandang mengenai kebajikan anak2 buah aku nie... dan aku berharap lepas nie.. klu aku dapat apa2 pun.. aku perlu pandang banyak perkara.. dan belajar lebih banyak agi.. insyaallah..

p/s:: kawan2.. kalau aku ada tersalah dengan korang selama aku pegang jawatan.. aku minta maaf.. n aku harap sangat korang tegur la aku.. dan sedarkan aku ketika aku melakukan kesalahan.. sebab biler fikiran dan serabut semuanya aku x sedar benda tue berlaku... aku minta maaf..

Monday, December 13, 2010

::sangat2 R.I.N.D.U::

alhamdulillah bersyukur sangat2..
selepas satu minggu lebih aku x online.. kini aku dapat online cam biasa..(x sepenuhnya.. cz hati nie jew kot..) sekarang nie aku dalam keadaan mood the deer without the eyes... (betul kew naval term yg aku bagi nie.. ahh.. bantai jew..) cz sebelum nie aku cakap aku akan offlie selama 3 minggu kan.. tai hakikatnya x.. cz sememangnyer aku berpisah sementara waktu dengan buah hati aku (lappy kesayangan.. cz nak g training kan).. tapi lepas jew abis terining pra-act khamis ari tue.. ktorg dapat tahu bahawa act yang sebenar di tunda kepada 20hb.. (satu waktu yang lama bagi aku)..

first memang aku ingat nak balik.. tapi biler di fikir2kan kembali.. dengan duit training n aku asyik berahat jew kat rumah .. x buat kerja apa.. better aku melepak jew kat kolej.. sambil buat la excersis ap yang patut.. bagi kuat sikit stamina tue.. cz conform kalau duduk dirumah jew.. ak mesti makan , tidur jew... cz malas nak bergerak sangat.. then sekarang ak stay kat kolej dengan keadaan yang teramat boring sangat2.. (dah la tinggal sowng2 jew kat cnie.. nasib baek la berteman dgn beberapa org intake aku.. yg jdi geng joging aku tiap2 petang)

sebut mengenai training.. yang ktorg dah buat.. boleh tahan juga la.. bab fizikal dan mental nyer.. cz kekadang tue fizikal cam x boleh tahan sangat.. tapak tangan.. lutut dan siku.. x yah nak cerita la.. emang dah luka2 n lebam dah.. cz asyik berguling2 atas tar.. tapi tahan jew la..dan paling aku x tahan adalah latihan cangkung lejang.. tue macam nak pevah urat paha aku.. biler asyik duduk bangun sebanyak 30 kali..mmang sakit.. tapi biler hari2 dah buat.. sakit tue dah kurang sikit.. nie smua aktiviti ang x boleh aku tahan..

tapi x smua yer teruk.. cz kekadang ad gak tyme yang ktorg rasa enjoy.. terutama tyme mess etiq.. atau dalam kata laen makan beradap la.. yang nie pun satu gak.. awal2 tue memang stress la nak makan pun.. apa x nyer.. makan kena duduk tegak.. sudu dan garpu x boleh bunyi langsung.. nak pula biler makan ayam atau buah .. memang susah giler.. pastue.. nak suap kena dalam mulut kena bentuk square.. kalau berbunyi kena cakap ''excuse me'' kuat2.. pasti sebelum makan n selepas makan ad request2 dier.. memang bantut selera la tyme tue.. tapi biler dah lama2 memang enjoy.. n x kisah agi dah.. yang penting elakkan bunyi jew.. n special untuk ladies.. ad guys tolong tarikan kerusi agi sebelum makan.. uhuhu~~ special tue..

tue tyme makan.. tyme round malam lak.. agak nerves.. cz x nak satu habuk pun ad dalam bilik.. baju laen kena secure.. x boleh ad kecuali layout malam tue jew.. bilik kena wangi.. bersih.. tersusun.. dan kemas.. hurmm.. tyem nie aku suka.. cz semuanyer kelihatan rapi dan bersih.. perfect.. tapi betul2 proper kew.. tue aku x pasti..

tap nie semua cerita aku, melalui pengalaman selama 5 hari aku lalui pra-act yang di aturkan oleh subby.. bukan yang betul2 agi..  tue pun dah banyak sakit nyer.. aku x pasti cam mana keadaan pula biler aktiviti ayng diaturkan oleh pegawai NAVY sendiri.. 20hb nie.. sangat takut..   ak pula yang join skali dengan ktorg nnti adalah budak2 ALAM.. Akedemik Laut tue.. lagi la taf diorang nyer stamina kan.. uhuh.. menakutkan.. apa2 pun.. aku berdoakan sangat dan berharap.. agar dipermudahkan urusan aku disana.. dpat lalui semua dengan kuat dan baik.. dan dapat menjawap peperiksaan tersebut juga dengan terbaik.. dan dapat dinaikkan pangkat.. INSYA-ALLAH..
P/S:: kawan2 doakan aku yerk.. supaya semuanya aku dapat lalui dengan sabar dan terbaek... AMIN..

Friday, December 3, 2010

  hari nie entry aku x bertajuk..
cz aku nak cepat.. nak buat persiapan terakhir.. 
malam nie dah nak kena balik.. dan diri cam x rela pula.. 
tapi disebabkan nak berbakti..
terpaksalah merelakan diri juga..
ok chaiyuk2.. buat diri sendiri.. 
buat yang terbaik..
gambate..

pegawai kadet kena melapor diri..
oleh tue..
aku istiharkan.. 
aku offline.. dari semua benda
selama 
3 minggu..
daa~~ smua.. 
jumpa agi nanti..
saya nak berkhidmat sikit.. 
hoohohoo~~~


Wednesday, December 1, 2010

:: minat.... hobi.. n suka2.. ::

hello kengkawan.. assalamualaikum..
hai.. hari nie aku nak bercerita sikit.. mengenai minat.. hobi.. dan suka2.. mesti korang nak tau dengan jelas agi kan.. apa la yang aku mengarut nie.. susah nak faham.. urmm.. ok.. ok.. biar aku terangkan dengan jelas agi.. korang semua mesti ada minat sendiri kan..  hobi kew.. sebagai contoh  sperti membaca kew.. kumpul setem.. atau bela binatang peliharaan.. cam Trisha dalam cerita Putera Katak tue.. uhuh.. tue pun dikira hobi dan minat gak kan.. kalau x.. takkan boleh sanggup bela smua haiwan tue dalam bilik... sampai kakak dan mak dier terpekik melolong bila haiwan peliharaan dier terlepas.. uhuh..  (haha.. aku memang suka layan cerita tue.. terutama biler nora danish berlakon.. cz dier sangat comel).. uhuh..

gambar hiasan jew nie..

kalau kita tengok dalam cerita tue trisha ada satu hobi yang pelik.. iaitu suka bela haiwan.. yang kekadang agak exotik.. tapi kat cnie.. aku nak kongsikan hobi aku pula.. (bukan bela haiwan k.. dan bukan juga pelik.. jz simple2 jew).. cz aku nie memang suka mengumpul.. dan jadikan koleksi.. x kisah la apa pun.. sebagai contoh.. kerongsang.. keychain.. ear phone.. dan beberapa gadget... jadi aku ad tunjuk sikit kat bawah nie.. cz x semua koleksi aku ad kat rumah.. sesetangah nyer.. ada kat kolej..


tue la antaranya barang2 secara kebetulan aku suka jadikan koleksi.. tapi ada kengkawan aku nie.. lagi best minat diorang iaitu bergambar... hah.. sehingga sanggup menghabiskan beribu2 ringgit untuk minat tersebut.. tapi memang sangat berbaloi.. cz menghasilkan  banyak gambar yang menarik... dan diorg pun memang suka berjalan.. jadi x kisah la berbelanja dengan hasil yang berbaloi..  nak tengok gambar tersebut.. ada di bawah nie..




cantikkan.. hasilnyer..  urm.. terang2 ada nama pemilik yang sebenar gambar nie.. gambar pun menenagkan.. biasa la nama pun budak hutan.. mesti la lebih mengutamankan kehijauan dan alam semulajadi.. kebanyakkan gambar2 yang diambil nie.. adalah sebahagian daripada minat dier... dan sebahagian agi adalah daripada tugasan amali intepratasi.. mungkin.. tapi apa yang pasti.. gambar burung tue.. dier tangkap tyme ktorng buat kerja projek di Hutan Nirwana.. ada dalam entry nie..  ok.. tue saja untuk entry kali nie.. jumpa agi d laen entry..

p/s:: sebenarnya hobi dan minat nie.. buatkan kita x akan bosan dan boring dengan hidup.. betul x??

:: dah masuk 1 Disember.. oh, tidakk!!! ::

hai.. dan assalamualikum kengkawan...
tau x korang.. hari nie kita dah masuk bulan DISEMBER... iaitu bulan terakhir untuk tahun 2010.. bagi korang yang tak ingat.. sekarang aku dah ingatkan..(cz aku nie selalunya... kalau tyme2 cuti macam nie.. conform akan lupa tarikh dan hari.. n aku rasa separah dari korang yang baca entry nie pun macam tue juga kan.. betul x??) lepas nie tahun 2010.. bakal melabuhkan tirainya.. dan tahun 2011 akan mengantikab tahta.. betul x?? urmm..

tapi bukan itu yang aku nak maksudkan dalam entry aku kali nie.. semuanya disebabkan benda laen.. yang menyebabkan aku rasa gugup sikit.. dan menampakkan bulan disember nie sebagai satu bulan PENYEKSAAN.. yang bakal aku terima.. sepanjang bulan nie.. Oh.. TIDAAAKKkk!!!!!

korang nak tahu.. apa penyeksaan yang bakal aku terima..?? tue.. nanti lepas habis disember aku cerita.. 
tapi apa yang pasti.. 3hb aku dah kena balik upm.. 4hb sampai .. dan 5hb start pra act... act ap tue?? urmm.. biar aku terang secara jelas.. 

sebenarnya 12hb nanti.. aku ad kem yang dipanggil ACT.. atau annual continuous training kat  kd (kapal diraja) sri klang... nie semua aktiviti bagi budak2 palapes laut atau nama laen nyer.. orang panggil NAVY.. tapi sebelum ktorang  pergi training yang sebenar tue.. kat kd sri klang.. ktorg kena lalui dulu peringkat pengenalan yang pertama.. dari para subby(leftenan muda) ktorg nie.. di peringkat upm.. dimana ktorg panggil pra-act.. khas untuk budak kadet maybe..(tp nie aku x pasti)..  tyme tue la diorang cakap"welcome to the hell''.. (dah nama hell tue.. faham2 sendiri jew la..) ketahan mental n fizikal tyme tue.. memang kena kuat.. n tyme tue juga la.. banyak orang yang keluar baris (lari keluar) dari unit nie..

tapi tue semua baru permulaan... yang sebenarnya.. aku x pasti agi.. n sebelum nie juga aku dengar2 gak.. tahap training.. yang PT( physical training) dier.. dalam kiraan infiniti.. uhu~~ memang nak mati la.. aku boleh cakap.. sakit nyer kaki tue memang tuhan jew yang tahu.. cz setakat nie pun timing yang aku mampu 20 untuk satu set (semua pt ).. cz aku paling x tahan kat cakung lejang.. memang sangat menyakitkan.. memang terasa sakit kat paha.. tapi aku x pasti la budak laen.. (yang aktif sukan.. maybe x kisah sangat.. kacang mungkin.. tapi aku.. sukan2 mmg aku surrender awal agi) tapi kalau jumping jack... mampu la bertahan.. 100x pun boleh agi.. cz yg tue senang jew.. ap2 pun.. aku still nak bertahan..

sebelum nie pun.. ktorang dah dinasihatkan dah.. banyak buat latihan sendiri.. supaya x terkejut sangat tyme training sebenar nanti.. jogging.. pamping.. jumping jack.. cakung lejang.. kayuh basikal.. mendaki.. dan sebagainya bentuk PT tue.. kenals selalu buat.. tapi masalah nyer.. bila duduk dirumah.. jangan mimpi la nak buat.. asyik melepak depan tv jew.. terasa la pula terbuang tabiat  kalau tetiba aku sangat2 la rajin berjogging dirumah.. dah la.. tyme petang ramai jew orang kat taman tue.. buat aku segan lak.. biler mak cik2 tue tegur2 aku.. biasa.. orang kampung nie.. sangat ramah sikit.. menjadikan aku pula terasa segan sendiri.. kalau nak juga buat latihan pun.. jz pt jew la.. yang aku buat.. tue pun dalam rumah.. sambil2 tengok tv.. bagus x aku.. uhuh~~

p/s:: mula 3hb.. start offline semuanya.. selamat tinggal lappy.. selamat tinggal facebook.. blog.. n skype..
(cam mana la hidup.. biler x de lappy di sisi.. urmm)