Saturday, March 30, 2013

PEREMPUAN

bagi aku perempuan dan lelaki  merupakan pasangan yang saling melengkapi..
dan ada kekurangan masing-masing..
perempuan yang ingin tingkatkan confident dalam dirinya..
akan cuba untuk jadi seorang yang terbaik.. perfect!!..

so...
preparation is important thing..
to look like's gorgeous..
in side or out side..

penampilan.. nice and still remember about aurat .. tak cantik tak apa
pertuturan.. confident, talk smoothly and idealis.. menambahkan keyakinan orang pada kamu
akal fikiran.. be mature..
kemahiran.. cooking, motivated, friendly.. tak terhalang untuk orang dekati kamu
pengetahuan.. important thing to up your star's..

so.. be a good girl and women in the world.. u can change it..


motif.. =_="..
ada kaitan kew kartun nie dengan post.. tak relate langsung..


Friday, March 29, 2013

manusia bakhil..

manusia aku katakan tak bersyukur..
kerana apabila diminta.. tak pernah menghulur..
apabila disuruh.. tak pernah membantu..
bangga dengan kesenangan mereka..
sehingga bakhil dengan apa yang ada..
sedikit pun tidak mahu dihulurkan..
sedangkan kesenangan yang diminta..
bakhilkan manusia...

aku tak pasti antara perkara tersebut difikirkan atau tidak..
tapi aku yakin.. bila berada pada batang hidung sendiri baru kita sedar..
betapa susahnya sesuatu perkara.. dan membantu sebenarnya meringankan..
tak perlu maksimum.. minimum sebenarnya sudah mencukupi..
mampu meringankan beban bersama..

contoh yang mudah aku berikan..
seorang bendahari kelas..
meminta setiap pelajar bayar RM1.. untuk membeli kemudahan asas kelas.. seperti pemadam papan hitam, penyapu, tong sampah, penyodok sampah, dan kapur.. dari 25 orang pelajar.. hasil kutipan akan memperolehi RM25 untuk membeli lima barang asas ini untuk kelas..  cuba korang bayangkan apabila 3 daripada pelajar dari kelas tersebut.. tidak mahu membuat pembayaran bukan atas dasar kemiskinan tetapi memikirkan kemahuan sendiri yang perlu diutamakan melebihi nilai RM1 tersebut..

tak terfikirkah mereka..
tindakkan mereka sebenarnya menyukarkan bendahari tersebut..
yang cuba membantu untuk kesenangan bersama.. sedangkan baju yang ingin dibeli hanyalah untuk diri sendiri.. bukan orang lain dapat merasai.. malahan lebih mahal nilainya dari RM1.. ATAU..
sanggup untuk mencuci kelas dengan tangan dan mendengar penerangan guru kelas tanpa menulis di blackboard... sedangkan pembelajaran dengan menulis adalah lebih difahami..
manusia itu sangat pentingkan diri sendiri..

apa akan jadi agaknya..
kalau pelajar tersebut.. yang terlalu 'sayang' akan nilai RM1tadi disuruh membeli salah satu barang daripada lima tersebut.. mengunakan wangnya sendiri.. kerana telah menyukarkan kerja bendahari tadi..
mesti akan diungkit-ungkit perkara tersebut..
tidak adil baginya..
bukan dari tugasannya dan sebagainya..
baru tahu betapa beratnya.. hidup tanpa kerjasama..
hidup tanpa bebanan ditanggung bersama..


Wednesday, March 27, 2013

Monday, March 25, 2013

ZAMAN KANAK2


tetiba rasa rindu pula dengan zaman kanak-kanak... rasa macam nak tengok cerita barney n friends.. nak dengar lagu-lagu dia macam zaman kecil-kecil dulu.. tengok depan tv sambil menari-nari.. hehhe.. best weh.. puas segala.. tak ada masalah... tengok jew semua kartun.. hahah.. menarik kan zaman kanak-kanak..

tapi kalau tak membesar.. meningkat dewasa.. tak ada life pula.. akan muncul keboringan.. so mengimbau sebenarnya sangat best.. tapi kalau duduk pada suatu keadaan hakikatnya... macam-macam perasaan yang muncul... nak besar la.. nak jadi macam zaman remaja.. cantik-cantik.. ada life sendiri..  itu la ini la.. tak masuk lagi yang pahit.. manis.. perit...sebagainya waktu kecik.. ini x boleh itu x boleh nak cepat besar.. boleh bebas... itulah yang dinamakan kehidupan... bila kecil nak besar (refer to usia bukan size), bila besar nak kecil...

macam mana pun mengimbau kehidupan... manis pahit masa lepas.. pastikan niat kita sekarang.. bersyukur dengan apa yang kita ada.. pengalaman memang menarik...dia yang melatih kita ke masa hadapan... dan apa yang kita ada sekarang...

*zaman kanak-kanak sebenarnya tak pernah lupa diingatan.. walaupun suatu hari dahulu.. sangat menginginkan cepat meningkat remaja... ^_^ ..

Thursday, March 21, 2013

CEMBURU..

dalam dunia nie..
tak semua yang orang dapat kita mampu dapat...
dan tak semua juga yang kita dapat.. orang akan dapat...
so kenapa kita perlu jealous...

sebab manusia ada kelebihan masing-masingkan..
jadi bahagialah dengan apa yang kita dapat..
dan jangan pikir kita tak pernah ada sesuatu apabila kita melihat orang lain ada benda tue...
dan sesetengah benda perlukan kita berusaha lebih untuk mendapatkan sesuatu untuk setara dengan yang lain..
so kenapa perlu jealous aka cemburu...
aku tak suka tau...

ada manusia yang tak mengaku di "cemburu" atas sesuatu benda..
tetapi selalu mengungkit benda yang sama keatas orang lain..
pada aku.. aku pandang benda tersebut adalah perkara biasa sebab itu kelebihan dia..
tapi sesetengah insan tak.. mungkin ada riak cemburu disitu..
apabila bila benda yang sama sering disebut sebut..
kata boleh tahu la perbezaan tak puas hati dengan cemburu manusia tue..
kalau tak puas hati dia takkan bandingkan dengan dia..
nampak tak situasi disitu..
sedarlah wahai manusia-manusia....

nasihat aku kepada yang selalu cemburu..
dan kepada diri aku juga yang kekadang suka nak cemburu dengan kelebihana orang..
dan keistemewaan yang orang dapat..
tak payah la kita nak hendik sangat orang atas jealous kita..
"eh.. aku pun boleh buat la"
sedangkan benda tue tak nampak pun..
tapi cuba cari kelebihan diri kita.. berusaha sendiri.. dan tingkatkan diri..
apa yang orang boleh buat tue.. kita boleh buat.. tapi jangan jatuhkan orang.. hendik orang..
menyakitkan hati.. orang sekeliling tengok pun rasa nak lepuk.. sumbat cili dalam mulut...
sopan sangat kew sikap kau yang suka hendik orang tue.. dasar manusia jealous..
nampak sangat kau tak mampu berusaha sendiri.. nak berjaya dengan jatuhkan orang..
amalkanlah.. Tuhan tue Maha Adil lagi Mendengar.. manusia yang dizalimi doa dia lagi dimakbulkan tau..


Sunday, March 17, 2013

SERBA SALAH

nie orang cakap...
di telan mati mak, diluah mati bapa
bila ada dua benda yang kita fikir melibatkan risiko dan serba salah... dimana.. pilihan aku diam adalah penyelesaian..

kalau cara aku, aku lebih suka memilih diam bukan bermaksud lari dari masalah... sebab aku tahu lari tak pernah menyelesaikan masalah.. dan aku memilih untuk diam apabila terlibat dalam masalah... kerana diam bermaksud aku memilih  risiko diantara telan atau luah... salah satu akan berlaku nanti.. atau kedua-duanya pun akan terlibat.. itu pun risiko... tapi pilihan ketiga.. untuk aku rasa serba salah itu mungkin kurang... itu risiko besar yang aku nak kurangkan... serba salah bagi aku parut yang parah... kenapa aku kata parut.. parut kerana memberi kesan kepada aku.. parah pula sebab menjadi ingatan yang lama pada aku.. so diam.. bermaksud aku ignore segalanya....

tue pilihan aku.. ya.. aku berani menerima risiko.. sebab aku takut luka yang parah... tapi bagai mana dengan orang ketiga.. yang kena mengambil risiko yang sama sedangkan dia tiada kaitan lagsung dalam isu ini.. macam mana tue...
"oh, orang ketiga membuat aku confius.. setelah aku diberi 2 perkara menyerabut kepala aku..."

situasi tak suka dengan aku... lantak la.. aku tak pernah kisah pun.. hak masing2 untuk suka atau tidak.. sebab aku ada pendirian aku sendiri dalam hidup...  dan aku ada pilihan hidup aku sendiri.. ya memang aku seorang yang degil dan keras kepala.. tapi dalam beberapa isu.. aku cuba lakukan yang terbaik untuk orang lain.. sebab aku tak nak rasa serba salah.. sebab serba salah itu pun sesuatu yang berat untuk diterima akal fikiran... so respect my option... if u want to chose.. take u good desicion.. all will be better.....





Saturday, March 16, 2013

TERLUPA

semuanya bermula dari kita..
ustazah tue cakap..
kalau kita kutuk orang cakap buruk orang..
kita ada lihat diri kita kembali..
apa salah kita hari ini..
aurat kita.. solat kita.. sedekah kita.. amal jariah kita...
apa yang kita telah sumbangkan hari ini...

kenapa salah orang tue cepat sangat kita lihat...
sebab kita banyak abaikan diri kita..
duduk depan cermin.. hanya tilik kecantikkan diri..
kecantikkan yang hanya sementara..
tak pula nilai dalaman diri..
bersih atau tidak hati..
zikir.. istifar.. tasbih.. tahmid..
amalkan untuk menyucikan diri..

insya-allah.. ALLAH MAHA PENGAMPUN HAMBANYA...


Friday, March 15, 2013

memahami..

kau rasa kau cukup memahami orang...
kau silap..
kau sebenarnya masih belum cukup untuk mengenali orang...
memahami dan mendalami hidup seseorang..
kau silap dalam semua andaian kau..
kau tak cukup mengenali sebenarnya..
kalau tak manakan jadi sesuatu atas sesuatu..
manakan boleh jadi begitu..

betul salah.. adakah itu penting...
kekadang rasanya tak semua perlu diluahkannya kan...
(sepi)

tiada apa yang mahu dibicarakan..
cukup sekadar untuk difahamkan..
apakah.. 

looking in what la??
ntah aku sendiri pun tak faham...  =_=!! what la???

p/s:: mood rasa tak bebas lagi la tue.. adoihai~~~


BEBAS

bebas aku naik bas.. tiba-tiba terbabas masuk wad 12..
kaki pun jadi kebas... lallalaallas... 

bebas.. bebas.. beban..

wa.. nak bebas.. entah apa ntah aku rasa cam tak bebas gak..
tak tau apa faktornya.. nak bebas.. nak bebas.. nak bebas..
tersekat.. terkurung.. terikat.. ter apa lagi.. semuanya ter...

tersedak sampai tak tau apa sebabnya..
susah la nak faham.. 


ok.. ak dah start melalut.. melalut.. dan melalut lagi..
semuanya mengikut situasi dan keadaan..
nampak sangatkan mood x stabil..
that why aku selalu jadi silent mood di bilik..
tempat untuk tenteramkan jiwa...
tapi dalam blog.. bukan la kan..
sebab blog pula tempat meluahkan rasa..
hohohohohoh....


ok good nite and selamat malam...



Wednesday, March 13, 2013

memberku hawa

excited tengok cerita memberku hawa..
suka tengok daripada persahabatan mereka.. 

akrab baik dan saling membantu..
cerita pun banyak memberi imput dalam kehidupan..
so aku sugguest bagi yang perempuan.. jom tengok memberku hawa...



cinta..

please jangan ada cinta..
cinta mungkin jadi pemusnah..

kalau betul ada cinta..
biar cinta datang dengan halalnya..
biar tiada dusta.. tiada sengketa.. tiada cercanya..

andai datangnya cinta..
aku mahu diikat dengan sempurna..
dengan walinya.. dengan ijab kabulnya..
itu cinta yang sempurna..

cinta pada allah memang cinta yang setia..
cinta pada insan biar selamanya..


Tuesday, March 12, 2013

jom ber'artwork', design...

assalamualikum.. dan salam 1 malaysia...

satu masalah.. bala cari bala.. thanabalasigam??? Tak ada kaitan dengan Mr. Bala atau Miss Bala... tapi bala sekarang adalah masalah yang sendiri cuba cari penyakit.. dimana bila dah tak pandai nak buat grafik tue xyah lah nak beranikan diri untuk ceburi... sekarang bukan masa main2.. tapi dah darurat kot.. macam mana nak settle nie.. nak kena buat juga la walaupun tak pandai.. aduhss...

aku tak pandai.. dan aku sangat jeles dengan orang yang pandai artwork... sebab diorang sangat kreatif.. aku suka benda kreatif nie... tapi aku kalau diberi benda yang realiti punya kreatif aku boleh buat la.. cam try lukis susun atur benda sikit2 tue boleh la.. tapi untuk kreatif guna alam maya macam gagal jew.. sebab buta adobe... tak pandai guna wehh~~ last2 sekali fed up dengan diri sendiri.. please.. tolong aku dalam design n grafik... aku nak buat yang terbaik untuk majalah yang aku kena buat.. sebab harapan orang atas sangat tinggi untuk melihat kelainan daripada majalah tersebut.. so aku try la nak masuk element-element grafi yang lebih menarik... yang lain dari sebelum nie... so semua tue nak kena banyakkan pemerhatian.. tilik-tilik, idea dan design menarik.. tue x termasuk e-book yang kena sisipkan sekali dalam majalah.. post kitorang gak kena buat.. 

then.. aku sebagai manusia yang tak suka musnahkan harapan orang dan nak kan kepuasan diri sendiri mesti buat yang terbaik untuk majalah itu... tapi aku tak tau solution yang terbaik untuk menjadikan majalah itu terbaik.. sebab aku tak pandai nak guna benda-benda alah tersebut.. aku just boleh bagi idea dekat orang dan orang yang pandai itu buatkan... oh anak buahkan sila jadi yang terbaik.. untuk memenuhi kehendak orang sekeliling ini ok.. sesungguhnya aku tak mampu.. ishk~~ ishk~~


sekarang nie try nak belajar artwork dengan beberapa sifu dalam blog... jom intai sikit...



http://ezhan-artwork.blogspot.com

 (no photo here)
http://imfieyzan.blogspot.com 

p/s: actually x de la nak letak grafik yang sehebat nie dalam majalah.. tapi untuk cover depan tue nak la gambar grafik yang hebat-hebat sikit sebab tue tarikan pertama yang orang dapat dilihat dulu.. sebelum tengok isi dalam.. walaupun tak ada la nak gah sangat...



 XXXXXXXXXXXXX





Saturday, March 9, 2013

jobstreet... cari kerja jom..

assalamualikum semua... dan salam sejahtera.. salam satu malaysia..


sebelum memulakan bicara jom kita search jap kata-kata hikmah hari nie... 
"bukan senang nak jadi senang... dan tak susah pun nak susah"

apa pendapat korang mengenai kata2 tersebut dan tajuk post kali nie.. orang yang ada pengalaman rasanya lebih memahami situasi sebenar... iaitu pengalaman mencari kerja.. sangat susah rupanya.. baru aku tahu...

sebelum nak mula cerita.. korang tahu tak apa laman-laman cari kerja yang best2... selain jobstreet.. job1malaysia.. suruhanjaya perkhidmatan awam (SPA8) dan mana-mana yang berkaitan.. tahu tak.. tahu tak.. nak cari kerja nie.. al maklumlah.. insan nie belum pernah mencari kerja.. dan tak pernah merasakan pengalaman mencari kerja... so kalau bab-bab nie.. terasa amatlah kerdil diri nie dari sebarang info mencari kerja... memang patutlah.. join finishing school kan.. baru kenal sikit susahnya nak cari kerja tue...

tapi apa-apa pun... sapa yang tengah mencari kerja tue.. diharapkan bersabar ya.. doa, yakin dan banyakkan tawakal kepada Allah.. sebab kekadang.. bukan kita tak cukup berkualiti untuk mendapatkan sesuatu kerja tersebut... tetapi mungkin Allah telah letakkan rezeki kita disuatu tempat yang lebih baik untuk kita... untuk merasakan nikmat-NYA.. so banyak2 bersama.. sambil berdoa.. terus berusaha... ada kerja yang baik menungu kita.. yakin dengan rezeki Allah.. POSITIFKAN DIRI.. CHAIYUKKK!!!



sebenarnya mood aku malam nie adalah mood mencari kerja... ha.. buat resume kau... gayanya dah macam gambar kat atas dah.. muka ketat jew.. mengadap laptop.. serius bebenor mencarinya... of course la kan...
sebabnya  aku kena join finishing school.. yang mana lebih kepada nak bagi pengalaman kepada pelajar macam mana nak menempuh alam pekerjaan nanti.. bagus la.. banyak benefit juga yang dapatkan.. selain enjoy jew dengan semua dalam group tue...



***************************************************

Wednesday, March 6, 2013

Motif??

cantik... hensem.. comel.. ayu.. menawan.. macho... kacak.. gantang...

so apa pilihan korang....

macam mana korang mencirikan seseorang tersebut ???


p/s :: mood tengah boring petang.. x tau nak buat apa... kalau ad kamera.. ada tempat menarik....jalan petang best gak nie.. cuci mata sambil tangkap gambar.. kan.. kan...