Monday, January 31, 2011

:: PARASIT::

korang faham x maksud parasit.. yang pernah suatu masa dulu tyme form 4, form 5 kita belajar dalam sains mengenai salingan hidup.. yang mana PARASIT nie merupakan penumpang pada perumah tersebut.. dan akan memusnahkan perumah tersebut suatu hari nanti.. itu dalam salingan hidup tumbuhan..yang jelas kita lihat adalah ficus sp atau pokok ara yang tebiat dier macam nie..

kalau kita lihat pula PARASIT manusia..iaitu antara manusia dengan organisma lain.. yang selalu jadi parasit nie adalah.. kutu.. hama.. dan beberapa jenis lagi.. yang merosakkan jaringan nutrisi dalam badan manusia..dan dijadikan makanan untuk nyer.. itulah parasit.. akhirnya.. perumah mengalami pelbagai penyakit dan kesan2 yang tak diingin..

tue.. antara hidup manusia dengan organisama yang diberi nama PARASIT.. tapi macam mana pula dengan kehidupan manusia.. hubungan manusia.. dengan manusia yang bernama PARASIT.. yang x jelas kita lihat rupa bentuknya.. x tau macam mana nak mencegah dan sebagainya.. 

ok.. kalau kita lihat kembali dua statement mengenai PARASIT.. kat atas nie.. rasanya.. kita mampu cegah dan mampu musnah.. tapi kalau PARASIT yang ketiga susah untuk dimusnahkan.. apa lagi nak mengelak.. isyhh.. hidup.. lagi bertambah susah.. apabila parasit nie.. ada dikalangan ahli keluarga.. agi la susah nak mengelak..

bukan apa.. dan x salahkan kalau susah minta tolong dari family yang terdekat.. tapi.. orang cakap.. kalau hari2 minta duit.. tauke balak pun boleh bankrup.. aku kesian tengok mak ayah aku.. susah cari duit... siang malam.. tapi saudara mara yang lain.. senang2 jew minta nie.. minta tue.. apa diorg ingat mak aku cop duit..

kekadang tue.. cakap besar.. beli tue.. beli nie.. tukar keta tue.. tukar keta nie.. last2 datang cari mak aku gak.. minta duit.. apa jenis tue.. aku pun x faham.. diorang nak jadi apa pun.. tapi tolong la jangan kacau family aku.. aku kesian kot kat mak aku.. ktorg ad family.. cari duit sendiri.. diorang ada family.. pandai2 la cari duit sendiri.. anak2 pun dah besar..ada kerja.. tapi mak aku juga diorang cari.. minta duit.. pastu bila mak aku kerja siang malam.. pandai pula diorang cakap.. mak aku nie x tau rehat.. padahal.. apa diorang buat.. diorang x fikir.. asyik nampak mak aku kaya jew.. isyhss.. manusia2..

aku harap sangat la.. kepada pembaca2 sekalian.. kalau yang baca tue.. hidup nie.. seboleh2nya.. jangan la menyusahkan orang.. lakukan sebolehnya.. apa yang kita boleh buat.. kita buat.. jangan harapkan tenaga dan simpati dari orang lain.. lain la kalau dah x berdaya.. terpaksa la kan.. tapi kalau usia muda dalam 30-40an.. tue tipu.. sememangnya masih ada agi tenaga untuk buat kerja.. cara duit sendiri.. jangan cuba menyusahkan orang lain.. cz kalau nak tue.. memang seribu daya.. kalau dah malas .. adalah seribu dalihnya.. kan dah ibarat PARASIT kalau cam tue...

 gambar nie.. bukan menunjukkan ulat beluncas tgh bawa larva dier k..tapi nie adalah contoh.. PARASIT.. iaitu braconid wasp... dier jz menumpang pada hornworm.. then pada masa yang sama.. dier akan bertukar menjadi pupa dan akan makan hornworm.. dalam proses metamorforsis tersebut..
uhuh~~ sangat kejamkan.. dah tumpang.. makan perumah agi.. ishh..


p/s:: aku ingat aku nak letak gambar cacing yang dalam perut orang tue.. tapi tetiba lak aku rasa sangat geli n x lalu nak makan pula nnt.. jadi aku jz letak gambar parasit yang nie jew la..

::saya sangat jeles~~~::

waa~~ sangat jeles tau.. tyme blogwalking tadi.. tengok blogger yang study di oversea.. banyak pengalaman baru diorang belajar.. negara empat musim.. aku biler agi nak merasa tue semua.. sangat2 jeles..

hahah.. ntah la.. degree pun belum habiskan.. semangat nak keluar negara.. tapi ad program mobility x nak join lak.. bukan apa.. cz kalau join program tue.. kena postpone study satu.. english pun terkontang kanting.. x mati aku kat tempat orang..  kalau sekarang nie.. maybe boleh buat persiapan sikit2 kan nak ke tempat orang.. sekurang2nya ada asas mandarin n jepun.. boleh la aku gerak ke tempat aku nak tuju.. macam cita2 aku dengan kawan aku dulu.. tyme dip.. semangat kitorng nak sambung master kat jepun.. ntah la.. tercapai kew x cita2 tue.. sekarang masing2 sambung study sendiri.. jumpa pun jarang2.. rindu pula kat diorang sebenarnya.. memang ada facebook n skype.. boleh chat.. sembang2.. tapi x sama dengan bersemuka.. lebih mesra sebenarnya..

uhuhu~~ dah start masuk topik laen.. ok la.. apa2 pun aku harap sangat supaya aku dapat gak pergi keluar negara.. x kisah la.. disebabkan study kew.. seminar kew.. urusan kerja.. ataupun disebebkan melancong sekalipun.. aku harap sangat aku dapat gak keluar negara suatu hari nanti.. insya-allah..

....tapi aku lebih prefer kalau aku pergi keluar negara atas urusan kerja.. dari melancong.. cz aku nie jenis manusia yang x pandai nak menjelajah  sendiri sebenarnya.. uhuh~~~...


p/s:: doakan aku yerk.. mudah2an dapat la sambung study kat oversea.. atau buat research sampai sana kew.. uhuh~~ besar cita2 aku  kan.... insya-allah hendak-Nya..

Sunday, January 30, 2011

aku.. suram??

kembali kepada sesi touching2.. pada malam hari.. 

biasa la hidup.. bila malam baru boleh fikirkan kembali semua yang dilakukan siang tadi.. kesimpulannya terletak disini.. tapi untuk malam nie.. aku bukan nak cerita mengenai aktiviti aku hari nie.. tapi mengenai hidup dalam dunia maya aku.. iaitu.. BLOG.. 

apa pendapat korang mengenai blog aku??.. boringkan.. banyak sangat touching2.. tapi tue la hakikat aku hidupkan blog nie.. untuk lepaskan segala isi hati aku.. marah.. sedih.. gembira.. sakit hati.. nak maki.. semuanya aku campakkan disini.. dalam kata laen.. ibarat tempat mengadu la.. tempat melepaskan geram dan sebagainya..

tapi tadi.. bila aku tengok cerita anime.. 'My Life Me'.. tetiba aku terfikir mengenai blog aku.. aku terfikir mengenai kehidupan blog nie.. dan perkara2 yang berkaitan.. then aku terus buka blog aku.. suram.. terasa amat suram dalam blog aku.. penuh dengan suasana suram.. dan lagu pun.. alahai.. seperti menambahkan kesuraman.. terasa emo terlebih.. lagi beremosi.. isyhsss...


kalau dari segi warna x payah nak cakap.. memang akan gelap.. tepi keadaan sekeliling agak suram.. ntah... macam aku  nak menambahkan perasaan emo aku terhadap sekeliling.. macam x ceria langsung kan.. aku pun x pasti kenapa.. adakah aku lebih selasa begitu.. ataupun aku saja nak menggunakan trend tersebut.. adakah seperti tue???? x jelas bagi aku untuk menyatakan..  

maybe seperti yang dikatakan Pak Ngah (lecturer pengucapan awam) "manusia melakukan sesuatu kekadang.. adalah diluar jangkaan sedar.. sebagai contoh bila boring tetiba jew kita akan medagu tyme lect mengajar.. sedangkan kita x perasan kita lakukan.. bila kita sedar baru kita akan duduk pada keadaan asal.."
macam tue keadaan yang berlaku.. maybe..

tapi apa yang pasti.. aku akan ubah kot blog aku.. kepada lebih ceria sikit.. malas nak suram2.. macam mana aku cuba hiaskan bilik aku.. dan hidupkan suasana untuk aku study.. cam tue juga akan aku cuba hiasakan blog.. nak hidupkan suasana.. tapi memerlukan masa la.. cz sekarang.. terasa sangat malas nak mengedit2.. touch up2... dan sebagainya.. 

"suasana suram tue.. dibiarkan seketika dahulu"


p/s:: bagi aku anime My Life Me nie..sangat ceria.. tetiba terasa terasa dapat ilham untuk blog..

Saturday, January 29, 2011

hello dan assalamualaikum.. salam sejahtera..

hari nie dengan keadaan mood yang baik.. aku telah mengucapkan salam pembukaan yang panjang.. wah.. begitu semangat di situ... hihih~~ well biasa la.. semangat cuti.. nak pula sekarang ada kat kampung.. mesti la semangat.. cz x duduk sebilik dengan manusia yang berlagak best tue.. yang menyebabkan aku jadi menyampah giler tue..

ok22.. habis emo2.. sekarang back pada asal.. aku x tau nak buat apa hari nie.. jz blogwalking n tengok2 jew apa2 yang patut.. tak tau nak buat apa.. jadi aku jelajah jew la.. n nak kongsi sikit apa yang aku lihat.. nnt aku terangkan dgn lebih jelas.. cuci mata dulu le yerk.




p/s:: sowie la yerk.. post kali nie boring sikit.. cz x de idea..

Sunday, January 23, 2011

:: rehat dgn blog ::

assalamualaikum.. 
nak tahu.. aku baru jew balik amali tau.. aku nak cakap gak walaupun korang x tanya..  semalam ktorg camping.. yang x pernah aku rasa camping cam tue.. (x de gambar lak aku nak tunjuk kat korang).. tapi.. yang pasti.. semalam.. aku camping.. susah sangat nak tido.. first tue memang la borak2 dgn kengkawan.. cerita pasai blog dan sebagainya.. 

ah'a.. sebut pasal blog.. thnk to cik daniela.. cz menginformkan.. mengenai.. BLOG AKU ADA VIRUS... betul kew??? apa2 pun aku tengah.. mencari dan detect dier.. sowie yerk.. buat semua.. cz tetiba lak benda alah nie datang.. betul2 menyusahkan..

masuk balik cerita tadi.. aku x dapat tido tau.. semalam.. cz macam2 aku fikir dalam hutan tue.. bukan fikir benda pelik2.. tapi fikir mengenai blog.. uhuh~~ sempat jew kan.. tapi ok gak.. sekurang2nya.. aku x dapat tido dalam hutan tue pun.. aku x takut.. cz x fikir perkara2 negetif laen.. jz fikir blog jew.. ihhii~~ dan kawan2 aku gak la kan.. x kan asyik nak pikir blog jew kan...
n tadi aku nak setting balik blog aku.. cz macam2 lak blog aku nie berperangai sebenarnya.. yang aku sendiri x perasaan.. seb baek ada kawan2 yang jadi pembaca setia.. dapat mengesan masalah dalam blog nie.. jadi hari nie.. aku nak setting balik la ap yang patut..

dalam tyme aku godek2  setting blog.. tetiba lak terjumpa statistik dlm blog nie.. yang x pernah aku perasan sebelum nie.. al maklumlah.. aku jz buka menulis jew.. bukan nak godek2 sangat pun.. dan baru aku perasan.... rupa2nyer aku ada pembaca blog laen yang setia dengan blog aku selaen teman aku sendiri.. thnks untuk pembaca tersebut.. cz sebelum nie.. aku fikir.. aku jz SSndi (syok sendiri) jew.. dgn blog aku.. al maklumlah.. nie jew.. tempat luahkan isi hati aku.. thnks sekali agi.. yang melawat..

walaupun x ramai tetamu yang hadir.. tetapi aku cukup hargai.. 
tapi x de hadiah ek.. uhuhu~~
p/s:: agaknyer apa yang korang fikir ek.. lepas melawat blog aku...  urmm..???

Saturday, January 22, 2011

:: hilangkan stress::

hai semua...
cam mana korang hari nie.. sihat.. harap sihat2 jew.. cz hari nie aku nak kongsikan sedikit tip dengan korang.. actually.. bukan tips sangat la.. cz benda tue aku lakukan bila aku stress.. tapi kalau korang nak ikut pun boleh..  jadi aku kongsikan di sini..  biler korang stress.. banyak benda yang jorang fikirkan.. dan kekadang boring pun boleh jadi stresskan.. kalau betul seperti dikata.. apa kata korang ikut apa yang aku cakap nie..
>>cari la kelompok kawan..BERSEMBANG.. BERBORAK... untuk release tension yang korang ada tue..  dan kalau boleh.. topik yang korang sembang tue.. biarlah topik yang santai dan enjoy.. jangan berborak topik yang berat.. cz maybe akan menyebabkan korang bertambah tension... terutama mengenai  asgmnt, study dan sebagainya.<<

>> korang gak boleh pergi BERSANTAI.. atau mencari ketenangan.. dengan berjalan2 dan melakukan aktiviti yang korang suka.. sebagai contoh.. aku yang suka berjalan sowang2 sambil makan ice-cream.. sedikit sebanyak  boleh membantu menghilangkan stress tau.. (jadi klu nmpk aku makan ice cream sowng2 tue.. faham2 jew la..)<<
>> nie kebiasaan orang buat.. tapi aku kekadang jew.. tue yang aku letak belakang sikit.. iaitu DENGAR LAGU kuat2.. puas gak kot.. tapi effect telinga sendiri..<<

>> korang gak boleh hilangkan  dengan gaya MENULIS... cz agak dapat melepaskan sebenarnya..sebagai contoh.. tulis dairi dan blog.. memang banyak membantu.. tapi banyak kelemahan sikit.. klu yg nak berlindung sikit.. better buat dairi la... dapat lepaskan banyak sikit.. hihi~~<<

>> dan last sekali.. klu mmg dah x dapat nak buat apa sangat stress nyer.. keputusan terakhir.. mati sementara.. jangan fikir laen lak... aku maksudkan.. adalah.. pergi TIDUR.. tue jew cara nak hilangkan.. tapi awas.. jangan tidur lepas asar lak.. tue akan membuatkan anda bertambah stress agi sebenarnya..<<


tue la antara beberapa kaedah yang aku lakukan untuk hilangkan stress.. yang paling aku kerap lakukan adalah.. yang kedua la.. tue cara paling aku selesa untuk aku hilangkan masalah.. cz komunikasi dengan alam adalah yang terbaek...
p/s:: buat korang yang stress.. selamat mencuba.. klu nak cuba la..

Friday, January 21, 2011

:: masa yg full.. ah~~ sungguh bahagia::

satu benda.. yang aku takutkan pada masa dahulu.. kini datang pada aku.. perkara yang betul2 aku x nak.. perkara yang aku sedar.. tetapi aku buat kini.. kerana rasa dapat atasi.. aku cuba.. tapi kini.. bagai separuh sedar dari keadaan.. benda tersebut berlaku.. secara tiba2.. mungkin juga sebab aku lalai.. aku terlalu pandang mudah dan remeh.. setelah aku banyak yang aku lalui.. aku abaikan perkara itu sekarang.. yang aku kelihatan.. bakal memakan diri aku sendiri kini.. tetapi aku cuba untuk bangunkan diri.. sedarkan diri dari keadaan itu..

kalau dilihat pada aku kini.. sesi kuliah yang dibuka kini.. bukan satu permulaan yang baik seperti sebelumnya.. pada awal sesi.. ketidak bersediaan untuk memulakan sesi pembelajaran untuk semester nie.. awal2 agi aku  terasai.. seminggu sebelum start kuliah.. aku baru habis latihan.. seminggu di rumah.. x terubat segala keletihan.. segalanya tyme tue.. sangat merimaskan.. x seperti yang dikehendaki.. (level semangat belajar tyme tue tahap yang rendah.. sangat2)

sesi kuliah bermula.. minggu pertama.. cuba menaikkan semangat dalam diri.. terlibat dalam kursus kepimpinan selepas habis sesi kelas untuk minggu tersebut.. selama 4 hari menerima nasihat dan tunjuk ajar dari kursus.. dalam masa yang sama.. improvekan semangat. ( perlahan2 level naik.. tapi sedikit). 

habis kursus.. kelas bermula.. (level semangat meningkat sedikit).. bermula sedikit masalah.. mengenai pendaftaran kursus.. pelbagai masalah.. ketidak serasian dan sebagainya.. dan perlu berurusan dengan pelbagai pihak.. untuk menstabilkan jadual kuliah kembali.. (level semangat menurun) kelas tungang terbalik.. termasuk dengan asgmnt ( level semangat .. turun lagi)..

training .. start jumaat.. tp cuba mengelak.. tyme tue selamat.. sebab kelas..  hakikatnya.. selesaikan  benda2 yang tertanggung sebelum nie.. sabtu.. start latihan.. sehari suntuk.. sehingga malam.. tyme tua sangat penat dan x berdaya.. sok latihan lagi.. separuh hari.. sampai kul 12.. balik nyer.. mmg kuak rentang.. habis2an..

isnin start kelas.. bangun lambat.. takut masuk kelas .. start ponteng..  (semangat turun..) fikir asgmnt.. (semangat turub agi)..  (semangat turun.. dan tambah  turun..).. rabu kelas..  (dah x de semangat.. semangat hilang terus.. ghaib.. lesap.. hanyut bersama mimpi ngeri)..  dua kelas.. hilang begitu saja.. malam.. baru aku sedar.. sedar akan kesilapan aku.. sedar dengan perkara2 yang aku lakukan.. banyak betul kerugian aku di situ.. hilang tujuan.. hilang destinasi..

kini... cuba mencari kembali tujuan diri.. kepenatan.. satu kerugian.. menjejaskan diri.. disitu saja.. berapa banyak yang aku hilang untuk semester nie.. banyak yang aku perlu back up kembali..walaubagaimana sekali pun.. aku try.. aku cuba.. aku tingkatkan.. aku nak yang terbaik pada diri aku.. penat bukan masalah.. fikiran yang memainkan peranan.. jangan jadikan semester nie sebagai zaman kegelapan.. cukup la sekali.. dan biarkan benda tersebut berlalu.. kini.. ingat tujuan diri.. nak jadi saintiskan.. nak kejar cita2.. nak dapat first class degree..  sempurnakan matlamat ibubapa.. nak jadi anak yang berjaya.. jadi.. ubah diri kepada kebaikkan.. jangan cepat give up.. tumpukan matlamat.. ingat sesuatu tue sebagai sampingan jew.. apa sekali pun.. biarkan koko disebelah.. utamakan akademik.. dan pencapaian diri.. INSYA ALLAH.. sentiasa berdoa.. berusaha.. dan cuba mencapainya.. akan dapat seperti yang dikehendaki..


>> x de masalah yg x selesai melainkan diri sendiri yang memikirkan masalah<<

p/s:: tingkatkan level semangat diri... penat bukan penghalang untuk berusaha dengan jayanya.. fizikal sihat sebenarnya mampu memberi otak yang cergas!!

Wednesday, January 19, 2011

::sedarlah wahai diri::

sekarang...
aku sangat kecewa dengan diri aku sendiri..
aku x tahu.. mana perginya semangat yang berkobar2 pada diri aku sebelum ini..
ibarat hilang lesap begitu sahaja.. 
terasa sangat penat dan letih.. kini cuba menguasai otak dan badan aku sepenuhnya...
tolonglah diri sendiri.. bangun.. sedar.. dengan fikiran yang waras.. aku menyeru.. 
tabah mengharungi rintangan ini..
ketahuilah.. kesusahan hari ini yang kau lalui.. 
mampu menjadi pengajaran untuk kau pada hari esok..
supaya lebih tabah lagi mengharungi rintangan mendatang..

aku tahu.. kau sangat kuat.. 
kau sangat cekal.. dan suka memotivasikan diri...
tolonglah...
dengan keadaan yang ada sekarang.. capailah yang terbaik.. 
jangan sia2kan dirimu.. disebabkan komitmen laen.. 
FOKUS.. itu perkara paling penting.. 
ingat tanggungjawab kamu.. jangan kecewakan ibu bapa kamu...

Ya Allah.. 
berikanlah aku kekuatan.. ya allah..
dalam mengharungi rintangan hidup ini.. 
jauhilah aku dari ganggua jin dan syaitan...ya allah..
yang cuba menghasut diri ini.. dari segala kebaikkan dijalanMU  Ya Allah..
kau berikan ketabahan dalam hatiku.. semangat dan usaha yang tinggi...
supaya aku kuat mencari ilmu dibumi mu Ya Allah...
dan aku mohon juga Pada Mu Ya Allah.. 
supaya Kau permudahkan bagiku.. dalam mencari ilmu..
dan memperolehi kejayaan dengan hasil usahaku.. 
Amin.. Amin ya rabil alamin..


:: beberapa perkara yang aku x suka ::

malam nie aku nak luahkan sikit isi hati aku.. yang terjadi pada aku beberapa hari nie.. menyebabkan aku sangat2 x suka situasi nie..

>> nak cakap kew pertama.. x yah kotkan.. jz ikut turutan jew..
ok.. aku paling x suka dengan keadaan study aku yang berlaku sekarang.. .. minggu nie dah masuk minggu ketiga aku belajar untuk semester nie.. tapi mood study.. still terkontang kanting.. x tahu hala tuju.. walaupun.. aku cuba paksa diri untuk lakukan yang terbaek.. still x dapat nak ikut dan fokus sepenuhnya.. x tau apa yang aku belajar.. n terasa sangat LOST...

>> rasa terlalu banyak sangat komitmen laen.. membuatkan aku rasa penat... penat sangat.. dengan badan uniform.. dengan kelab... blok.. dan perniagaan (nie mengarut jew.. hihi).. aku terasa serabut sendiri.. walaupun aku still buat.. tetapi rasa cam give up.. n sangat2 penat..  a mampu nak fokus pada study.. PENAT..

>>aku menyampah gak dengan senior2 yang bajet bagus... yang suka mengarah macam2.. n BAJET bAGUS.. aduhsss.. menyampah betul..

>>gatal2 badan.. macam kelopak garam.. aku x pasti kena kerap sangat berlaku sekarang.. tapi kalau tersalah makan sikit jew.. memang akan jadi.. adakah ELERGIK makanan aku semakin menjadi2..?? 

>>nie paling aku menyampah.. tyme aku mandi.. boleh lak ad cacing... merayap2 dalam bilik mandi blok.. astafirullahazim.. sungguh menggelikan.. mau jew aku menjerit dalam bilik mandi tue.. dan dier gak membuatkan aku fobia nak mandi.. eeerrr~~~ GELI doh..

>> perasaan sayu.. bersalah pada diri dan sebagainya melihat kawan.. yang banyak sangat kita buat salah dengan dier.. dan rasa x mampu nak minta maaf dengan dier.. pastu dier x tegur kiter.. kiter x tegur dier.. saling diam diri.. dan bawa diri masing2.. terasa sangat SANGAT BERSALAH tau...

>> dan yang terakhir.. apabila banyak sangat post2 kat facebook.. kawan2 ungkit balik benda tersebut kat dalam kelas.. membuatkan aku rasa BODOH sangat.. kenapa la.. benda2 macam tue aku postkan dalam facebook.. cz orang x faham pun benda tue.. cz x jelas.. laen la blog.. aku boleh terang panjang lebar..  untuk explain.. n x de sapa akan ungkit.. seperti korang x kenal aku kan.. uhuu~~

tue jew luahan hati aku hari nie.. aku bencu tau semua tue..tapi  hakikatnya aku kena lalui gak.. tapi paling2 aku menyampah.. bab cacing tue.. AAARGGGHHH... kau x suka... errr~~~


p/s:: harap sangat benda2 yang aku  x suka nie .. akan habis cam tue jew .. lepas abis cuti nie!!!!

Sunday, January 16, 2011

::course perhutanan.. jom kenal::


assalamualaikum kawan2..
ari nie.. aku nak perkenalkan sikit course yang aku ambil.. iaitu Bachelor SAINS Perhutanan.. aku tau.. banyak orang x kenal dengan course nie.. dan bagi pendapat sesetangah individu..subjek nie pelik.. nanti nak jadi apa .. apa benda yang diajar.. dan sebaginya.. dan yang kenal pula.. akan cakap.. subjek nie sangat simple dan mudah...  kacang goreng katanyer..  sekadar jalan2 dalam hutan..yg mungkin adventure sikit dan nikmati ciptaan tuhan.. itulah kerja orang hutan.. dan lepas nie keluar jadi renjer.. dan x de kerja laen yang dapat dibuat.. lepas tue subjek  dier.. x yah nak strager lebih2.. conform boleh score A..  

mudahkan pendapat manusia mengenai subjek ktorg.. macam mana pula tyme anda terbaca.. adakah berfikiran cam tue juga..ok.. fine.. saya x kisah .. pendapat masing2.. tapi apa2 pun keadaan.. biar semua orang nampak perkara yang sebenar..
ok subjek ktorg.. yang dikatakan SANGAT2 senang.. mungkin senang difikiran orang.. tapi susah di fikiran aku.. cz  dalam masa satu semester.. ktorg akan belajar mengenai pengecaman pokok.. tue sebagai benda ASAS.. yang wajib ktorg ketahui.. bukan sekadar kenal pokok.. tapi tahu juga fungsi dan kegunaan pokok tersebut.. setiap ciri anatomi pokok ktorg kena tahu.. termasuk la peruratan daun dan jenis akar.. pun wajib tahu.. tue smua saya tekankan sekali lagi.. ianya sebagai asas.. untuk bakal renjer katakan.. (memudahkan pembelajaran utk peringkat seterusnya).. dalam satu semester .. ktorg kena kenal lebih krg seratus spesies pokok.. dan setiap kali ktorg masuk hutan.. setiap sampel perlu dibawa balik untuk diteliti semula.. dan dikenalpasti

tapi saya tau.. tue benda yang simple untuk budak2 pure sains dan pendidikan.. kenapa pula sya berkata demikian.. sebabnya.. kawan2 saya cakap.. ap2  pun x kisah la.. sebab diorg semua terer.. saya pula.. tidak.. cz memerlukan masa yang lama untuk hafal..

kalau saya katakan ktorg diajar mengenai fisiologi , penyakit pokok, dan kaedah rawatan pokok.. lagi la diorg cakap benda tue kacang.. tapi dier pernah x ambil kira kandungan nutrien dalam tanah.. dan kaitan dengan perkembangan pokok dalam kehidupan.. bahan2 kimia laen, microorganisma..rupa bentuk pokok.. kenapa berbintak dan sebagainya.. kenapa buah buruk dan sebagainya.. tapi apa yang orang nampak.. kenapa tebang pokok.. sedangkan pokok tue sihat dan sebagainya.. orang akan tanya.. why???.. why??.. n why??.. sedangkan pernah x diorg terfikir mengenai populasi pokok hutan.. ruang dalam hutan.. dan kesan pokok tue pada masa akan datang.. orang x nampak benda tue.. tapi kami budak hutan.. atau orang hutan nie.. nampak kesannya.. impak pada masa akan datang..

kaitan isu jalan2 dalam hutan.. wah sangat santaikan ktorg.. banyak pergi berjalan.. tapi orang x ingat smua tue.. penat kot.. cz ktorg bukan pergi bersantai.. ktorg pergi buat kerja.. bawa balik sampel dan sebagainya.. kalau course lain ad kew.. masuk hutan.. bawa benda mengarut2.. gali tanah dalam hutan.. semata2 nak tengok microorganisma tanah.. profil tanah yang perbagai lapisan.. then bawa masuk dalam kotak kaca.. dan ssebagainya.. pastu hafal smua nama isi2 hutan.. tengok kualiti air.. kebaikan pada orang ramai..  ada kew budak laen yang buat kerja gila cam tue..  dan satu benda gak aku nak tnya.. benda2 alah yang aku sebutkan tue.. dan ktorg buat tue.. x libatkan dengan sains kew.. cam tue ek.. maybe x kotkan?? fikir jew la sendiri..

course ktorg yang senang nie gak.. membuatkan ktorg kena belajar macam2.. terutama gis.. korang tahukan gis.. korangkan bijak2.. mesti la kenal geograpic information system.. yang dikatakan sangat senang tue.. nak mengolahkan maklumat yang dapat dari setalit dengan maklumat data yang korang perolehi dari hutan.. al maklumlah.. smua orang pandai komputer.. senang.. terutama budak2 pendidikan.. lagi la senangkan.. permainan budak2 tue.. tapi kalau saya... sakit otak nak gak mengoleh hutan yang bereka2 tue.. nak pula gabungkan ke dalam komputer agi la pening..
kalau bab pengiraan.. bagi kuantitatif ,kakulus... lagi la kacang kan.. masing2 dah ambil add math kan.. tue dijadikan perkara simple dalam pembelajaran.. dikaitkan denga bilangan spesies pokok dalam hutan.. melihat kepelbagai hutan.. ah.. lagi kacang bagi orang2 diluar sanakan.. tapi saya tetap kata susah.. 

subjek yang berkaitan dengan perniagaan pun kitaorg kena turut belajar.. iaitu perakaunan dan ekonomi.. subjek yang first tyme aku ambil.. dan aku sangat x suka.. pelbagai keluk ada.. dan aku menyampah.. tapi kena gak belajar.. cz tue semua terlibat dalam kandungan isi balak nnt.. apabila dikeluarkan dan dijual.. kena belajar gak.. dalam erti kata laen .. semua subjek la ktorg kena libatkan diri.. dan dikaitkan dengan perhutanan.. tue pun orang cakap subjek ktorg senangkan.. x libatkan sains.. walaupun.. universiti dan kementerian mengiktirafkan course ktorg sebagai course SAINS GUNAAN..  jz x menggunapakai perkataan tersebut.. ap2 pun korang pikir la sendiri..

tapi aku rasa ktorg belajar sains gak... kimia, bio.. terutama diploma dulu.. tapi x tyme degree skrg... walaupun aku budak tahun satu.. tapi dah 3 tahun aku belajar mengenai bidang perhutanan.. jadi sedikit sebanyak.. aku tahu.. apa yang diterapkan dalam cousre aku.. x senang seperti yang dikatakan.. melainkan ada usaha.. dan aku x nampak agi budak2 course aku..yang x  study dan x masuk kelas.. dapat straight A.. dapat CGPA 3.00 ke atas.. tapi apa yang aku pasti.. yang still belajar.. yang ad usaha nak dapatkannya jew.. yang dapat result macam tue.. kalau korang cakap ad.. aku selut.. cz budak tue otak dier terer.. tapi aku rasa x lama.. kalau yang betul2 dapat 3.00 keatas.. tue mesti kawan2 group dier baek hati bagi markah untuk amali.. ataupun maybe tahun satu dan dua jew aku boleh katakan.. cz tyme tue masih byk agi subjek universiti yang back up  dier.. tapi klu dier naik ke atas .. jangan bermimpi.. tapi usaha.. jangan harap dier akan dapat.. 

apa2 pun.. aku rasa aku dah dedahkan apa2 yang patut.. perkaitan course perhutanan.. cz course nie.. bukan course yang santai.. tapi dier menggunakan fizikal dan mental.. kerja ktorg memang x banyak lab.. tapi banyak kerja lapangan.. kalau budak sains.. lab diorg adalah lab.. tidak untuk ktorg.. yang mana lab ktorg adalah hutan.. kalau microscop bdk sc guna.. kitorg guna pita meter atau clinometer compas.. kalau bdk sc guna penyepit atau sebagainya untuk ubah sampel..  ktorg guna parang dan cangkul untuk ambil sampel.. apa2 yang kemas tue memang budak sains cz x kena panas terik sebagainya..  dan selekeh tue budah hutan lah yang dikatakan orang utan (pongo pgyemaus).. tapi ktorg x kisah.. cz yang penting.. ktorg enjoy dengan apa yang ktorg belajar.. dan dapat ilmu sama juga denga orang lain..
 pongo pgyemaus.. korang kenal x sapa??
ktorg homo sapien ek.. bukan pongo ok....

aku rasa korang fikirlah sendiri.. dengan apa yang korang cakap.. betul atau x letak pada korang sendiri.. cz tue jawapan korang.. tapi aku dah bagi keadaan yang sebenar yang kami lalu.. korang mampu x untuk tue..  kalau korang cakap.. bidang korang nie bakal jadi saintis.. x kurang gak bagi bidang perhutanan.. aku rasa bersepeh2 gak saintis dalam bidang perhutanan.. dalam pelbagai kajian kot.. kalau x.. x kanlah tertubuhnya FRIM.. iaitu isntitui penyelidikan perhutanan.. dan untuk pengetahian korang juga.. aku sangat berminat dalam bidang penyelidikan perhutanan.. dan itu adalah cita2 aku.. yang menyebabkan aku menjebakkan diri dalam course perhutanan..  dan berada di Bachelor sains perhutanan sekarang..

bagi aku  x de course yang mudah.. melainkan korang yang meletakkanya.. kalau betul2 minat .. x de alasan untuk benda tue jadi susah.. dan jangan salahkan course laen kalau lebih mudah score.. kalau dlm course sendiri pun korang x iklas untuk belajar..
p/s:: iklas aku sajikan untuk semua..  korang fikir sejenak.. betulkah seperti apa yang kurang lemparkan sebelum nie..


Friday, January 14, 2011

::kesenioritian::

aku benci perkataan di atas.. sangat menyampah.. dan macam2 agi.. bagi yang upper n master senior.. memang sangat2 berbanggalah kan dengan perkataan tersebut.. tapi bagi yang junior.. aku faham.. mesti merasai perasaan yang sama dengan perkataan tersebut..

aku x kisah dengan perkataan tue.. dan aku x kisah langsung dengan pangkat senior yang diorang pegang tue.. n kalau rasa nak bangga sangat dengan perkataan tersebut pun ambil la.. cz aku tau .. sebab sebelum nie pun aku pernah rasa.. jadi aku tahu macam mana bangganyer rasa bila dah dinaikkan pangkat ke senior.. jadi ada adik2 yang junior.. dan nakkan di respect.. ok.. aku x salah kan smua tue..

tapi ingat la.. korang manusia.. dan orang laen pun manusia... x salah kalau kau nak orang respect ko.. tapi ko kena gak hormat orang laen..  jangan sombong sangat.. sehinggakan orang senyum pun.. ko still buat muka ketak ko tue.. ok.. aku x nak tujukan pada sapa2.. tapi kat sini jelas.. aku nak katakan.. kebanyakkan orang.. memang gila sangat nak orang respect dier.. tapi dier sendiri x pandai respect orang.. sedangkan contoh yang terbaik datang dari atas.. kalau selaku ibu bapa pun.. kalau x memberi contoh tauladan yang baik pada anak2.. cam mana anak2 nak jadi baik kan.. cam tue juga kehidupan..
lagi satu aku amat2 band.. orang yang aku letakkan status 'bodoh sombong' disebabkan oarang yang ditunjuk ajar adalah junior.. benda yang salah pun.. dier still cakap dier betul.. n nak sangat junior ikut ajaran 'sesat ' dier tue.. bangga kew kalau cam tue.. x sedarkah dier.. yang generasi seterusnya pun akan sesat gak..mybe dier bangga cz ajarannya diikuti.. tapi.. ada balasannya untuk smua tue..

lagi satu aku nak nasihatkan para senior2 yang ada.. yang bajet bagus sangat tue.. jangan la tunjuk sangat kalau diri tue first tyme jadi senior.. nak mengarahkan anak buah buat bukan2.. yang kekadang nampak cam kuli korang lak.. ingat.. korang pun sebelum nie.. pernah jadi junior gak.. ad orang buat cam tue kat korang..?? jadi.. jaga sikit perilaku tue.. then agi satu aku nak nasihatkan gak.. dah jadi senior tue.. sebenarnya tugas korang adalah mengajar junior bawah korang.. bukan jadikan diorg kuli korang.. ajar dengan iklas.. dan betul2 dengan niat nak bagi diorg faham.. kalau untuk tue x salah untuk korang arah sikit.. tapi iklas.. bukan untuk nak tunjuk kuasa korang.. atau nak lepaskan diri korang dengan tangjawab..

cz bagi aku iklas ada aset penting dalam pengajaran.. x de orang suka dengan senior yang bajet bagus.. yang suka mengarah2 orang yang bukan2.. tapi orang akan suka.. kalau korang tegas dalam mendidik.. tapi betul2 iklas untuk memberi pengajaran.. jadi buat para2 senior yang rasa bajet2 bagus tue.. cepat2 la berubah.. supaya semua junior2 korang akan sayang kat korang...


p/s:: penghargaan yang paling bermakna adalah  hormat keiklas yang diberikan..

Thursday, January 13, 2011

:: hitam.. is negetif ::

hah... cam mana lak pendapat korang?? betul.. atau x.. tue aku x pasti lah.. tapi tue la jawapan yang diberi oleh penceramah tadi... merangkap dot..dot..dot.. katanyer.. dier perolehi dari satu buku motivasi..

negetif yang dimaksudkan adalah dari segi keperibadian.. keperibadian negetif.. yang sentiasa memikirkan sesuatu tue sebagai negetif..  contohnya.. x mampu untuk melakukan sesuatu.. x yakin dengan diri sendiri.. atau  berfikiran negetif terhadap sesuatu sebelum memulakannya.. tue personaliti si hitam..

cam tue juga yang dicorakkan pada diri aku.. yang dikatakan peminat hitam.. walaupun warna kegemaran aku yang sebenarnya hijau.. tapi disebabkan oleh kesemua baju aku adalah hitam..barang2 aku kebanyakkan hitam  dan aku suka pakai benda2 yang hitam-hitam belaka.. aku dikatakan peminat hitam tegar atau kata laen.. BLACK... tapi adakah sama ciri yang dikatakan dengan aku..???

maybe ada persamaan tersebut.. mungkin secara langsung atau x langsung.. tapi semua tue aku ada reason aku sendiri untuk aku berfikiran negetif.. yes.. aku katakan disini aku sememangnya seorang yang berfikiran negetif.. aku susah nak berkawan dengan manusia laen .. disebabkan aku berfikiran negetif..  kekadang aku menolak jawatan tertentu.. disebabkan aku berfikiran negetif.. dan banyak perkara aku tidak melakukan.. dan aku tolak.. aku x nak dan sebagainya.. sebabnya aku berfikiran negetif.. tapi sekali lagi aku ulang.. aku ada reason aku sendiri.. kenapa aku buat begitu..

aku x pasti la orang laen.. maybe x kisah.. then ad hala tuju diri sendiri.. dan prinsip sendiri.. yang boleh bawa diri mereka.. tanpa mengisahkan orang laen.. tapi itu bukan aku.. cz aku sangat suka mendengar.. dan kurang memberi respon pada keadaan menyebabkan aku jz simpan benda tue utuk diri aku..  dalam pada tue.. aku dengar pelbagai keadaan manusia.. yang kekadang membuatkan aku takut dengan situasi tersebut.. padahal benda tue.. satu benda yang simple dan maybe orang x kisah... tapi aku.. simpan benda tersebut.. aku ingat maksud yang disampaikan.. sehinggalah satu ketika.. apabila aku disuruh untuk melakukan.. aku terpaksa berhati2 dengan keadaan tersebut.. sangat susah..  

dan benda tersebut menyebabkan aku menjadi negetif.. nie antara salah satu.. dan banyak reason laen lagi menyebabkan keadaan ini.. tapi aku susah nak terangkan.. nie pun aku rasa.. orang x faham dengan apa yang aku maksudkan.. jadi jz abaikan.. 


p/s:: sebagai sesi luahan hati seketika...

Friday, January 7, 2011

::adakah aku tersalah course::

dalam pertengahan malam cam nie.. dah x malam sebenarnya.. dah pagi pun.. aku masih meneruskan minat aku untuk mendalami hati manusia.. (dengan kaedah bagaimana tue..) iaitu dengan membaca blog dan facebook.. korang tau x.. dengan membaca laman2 sosial dan blog nie.. macam2 perangai kita boleh pelajari.. dan lama pada masa yang sama gak kita dapat kenal hati budi manusia tue.. tue sebab la.. kekadang oarang cakap lama sosial nie bahaya.. tetiba jew orang boleh kenal kiter .. tanpa kiter sedari.. cam tue la keadaan nyer..

tapi bab isu aku nie.. aku x faham.. dalam pertengahan malam nie.. dah masuk hari kedua.. benda nie la yang berlaku.. still mempelajari sikap manusia.. sedangkan aku ambil bidang pengajian berkaitan dengan pokok.. haiwan dan alam sekeliling.. manusia dalam subjek aku nie.. memang kena tolak tepi dulu..  dan dalam kata yang mudah.. aku kena buat research tentang ekologi dan ekosistem.. untuk siapkan asgmnt aku nie.. yang perlu di hantar esok... bukan perangai manusia..

tapi sejak semalam.. apa yang aku buka.. memang buku ekologi.. tapi mata.. dengan blog dan sebagainya.. x baca gak buku ekologi tue.. aduh masalah betul.. pastue.. berminat pula nak mendalami dan memahami sikap manusia.. sedangkan ekologi alam tue pun belum selesai.. satu tajuk pun x habis baca.. pastue tyme submit.. baru gelabah.. urm..

why aku suka baca blog.. sebab banyak pengalaman oarang di sana kan???.. n banyak gak isi hati manusia yang kita dapat pelajari dan fahami kan..?? habis tue.. asgmnt.. cam mana.. hukum alam.. nak tukar course ke pendidikan kaunseling kew.. pelajari mengenai sifat manusia yang banyak kerenah tue.. sedangkan alam yang x bersalah menjadi mangsa..  silvik.. silvik..

...sejujurnya aku lebih suka belajar dengan alam agi.. berbanding sifat manusia.. sebab aku x suka sikap manusia yang terlalu banyak kerenah hidup nya yang kekadang agak menjengkelkan.. 
...hutan, haiwan.. semua tue makluk tuhan yang x banyak kerenah.. melainkan kita sendiri yang cuba membuatkan mereka berkerenah..
::JAWAPAN:: 
..aku x salah memilih course sebenarnya..

p/s:: aku mengarut seketika untuk mengembalikan semangat study ekologi dan siapkan asgmnt... uhuhu.. motivasi yang membina..

::biler kunci 22 dibuka::

assalamualaikum.. dan selamat semua....
tadi 9.05 malam 6 januari... berganjak agi aku ke satu angka.. dan dibukanya aku kunci umur aku.. kini genap 22 tahun.. uhuh.. semakin tua.. macam tak percaya.. aku dah semakin tua.. cz rasa diri nie.. still x matang2 agi.. still nak ikut gaya2 mengarut agi.. fikiran pun lebih kebudak2an agi.. cam mana tue..  bab ilmu hidup pun.. aku x pasti.. memang aku suka memerhati.. tapi x pandai nak aplikasi.. masih banyak agi aku kena belajar.. terutama dalam bab komunikasi..

cam tue la keadaan hidup aku.. tapi malam nie.. dengan kunci 22 tahun.. aku diraikan.. tapi sebelum tue.. aku rasa bertuah gak.. cz mak aku ingat birthday aku hari nie.. dapat mesej dari mak.. hohoho.. bangga sekejap.. cz selalunya tiap2 tahun aku yang call bagitau.. atau kakak yang gtau.. tapi tahun nie.. mak aku mesej.. wish aku.. TERIMA KASIH MAK...

then tadi gak.. intake aku untuk navy nie ada gak buat celebrate birthday.. yang kebetulan ada agi sowang agi kawan aku yang sama birthday dengan aku.. jadi.. birthday tue.. di celebratekan sekali.. dan aku dah agak benda nie akan terjadi.. cz dier adalah pengerusi intake.. then dalam kata laen .. aku nie cam menumpang sekali gak la... maybe.. apa2 pun kek tue memang sedap.. thanks pada semua intake aku.. cz belikan kek yang sangat sedap tue.. cz aku memang sangat2 sukakan kek.. tapi sayang kek tue x sempat nak di nikmati sepenuhnya.. dah kena lenyek awal agi.. uuhuh~~ sangat sayang... 

then malam nie gak.. aku dimandikan dengan tepung , telur dan air teh bunga.. memang best sangat.. dan terover best.. cz kalau x  asyik kena calit dengan krim kek jew kat muka.. tapi kali nie kaw2 nyer aku kena... abis semua.. giler la.. tapi aku enjoy jew.. x kisah pun...  walaupun mmg banyak aku mengelak... 

THANKS A LOT BUAT IN-TAKE 7.. cz sediakan semua tue..  n nicfe bithday card... aku simpan semua nie.. then.. terima kasih gak kat semua kawan2  n family aku yang wish birthday aku dan kehidupan aku.. aku hargai semua tue.. tHANK a LoTs.. love u OLzss... 


p/s::mudah2an kerja aku lagi better dan sebelum nie.. n doa aku untuk berjaya.. dan inginkan.. mudah2an tercapai hendaknya..

Sunday, January 2, 2011

::hati manusia::

cam mana korang mentafsirkan hati manusia.. selepas korang dah campakkan pelbagai tomahan dan kata2.. kemudian korang berbaik kembali dengan dier.. dan bergurau senda seperti tiada apa2 yang berlaku sebelum ini.. apa pandangan korang mengenai hati dier sebenarnya.. atau pun korang rasa dier seperti patung bernyawa.. atau hati nyer sekeras batu.. yang tidak mampu tergugat dengan sebarang kata2.. 

tipu.. aku katakan tipu semuanya.. dusta semata.. apabila diberi nama manusia.. tipu jika dier sendiri menyatakan dier tidak terasa langsung walaupun sedikit dari kata2 dan tomahan yang diberi.. walaupun pada hakikatnya kita dapat lihat.. manusia tersebut seperti tidak menmpunyai perasaan.. atau setiap kata2 kita bagai mencurah air di daun keladi.. tipu.. kalau tidak ditangkap langsung dari kata2 tomahan tersebut.. sekiranya tidak banyak sedikit pun akan berbekas juga daun itu seperti dicurah air.. begitu juga dengan hati manusia.. walaupun luaran nampak tidak kesah.. namun berbekas juga hati  nyer dengan setiap kata2 manusia laen terhadap dirinya..

antara nampak atau tidak.. dan ambil peduli atau tidak .. itu yang menyatakan kesahihan keadaan.. jadi ingat manusia lain.. nasihat ini juga ditujukan pada diri sendiri.. walaupun.. keadaan agak samar untuk dihuraikan keseluruhannya.. tapi satu pesan aku.. jangan anggap setiap kata2 kita akan dilupai oarang.. jadi berhati2 dalam pertuturan..

p/s:: lidah lebih tajam dari mata pedang... tusuk sememangnya tidak dirasai...