Thursday, April 24, 2014

Satu lagi hajat tercapai..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Alhamdulillah... 
akhirnya.. hajat yang di idam-idamkan selama ini.. akhirnya tercapai juga hari nie..
sekarang belajar-belajar cara nak menggunakannya..
godek2 sikit.. refer buku sikit..
nasib baik beli buku dari big bad wolf ari tue..
The illustrated practical guide to digital and classic photography..
the expert's manual on taking great photographs..
boleh belajar juga disini..

Apa-apa pun bersyukur alhamdulillah.. bertambah aset..
memudahkan pembelajaran.. lepas nie collect data mesti the best nyer kan..heheh..

 kamera DSLR sendiri..
guna duit hasil titik peluh sendiri.. tue yang berbaloi tue.. :)

Saturday, April 19, 2014

Sabtu.. 19 april.. what will i do??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Sabtu..
Sabtu yang legang.. walaupun masih banyak kerja menyerabutkan otak.. tapi still mahu bersenang lenang melayan fikiran memikirkan perkara yang tidak masuk dek akal.. aaah~~!! benda yang sama still difikirkan lagi.. tanpa ada penyelesaian yang munasabah.. hanya padaNya jua aku berharap..

Kan aku dah kata "make yourself busy".. tak akan ada benda mengarut aku nak serabut dalam otak.. mengelamun sana sini.. nie tak.. duit terlepas... aktiviti pun tak dilakukan.. atas alasan jaga kulit.. tak nak panas.. kau tak join Karnival Sukan Palapes Navy kali nie.. sedangkan baju dah beli.. urmm.. kalau join.. masuk juga duit poket.. RM152 untuk dua hari... mana nak cari semudah itu weh....

Aah~~!! lalui sabtu dengan aktiviti bilik... sayangkan bilik kan..bayar mahal kalau tak hargai membazir.. RM5.50 sehari.. mau kenyang perut aku makan.. char kaw teaw pinggan besar... atau nasi ayam special.. tak kew sama dengan harga penginapan aku satu hari.. yang kekadang tak  ada pun aku dibilik tue selama dua minggu.. hanya cik nyet, cik bear and miss plant aku jew tinggal disana.. urm.. membazir.. tapi kalau keselesaan yang dicari.. terima azab itu... duit pun kena cari lebih dan pandai berjimat cermat..


So.. kerja hari nie.. minggu depan teman masuk site kawan a.k.a bulu.. jadi tukang masak.. so apa yang aku akan buat sementara ada waktu di bilik... 1. cuci baju.. 2. isi n masak air minuman yang dah kosong dan kekeringan.. 3. isi minyak motor.. 4. keluar cari stok makanan.. 5. kemas bilik yang dah semakin serabut.. 6. the last.. tgk movie.. hingga larut malam.. wah.. wah.. heaven.. bila nak siap key in data.. and baca journal yang patut.. 0oo.. excellent student sangat la.. sampai satu kerja berkaitan pelajaran langsung tak buat.. 0oppss!! weekend is a rest day.. -_-" ...


Friday, April 18, 2014

Menunggu..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Tunggu.. menunggu..
kekadang rasa macam tiada berkesudahan..
menanti dan terus menanti..
saat kesabaran masih meninggi...

Masa terus berdetik pergi..
bersama usia yang sentiasa berganti..
tapi semuanya belum pasti..
namun aku tetap menanti..
biasa masa yang menentukannya nanti..

dengan hati pasrah kepada illahi..
kerana dia yang lebih mengetahui.....



Friday, April 11, 2014

Perasaan itu gila....

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Perasaan itu.. 
perasaan yang aku tak suka sejak dulu lagi.. 
kalau aku dapat aku selalu campak kembali...
atau aku biarkan dia melayang pergi..
hilang diufuk bumi..
tanpa hinggap di hati bersihku..

Perasaan itu...
mungkin suatu hari akan bikin hati bersihku sakit..
sakit yang tidak mungkin dapat diubati..
merana pedih... sedih..
tuhan.. tolong kuatkan hati ini dengan dugaan yang kau beri..

Perasaan itu.. 
aku mohon biar dia pergi..
aku tidak mahu hati aku dicemari.. 
dengan pendustaan yang dibina sendiri..
biar mahligai bahagia yang mengisinya suatu hari nanti..
yang mana aku pasti.. dia adalah milik abadi...

Bagaimana harus aku jauhi perasaan ini..
setiap masa mesti menjengah kemari..
walaupun hati ini benar-benar tidak mengingini..
aku benci semua ini.. aku benci..
please tuhan beri aku kekuatan..
tahan cubaan dan dugaan ini...
ataupun patut aku jauhi..
mungkin terbaik untuk melawan cabaran ini..

Aku mohon pertunjukmu tuhan... jika ini dugaan ini atas egoku.. aku tidak mampu menanggungnya.. ampunilah aku ya allah..

Tapi andai dugaan ini pertunjukmu.. kau permudahkan lah jalan kami ya allah.. tunjukkanlah jalan yang halal bagi kami ya allah.. untuk mempermudahkan urusanmu.. yang telah kau tetapkan sejak azali lagi.. 
Amin.. Amin ya rabbil alamin...



Jelabu.. Kisah suatu ketika dahulu..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
Suatu ketika dahulu.. fuhhss.. bunyi seperti terlalu lama sangat... tahun 80-an dulu kala.. padahal nak bercerita kejadian dua tiga bulan lepas jew.. ok.. back to the story.. sebut tentang Jelebu.. aku nak throwback la gambar-gambar yang aku post sebelum nie.. dimana aku join consultant bawah Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) iaitu violin (entah betul x ejaan)..  kat sana ktorang kena buat kajian mengenai kehadiran hidupan di sekitar kawasan empangan sungai terip dan juga kawasan water intake bagi sekitar kawasan tersebut.. nak tengok burung weh.. and hidupan liar kat ctue.. ada effect tak..  EIA pada peringkat pertengahan...  jom tengok macam mana kaedah kajian ktorang lakukan...

Kajian Burung... 

ingat orang bergambar jew kew yang boleh posing macam2..
tengah buat research pun boleh posing gaya maut , ayu, macho gak la... :)


Kajian Serangga..


csiannya.. dah nampak gaya keletihan ctue..
bila dah letih begini pulak gayanya...



Hasilnya juga memberangsangkan....



Sekian sahaja kisah aku di jelebu... suatu ketika dahulu..selama tiga bulan..
jumpa lagi di kisah collect data sendiri pula di Banting, Tanjung Karang , Sabak Bernam pula...