Monday, September 27, 2010

buluh punyer cerita..

assalamualaikum.. n salam satu malaysia..
selamat kembali...
nak tau ak rindu sangat nak blogger tau... setelah beberapa hari ak x berkesempatan nak sentuh lappy..
busy memanjang... siang kelas, malam navy... memang x sempat ak nak ngadap.. nak pula keja ak semankin menimbun2 sekarang.. uhuhu~~ kan dah kena... (cz nak sangat aktiviti sebelum nie kan.. skrg dah dapat sampai x menang tangan...) awal2 sem ari tue punya la relax.. sampai boring nyer x de apa2 keja nak buat.. tzpi skrg jangan cakap... memang x sempat sangat nak lepak2 kat bilik... nasib baek bilik still terurus...huhu~~
nie la bilik ak.. kemas x kemas cam nie la... 
                                                                    then skrg x sempat nak dating dgn mr. bear2 ak tue.. hihi~~
ha.. nie pula tempat ak mencurah segala2 nyer.. baek ilmu ataupun suara hati ak...tempat paling penting bagi ak..
                                                                                  p/s:: memang semak kalau ak gunakannya.. 
cam nie la keadaan dier...  tapi ap kaitan dengan buluh yerk?? urmm...
memang x de kaitan pun.. tapi ad sikit-sikit kot... ntah la .. ak pun pening.. hihihi~~
sebenarnya dari kesibukan semua benda la menyebabkan x sempat nak lepak kat bilik siapkan keja ak yang betimbun2 tue... antaranya adalah trip.. yang melibatkan bagai2... n yang terbaru adalah hasil bukan kayu... nie berkaitan dengan BULUH...
sebut tentang trip nie... awal2 memang best.. cz sangat2 enjoy..  firstly ktorg melawat pusat kraf tangan Negeri Sembilan... 0pss.. lupa lak gtau.. ktorg g Nogowie 9 jang.. n baru balik semalam... memang penat... kalau nak tau penat ap... kena ikut cerita ak smpai abis la... hhihihi~~
enjoy gak la first day tue... melawat pusat kraf tangan kan tengok hasil yang dapat diperolehi daripada buluh n rotan... hurmm.. memang banyak.. sebelum nie ak ingat kerusi jew .. tapi biler sampai d sana.. baru ak perasan.. banyak benda rupanya kita boleh buat dari hasil semula jadi... antaranya
nie la hasil2 daripada barangan hutan bukan kayu... banyak kan.. tapi nie sikit jew yang dapat d upload... cz nnt crowded sangat pula kalau byk2 gambar.. nie jew la.. tapi yang paling ak terpegun adlah gambar yang bawah nie..sangat unik... x pernah terlintas di fikiran utuk jadikan akar buluh sebagai aksesori dinding rumah...sangat cantikkan...
akar buluh yang diframkan..
FAMILY YANG BAHAGIA..
sempat jew ktorg ambil gambar bersama2 hasil kraf tangan nie...huuhu~~
cantikan.. kalau korang nak tau dengan lebih banyak agi.. pergi la melawat Pusat Kraf Tangan Negeri Sembilan.. banyak barang buatan tenpatan yang korang dapat beli d sana.. ktorg pun ad juga dapat cenderahati dari sana.. iaitu pinggan seramik.. sangat cantik...
  N boleh juga pilih-pilih barang untuk kenangan sendiri... saya ad 2 cenderahati dari sana tau.. 

hari kedua trip... pembuka semua cerita.. uhuh~~
tyme nie start kul 6.30 pagi ktorg dah bersiap2 untuk mengambil buluh..7.30 bertolak n lebih kurang kul 9.00 masing2 group dah mula bergerak ke rumpun buluh masing2 untuk tebang.. group ak kena buluh aur atau madu untuk tebang.. buluh kecil jew cz ktorg nyer group sikit jew oarang hanya 4 orang.. then laen2 group la bergabung 2 group untuk satu jenis buluh.. cz diorg nyer buluh besar2 iaitu buluh mantang n buluh minyak mybe.. semua group2 yang ad.. kena bawa balik 50batang buluh ke fakulti..
uhu... semangat.. memang banyak giler tyme tue.. boring pun ad.. nak pula dalam group ak, ak sowang jew pompuan.. memang boring giler.... ktorg lepas tebang buluh kena buang ranting n daun buluh tue pula.. untuk kira biomass buluh tue.. n dalam masa yang sama tolong budak2 final year yang nak menyiapkan tesis diorg... sangat la boring.. cz x de geng nak sembang2 sambil buang daun tue.. faham2 jew la.. buluh yang kecil tue... bapak banyak dier punya daun.. nak pula buang satu2 kumpul satu tempat.. memang boring giler...


ktorg smua buat keja2 tue sehingga la pukul 7.oomalam.. tue pun belum siap2 juga.. last skali ktorg ambil keputusan untuk bawa balik jew batang buluh selebihnya yang belum d buang ranting n daun tue ke fakulti... sambung jew kat fak nnt... group laen lak.. walaupun ramai tetap x mampu nak siapkan 50 batang tue dlm masa sehari.. cz buluh x ckp dalam satu rumpun..

dalam kul11.00 baru ktorg sampai kat fakulti.. loading2 smua buluh tue masuk tempat 12.30 baru settle smua skali... memang penat giler.. bayangkan.. first tyme buat keja dari pagi n tgh malam baru siap smua mmg sngat letih.. tapi nak buat cam mana keja kan...terima jew la..

p/s:: pasnie pun ad jalan2 agi gak... aduhss.. letih agi kot... ke kuala gandah lah.. Pahang... untuk rekreasi.. wah sangat penat berjalan.. penat agi nak buat report yang bertambah.. keja belom siap..ngeee~~

Tuesday, September 21, 2010

kembali ke kampus

assalamuaikum... dan selamat berpuasa enam.. uhhuu~~

alhamdulillah... kini aku selamat kembali ke kampus.. bukan selepas habis cuti raya yerk.. tapi selepas habis buat amali dendrologi di Gunung Jerai, Kedah...

kalau sebelum-sebelum nie ak pernah ceritakan mengenai amali  ak dalam hutan untuk tangkap haiwan atau wild life.. kali nie ak nak ceritakan perkara basic yang perlu dilakukan oleh budak-budak perhutanan nie... iaitu pengecaman spesies pokok...

x sampai seminggu beraya  kami bdk2 fak. hutan nie dah terpaksa balik kampus.. untuk jalankan kewajipan sebagai seorang student hutan.. kena pergi field untuk collect spesimen untuk tugasan herbarium.. memang masing2 tyme tue smua frust giler la.. x habis cuti agi dah balik upm then turun field di Kedah.. tapi terkecuali la ak cz ak memang budak kedah... ak guna la kemudahan yang ad .. terus g field jew... x yah balik upm.. hihhi~~~ bagus x aku...

ktorg tinggal di sana selama 4 hari iaitu dari hari khamis hingga ahad... di tiga lokasi iaitu di Sg. Merbok, Gg. Jerai dan Pantai Merdeka... spesimen yang ktorang kena catat bukan la sikit... 88 spesies pokok perlu dikenalpasti..  memang agak penat.. kategori tumbuhan tue pula mengikut habitat dier iaitu mangrove, montane, hill and lowland... smua spesies nie kami perlu kenalpasti dalam masa 3 hari di sana...

hari pertama amali dijalankan... biasa awal2 semua masih bersemangat.. tapi biler dah tengah hari.. hanya tuhan saja yang tahu.. 26 spesies ktorg kena kenalpasti.. smua pokok buka la dekat2.. bapak jauh giler.. dari bahagian tepi sg. merbok shingga sebarang sana sg. merbok ktorg kena jalan cari spesiemen.. tengah2 panah terik... mamang giler hari tue.. gerai2 yang jual air hari tue memang tutup awal smua sebab laku.. abis smua budak upm borong... sangat la dahaga berjalan tgh2 panas terik cam tue...muka dan tangan x yah cakap la.. sun burn giler.. berbelang nyer..


perjalanan ke seberang Sg. Merbok.. menggunakan jalan raya.. sangat penat di tengah2 panas terik nie..
sempat jew diorg posing...


selepas selesai mengutip spesimen dan mengenalpasti spesies pokok yg terdapat di Sg. Merbok... perjalanan yang seterusnya adalah di Pantai Merdeka untuk membuat pengecaman spesies yang terdapat di Hutan pantai... tapi sekejap seja duduk di sana.. Hujan jadi penyelamat kmi... uhuhu~~ memang penat giler tyme tue... rasa cam nak blik rehat jew.. nasib baek la hujan.. jadi x sampat la nak detect mana2 pokok kat pantai merdeka... malam nyer ada kuiz pengecaman .. memang hempeh.. dah balik penat2 kumpul spesimen.. sampai bilik kul 8... dah siap press smua daun.. kena buat pengecaman lak malam tue.. memang hempeh giler la satu pun susah ak nak ingat sebab letih sangat..

nie lah gaya2 ktorg kumpul spesimen..

kalau spesieman bentuk buah akan dibalut macam nie untuk dikeringkan...

 contoh spesiemen yang dikutip.. akan ditagkan dan dicatat..

 hari ketiga la.. naik Gg. Jerai.. untuk montane n hill kali nie panjat gunung lak..(aik~ panjat kew???.. uhuhu)
cuaca pun berubah kali nie.. sedap sikit naik gunung.. sejuk .. x de la buat keja tengah panas agi... dari ketinggian 1200km.. ktorg berjalan sehingga keatas puncak.. memang best sebab merasai kesejukan di aras gunung... penat memang penat tapi x seteruk amali di ditengah panas terik.. walaupun perjalanan jauh tapi tetap rasa selesa... sesampai jew kat puncak... sempat gak makan n berehat.. tapi x sampai beberapa jam kami di atas hujan turun dengan lebat.. hahaha~~ kali nie jangan mimpi amali batal... apa2 pun amali tetap diteruskan sebabnya nak x nak kami tetap berbasah juga.. cz x de kenderaan yang dibawa naik ke puncak semua berjalan jew... tyme tue memang sangat sejuk.. siap mengigil ag ak tyme tue...

gambar lepas hujan.. tyme turun dari gunung..

sempat jew posing... biler jumpa view cantik.. hihi~~
semasa perjalanan turun juga...
selesai amali... kmi terpaksa turun balik ke bawak pada ketinggian 1200km ke bawah.. n bawah agi sampai ke muzium perhutanan dan kebawah agi pada ketinggian 60 km untuk collect spesimen hill forest lak... tyme tue kasut memang dah jadi kolam ikan dah.. tapi apa yang best.. kmi dapat lihat kabus tebal disekeliling.. macam duduk luar negara... kalau pandang belakang memang dah x nampak ap ..
 tebal sangat kabus... sangat best~!~
gambar untuk kenang-kenangan... hihi~~

setelah 2 hari buat amali.. memang malam jew.. tidur x sedar dunia agi dah.. alik2 dah pagi... badan2 nie.. memang siap rasa sengal-sengal.. kaki x payah nak cakap la... memang sakit sangat cz naik turun gunung... x ada latihan n warming up lak tue.. memang boleh kejang kaki... sejuk panas memang bersilih berganti...  tapi puas hati gak la .. boleh berjalan sampai begitu skali.. sampai sekarang pun still rasa sengal2 kaki.. masing2 pergi kelas ari nie macam orang cacat jew kaki.. terkenjut-kenjut.. uhuhu~~~



namun selepas 3 hari beramali di Kedah.. Last destination adalah di Titi Hayun ktorg bertapak.. kat sana kitorg lihat lak n kumpul spesimen untuk lowland forest.. kat sana dugaan yang sangat tinggi.. bapak banyak pacat cukup banyak.. tapi sesetangah orang jew la yang kena..  ak x de pun kecuali kat Gg. Jerai.. ntah kenapa pacat gunung  nie suka sangat dengan ak ntah.. hihi (perasan sendiri)  kat sana beberapa spesimen berjaya kami collect.. walaupun masing2 dah penat sangat lepas 2 hari asyik memanjat jew... petang nyer baru la balik ke upm.. dengan keadan jalan yang jam dan sesak sebab oarang dah mula berkerja mula hari nie.. kul 10 lebih sampai juga ke kolej dengan selamat..

n sekarang masing2 budak2 ktorg smua sibuk dengan hasil2 collection masing2 press n setting daun mana2 yang patut untuk markah tugasan amali masing2... n doakan ktorg nyer amali dapat markah tinggi ek.. n memuaskan...insyaallah..

P/S:: n ari jumaat nie buat pula amali seterusnya di Seremban.. untuk hasil bukan kayu.. potong buluh pula.. uhuhu~~ x habis penat dah datang pula satu agi.. dugaan...mudah2 semuanya dapat markah tinggi2 belaka.. INSYA-ALLAH....








Tuesday, September 14, 2010

aku nak jadi saintis~~

tiba-tiba ak mengiler sendiri.. hhiihi~~

bukan ap pun sebab ak tengah cuba menyiapkan report.. sambil-sambil tue ak suft internet tuk cari maklumat tambahan yang boleh ak masukkan dalam isi report ak nie untuk menguatkan bukti... eceh...(dalam erti kata laen nak menebalkan report sebenarnya..)..huhuhu..

tyme ak tengah mencari maklumat tue.. tetiba ak terbaca salah satu resume seorg nie semasa pencarian ak... aduh... memang banyak giler dier punya exprience dalam bidang nie... (bidang ak sekarang la).. dier pernah berkerja dengan FRIM.. Jabatan Perhutanan.. dan juga universiti2.. maktab n kolej... dan pernah jadi consultan bagi beberapa projek tanaman yang beribu-ribu ringgit... memang banyakkan pengalaman dier.. dalam bidang kajian pokok nie.. terutama dalam bahagian silvicultur... jeles gak ak tengok..  nie yang menambahkan semangat ak agi untuk jadi saintis..

kalau ditengokkan balik kelulusan dier pun... memang patut la kan... asal dari budak pertanian..  buat master perhutanan di Jerman n phd d UK.. memang banyak sungguh la pengalaman dier... sememangnya itu pun cita-cita ak... nak sambung belajar ke luar negara.. x kisah a untuk master atau phd.. tapi tue memang azam ak n kalau boleh nak sangat untuk dapatkannya... Insya-Allah.. mudah2an dapat...

ak tau semua tue bukan senang..nak pula ak nie yang bi pun tungang terbalik... ap agi nak merantau ke negara orang kan.. tapi bagi ak .. ak x kisah.. sebab benda nie boleh belajar kan.. nak seribu daya x mau seribu dalih.. mmg ak berminat sangat utk sambung study x kisah la bidang botani kew atau silvikultur cz kedua2nyer satu bidang yang best... walaupun kekadang agak pening kepala gak nak tau semua tue... botani dgn pengecaman dier bahagian sini.. bahagian situ.. silvikultur lak nak tau cam mana kadar kehidupan dier ap yang dier nak cam mana keadaan dier.. biasa la kan lumrah la tue.. nak jadi saintis kena banyak buat penelitian...

nak pula sikap ak yag suka sangat duduk sorang2... n suka memikir sampai sesuatu.. sehinggakan mengarut jadinyer..  n lagi stu tabiat ak yg malas sikit nak bercampur dengan orang menyebabkan ak terfikir.. sesuai kot ak dicampakan sebagai santiskan.. sebab nyer ak rasa, biler ak nak tau sesuatu tue..ak nak cari sampai dapat n nak tau punca dan sebagainya.. hah tue la yang menguatkan agi untuk ak teruskan citer2 ak nie..

tapi masalah ak lak.. penulisan agak hancur kekadang tue ( kekadang kew?? selalu juga sebenarnya.. ak rasa korang baca blog ak pun korg dah faham kan... cam mana hancurnya penulisan ak.. sebab ak ad idea benda tue.. tapi ak nak sampaikan susah..   penerangan ak pun jadi kacau bilau.. ak igat agi tyme form4.. cikgu biologi ak pernah cakap.. untuk kertas soalan esai nyer..
" kamu terang ap nie hah... ayat macam keling susah saya nak faham"
kan dah terkena ak tyme tue... dengan selamber jew ak ambik kertas exam tyme tue.. huuh~~  bak kata orang ak nie x de perasaan.. tapi tue luaran la.. dalam nyer malu teramat dah ap x nyer satu kelas dengar..

tapi tue pun ak try gak perbaiki.. ak tau.. salah satu faktor bagi masalah nie adalah sebab ak sendiri... yang x suka nak berkomunikasi dengan orang.. jadi susahlah nak perbetulkan diri.. nak elaskan penerangan.. n disebab tue juga wujudnyer blog nie.. bukan sbagai rakan ak jew.. tapi sumber untuk improve myself...

tapi kerja ak kalau jadi saintis tue.. x banyak yang macam nie.. duduk dalam lab.. pakai baju putih..


cam tue la keadaan nyer.... conclusionnyer... memang ak berminat sangat bidang nie.. n ak harap sangat ak dapat capai cita-cita ak nie INSYA-ALLAH.. doakan juga yerk.. pembaca yang laen supaya ak dapat capai cita-cita nie...

kebanyakkan tugas cam nie la.. iaitu kat lapangan kalau kat lab tue sikit2 jew..
 if biler ad specimen yang nak kena kaji.. selebihnya lapangan..


p/s:: tue yang selalu timbul conflik antara kmi budak hutan dengan budak sains yang lain biler ad program.. bukan ap .. sebabnya kmi selalu keluar kelapangan.. diorang duduk lab jew..  n biler ad program.. kmi hilang.. bukan melarikan diri k... sowie la kala menyusahkan .. tapi harap faham la yerk.. maaf k..budak2 sains yang lain..kalau yg baca blog nie.. harap2 faham...

Sunday, September 12, 2010

biler dah cuti~~

cam nie lah jadi nyer biler dah bercuti and melepak di rumah... jangan mimpi nak buat kerja walaupun tyme cuti n dah beradap laptop... mesti tangan tue x berminat langsung nak menyentuh microsoft word untuk buat keja..  better agi masuk laman web... arghh.. teruk yer.. cam mana nak siap keja nie.. cuti dah nak abis...

dua minggu cuti raya.. dah la kena tolak 4 ari.. cz ada amali luar... kena kutip sample.. untuk herberium... dah kurang cuti di situ.. seminggu lak telah berlalu.. tinggal jew beberapa hari ew agi.. ak kena siapkan report nie.. arghh.. x berbuat gak.. malas betul...

biler buka file... tengok  jew gambar nk buat report.. rasa cam kosong ...  isi x maklumat x de... tutup dan terus x de nood nak buat... cam mana nie.. biler la nak siap juga.. arghh.. tolong bagi ak kekuatan nak siapan keja nie...

banyak sangat pula dugaan... biler bawa balik keja di rumah nie... rancangan tv n sebagainya nak kena buat..  nie yang ak rasa better agi ak balik lambat n siapkan keja di kolej dari d rumah..

sekarang tinggal 4 hari agi sebelum ak pergi trip amali luar n balik kampus... siapkan keja... CHAIYUK.~~



Saturday, September 11, 2010

knp sUKa raYa??

kenapa orang suka hari raya???

sebab dah tamat bulan puasa kew???
dapat meraikan kemenangan melawan nafsu selama sebulan.....

atau sebab daat mengemas rumah cantik2???
pasang lampu kelip2, pelita , main bunga api dan sebagainya...

atau sebab banyak sale biler dekat raya???
boleh shopping macam2 dekat nak raya nie...

atau sebab dapat berkumpul dengan semua sanak saudara kew??
berkmpul beramai-ramai merasai kemeriah dengan semua saudara yang jauh lama tidak bertemu rakan taulan lama pun bertemu kembali...

atau sebab dapat baju baru kew???
baju yang pelbagai pilihan cantik-cantik untuk dipakai pada hari raya...

atau sebab dapat makan banyak kew??
banyak pilihan makanan kuih-muih dan ketupat, lemang...

atau sebab dapat banyak duit raya kew???
dapat di kumpul dari sanak-saudara dan jiran tetangga...

atau dapat bercuti?? (bagi yang dapat cuti)
hilangkan stress kerja yang bertimbun...

atau sebab banyak rancangan raya??
dapat melepak 24jam di hadapan tv dengan melayan movie yang best2 tyme raya...

adakah sebab ini semua orang suka hari raya...


p/s :: walau apa sekalipun sebabnya orang suka raya.. raya tetap best~~

Friday, September 10, 2010

:: selamat hari raya::

assalamualaikum dan selamat hari raya....
alhamdulillah... selama 3 tahun beraya di rantauan dapat juga tahun nie beraya dengan family di rumah...
mengadap di dapur jew ari nie.. cuaca pun agak mendung... nak hujan .. orang pun x ramai macam dulu2..

ingat lagi masa dulu zaman kanak2.. suka sangat jalan ke rumah jiran kumpul duit raya... shigga ke petang... semata2 seronok kutip duit raya.. paling nakal zaman kanak2 dulu.. pergi rumah orang minta duit raya jew.. pergi ramai2 dengan cousin.. alasan x nak masuk sebab kenyang.. nakal betul tyme tue... malu pula bila ingat gelagat tyme zaman kanak2 dulu..

tapi sekarang budak2 x ramai dah yang rajin berjalan2 ke rumah jiran-jiran pun  kurang.. kalau ad pun sikit2 jew... tue pun yang dekat2 rumah jew.. dulu.. jauh dari kampung sebelah pun ada datang... sekarang memang dah x de..

tue semua tyme zaman kanak2...
tahun lepas2 lak.. di perantauan... macam2..

beraya di umah family angkat di sarawak.. urm.. nie mmg banyak pengalaman sikit..
cz belajar cam mana keadaan beraya  tempat orang.. jauh daripada family...
memang sayu sangat raya jauh daripada family... namun banyak gaya2 diorg kita belajar...
kalau minum air karbonat, kek lapis beranika jenis, x banyak kuih raya cam di semenjung n tapi kek lapis memag memukau mata.. walaupun perut dah x sanggup makan.. cam tue la keadaan raya kat sarawak...

ok la sampai di sini dulu celoteh hari raya... uhhu~~ nak layan tetamu n perut sendiri dulu.. hahahah..
ok  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI... MAAF ZAHIR & BATIN pada semua blogger....